Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Ošlejs: Latvija ļoti daudzas lietas dara pareizi, taču jādomā par investīciju piesaisti

"Es domāju, ka Latvija daudzas lietas šobrīd dara ļoti pareizi. Mums būtu grēks ļoti žēloties. Paskatoties uz austrumiem, cilvēki ir daudz vairāk uztraukušies un lietas iet sliktāk," piektdien intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam Rīta Panorāma norādīja ekonomists un uzņēmējs Jānis Ošlejs. Ekonomists gan uzsvēra, ka ir arī problēmjautājumi, kas jārisina valstiskā mērogā.

Viens no tiem – kā panākt investīciju ieplūšanu Latvijas ekonomikā. "Šajā brīdī mēs ļoti labi redzam, ka krasi samazinājusies banku kreditēšana. Mūsu ekonomiskajā sistēmā investīcijas pamatojas uz banku kredītiem, un tie strauji krītas arī šogad," skaidro Ošlejs, un lēš, ka pie esošās banku sistēmas nav mehānismu, kā pārliecināt bankas aktīvāk izsniegt kredītus. "Bankas nekreditē ne jau tāpēc, ka tās negribētu kreditēt un ka tur nestrādā patriotiski cilvēki, kas nevēlētos Latvijas izaugsmi, bet tādēļ, ka tās nevar kreditēt. Tām nav iespēju," uzskata Ošlejs.Viens no risinājumiem būtu pašiem savas attīstības bankas izveide, kas varētu papildus kreditēt ražošanas uzņēmumus. Par tādu varētu pārveidot Latvijas attīstības finanšu institūciju ALTUM.“Mums ir praktiski jārisina šis jautājums valstiskā mērogā, radot banku, kura varētu papildus pludināt naudu iekšā ekonomikā, tieši novirzot to rūpniecības attīstībai. Tādā veidā varētu radīt nepieciešamās darba vietas un ilgtspējīgu izaugsmi. Nav slikti investēt, ja naudu dabū atpakaļ. Un vienīgais veids, kā dabūt naudu atpakaļ, ir investējot," uzsvēra Ošlejs.Vēl viens solis kreditēšanas apjomu palielināšanai ir attīstības mehānismu izstrāde komercbanku atbalstam. "Tāpat vairāk jādomā par krājaizdevu sabiedrībām, īpaši Latgalē. Laikrakstā Diena lasīju - cilvēki Latgalē uztraucas, ka viņiem nav darba vietu, un domā – varbūt labāk būt Krievijā. Domāju, īpaši tur jākoncentrējas, mēs varam nodrošināt finanšu attīstības instrumentus, tādus nepiedāvā un nepiedāvās šī komercbanku sistēma," skaidro ekonomists.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nekad nesaki nekad

Daļā Lielbritānijas 2. maijā ir gaidāmas pašvaldību jeb vietējās vēlēšanas, kuras konservatīvo neveiksmes gadījumā draud ar problēmām britu premjeram Riši Sunakam. Tostarp, kā vēsta izdevums Fina...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē