Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

PMLP: Tautības ieraksta iekļaušana pasē neatbilst starptautiskajai praksei

Latvijā nav jāatgriežas pie tautības ieraksta veikšanas pasē, jo tas neatbilst startptautiskai praksei, uzskata Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP).

"Pirms Latvijas okupācijas tautības ieraksts pasēs netika iekļauts, un šī prakse tika ieviesta līdz ar padomju okupāciju un PSRS pasu izsniegšanas uzsākšanu, līdz ar to tautības ieraksta iekļaušana neatbilst Latvijas Republikas kontinuitātes principam," portālam Diena.lv skaidroja PMLP pārstāve Lāsma Lapinska.

Viņa norādīja, ka tautības ieraksta iekļaušana pasē neatbilst starptautiskajai praksei attiecībā ceļošanas dokumentiem, un PMLP nav informācijas, ka šāds ieraksts tiktu iekļauts arī kādas citas valsts pasēs. "Papildus iepriekš minētajam ir saņemtas starptautisku organizāciju rekomendācijas, izņemt no personu apliecinošiem dokumentiem norādi par etnisko izcelsmi," norādīja L.Lapinska.

Viņa arī uzsvēra, ka tautības ierakstam personu apliecinošā dokumentā nav praktiskas nozīmes, jo ikdienā nav sastopami publiskā vai privātā sektora pakalpojumi, kuru saņemšanai ir nepieciešams apliecināt personas tautību, uzrādot personu apliecinošu dokumentu. "Praktiski neizmantojamas informācijas iekļaušana personu apliecinošā dokumentā, kas turklāt var radīt pamatu personas diskriminācijai, ir pretrunā ar labas pārvaldības principu ievērošanu valsts pārvaldē," piebilda PMLP pārstāve.

Jau vēstīts, ka absolūtais vairākums (82%) Latvijas ekonomiski aktīvo iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 55 gadiem uzskata, ka pasē pēc personas vēlēšanās būtu jānorāda viņa tautība, liecina pētījumu aģentūras TNS sadarbībā ar telekompāniju LNT, raidījumu 900 sekundes, novembra sākumā veiktā aptauja.

Kā ziņots, 25.oktobrī Saeima noraidīja nacionālās apvienības Visu Latvija!-Tēvzemei un brīvībai/LNNK deputātu iesniegtos grozījumus Personu apliecinošu dokumentu likumā, kas paredzēja, ka pēc pilsoņa vai nepilsoņa vēlēšanās viņa pasē ieraksta ziņas par dokumenta turētāja tautību.

Likuma grozījumu pieņemšanas gadījumā personām, kas personu apliecinošu dokumentu saņēmušas laikā no 2012.gada 1.aprīļa līdz šā likuma spēkā stāšanās dienai, būtu tiesības prasīt veikt tautības ierakstu personas apliecībā vai pasē, nemaksājot par to valsts nodevu.

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija savā šā gada 2.oktobra sēdē iesniegto likumprojektu bija noraidījusi, bet VL-TB/LNNK frakcijas deputāti Dzintars Rasnačs, Romāns Naudiņš, Einārs Cilinskis, Kārlis Krēsliņš un Ilmārs Latkovskis izmantoja Saeimas kārtības rullī dotās tiesības un pieprasīja komisijas noraidītā likumprojekta iekļaušanu Saeimas sēdes darba kārtībā.



Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Sabiedriskais medijs apmaldījies

Krievu valoda piecdesmit gadus Latvijā bija okupācijas valoda, kurā centās salauzt, pakļaut un rusificēt, bet pēdējos trīsdesmit gadus – galvenais simbols un protesta forma tiem, kuri ir nemierā...

Krievijas austrumu pagrieziens

Piektdien noslēdzas Krievijas līdera Vladimira Putina divas dienas ilgā oficiālā vizīte Ķīnā, kura vienlaikus bija arī simbolisks viņa pirmais brauciens uz ārvalstīm pēc piektās pārvēlēšanas v...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē