Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Ministre: Līdz gada beigām jāpieņem teju visi ES fondu ieviešanai nepieciešamie dokumenti

Līdz gada beigām jāpieņem teju visi Eiropas Savienības fondu ieviešanai nepieciešamie dokumenti, uzsver finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS).

Šodien Ministru kabinetā (MK) tika izskatīts Finanšu ministrijas (FM) regulārais informatīvais ziņojums par Eiropas Savienības struktūrfondu un Kohēzijas fonda (ES fondi), Eiropas Ekonomikas zonas finanšu instrumenta, Norvēģijas finanšu instrumenta un Latvijas un Šveices sadarbības programmas investīciju progresu līdz šā gada 30.jūnijam.

Tāpat MK tika izskatīts ikmēneša informatīvais ziņojums par ES fondu investīciju ieviešanas statusu līdz šā gada augustam. FM papildus sniedza informāciju par aktuālo progresu šā gada septembrī - līdz šim ir apstiprināti 79% no ES fondu ieviešanai nepieciešamajiem MK noteikumiem un ir uzsākti 58% no visām 2014.-2020.gada plānošanas periodā paredzētajām projektu atlasēm.

"Šī gada laikā valdības veltītā pastiprinātā uzmanība ES fondu investīciju "palaišanai" apritē nodrošina iespēju sasniegt valdības uzstādīto mērķi līdz 2016.gada beigām apstiprināt gandrīz visus ES fondu ieviešanai nepieciešamos MK noteikumus, t.i., 90% no kopējās ES fondu aploksnes. Tādējādi tiek nodota stafete projektu īstenotājiem maksimāli efektīvi izmantot sniegtās iespējas valsts interesēs," uzsvēra finanšu ministre.

Politiķe piebilda, ka ES kontekstā Latvija ir līderpozīcijās ES fondu maksājumu saņemšanā. Tāpat ministre uzsvēra, ka Eiropas Komisijai ES fondu ieviešanā ir vairāk jāuzticas dalībvalstīm, lai tādējādi ļautu elastīgāk pieņemt lēmumus un nodrošinātu efektīvāku ES fondu finansējuma ieguldīšanu valsts tautsaimniecībā.

Patlaban norisinās aktīva nākamā ES fondu ieviešanas fāze - projektu līgumu slēgšana un ieviešana. Līdz šā gada 1.septembrim Latvijā ir noslēgti līgumi ar finansējuma saņēmējiem par 115 ES fondu projektu īstenošanu ar ES līdzfinansējumu vairāk nekā 902 miljonu eiro apmērā. Notiek arvien jaunu projektu apstiprināšana, līgumu slēgšana un atbalsta maksājumu veikšana par jau padarītiem darbiem.

Latvija līdz šā gada 12.septembrim ir saņēmusi 6,65% no 2014.-2020.gada plānošanas periodā pieejamā ES fondu finansējuma un ar šo statistiku ierindojas sekmīgāko valstu vidū ES fondu ieviešanā. FM atzīmē, ka Latvija ir viena no pirmajām valstīm, kas saņēmusi ne tikai avansa, bet arī starpposma maksājumus - tie iespējami vien pēc darbu daļas veikšanas. Pēc EK iesniegto maksājumu pieprasījumu apjoma Latvija ieņem 4.vietu ES, savukārt pēc saņemtajiem kopējiem maksājumiem - 6.vietu starp visām 28 ES dalībvalstīm.

FM valsts sekretāra vietnieks ES fondu jautājumos Armands Eberhards informēja, ka šī gada otrā pusē ir straujš izsludināto atlašu un uzsākto projektu skaita kāpums, kā rezultātā Latvija ES fondu ieviešanā ir apsteigusi vairumu citu dalībvalstu. Arvien jaunas tautsaimniecības jomas saņem ES fondu maksājumus, sniedzot iespēju Latvijas prioritātēs ieguldīt ievērojamus papildu līdzekļus.

"Ja 2016.gadu varam uzskatīt par ES fondu investīciju stratēģisko izvēļu un priekšnosacījumu izstrādes periodu, tad, sākot ar 2017.gadu, varam sagaidīt ievērojamu pieaugumu investīcijās un reālā naudas plūsmā tautsaimniecībā un valsts budžeta ieņēmumos, saņemot maksājumus no Eiropas Komisijas par sekmīgi īstenotiem projektiem. Tāpat, raugoties tālredzīgi un balstoties uz risku izvērtējumu, svarīgi, lai šobrīd panāktais sasniegums - iespēja īstenot projektus - tiktu sekmīgi izmantots. Šobrīd aktuāls jautājums, vai būs pietiekama nozaru, tai skaitā darbaspēka, kapacitāte," norādīja Eberhards.

Papildus MK īpaši tika atzīmēti vēl šogad pieņemami lēmumi nozīmīgu investīciju stratēģiskās izvēlēs un nosacījumos gan veselības jomā, gan saistībā ar dzelzceļa elektrifikācijas projektu, kā arī Inčukalna gudrona dīķu attīrīšanas projekta pabeigšanu. FM vērsa valdības uzmanību uz investīciju "absorbcijas" izaicinājumiem, kas varētu rasties intensīva investīciju kāpuma periodā īpaši 2017.-2019.gadā.

FM atsaucas arī uz nākamo gadu investīciju ieviešanas kapacitātes trūkuma un nozaru ekonomikas "pārkaršanas" risku, kas aprakstīts arī šā gada septembra Latvijas būvniecības nozares pārstāvju "Latvijas Būvuzņēmēju partnerība" vēstulē par naudas plūsmas sabalansēšanu vidējā termiņā. Jautājums izskatīts arī Saeimas Eiropas lietu komisijā šā gada 19.septembrī, izskatot ES fondu investīciju progresa jautājumu.

Ņemot vērā, ka turpmākajos gados paredzams straujš būvniecības un citu darbu pieprasījuma kāpums, Ekonomikas ministrija kā par būvniecības nozari atbildīgā ministrija apņēmās veikt analīzi par turpmākajos gados kopumā valstī sagaidāmajām investīcijām, darbaspēka un citu resursu pieejamību un ietekmi uz tirgus cenu un kvalitāti. Ekonomikas ministrija veiks ekonomikas pārkaršanas risku analīzi un līdz šā gada 31.decembrim iesniegs MK informatīvo ziņojumu ar priekšlikumiem, lai nodrošinātu ekonomikas pārkaršanas risku novēršanu vai mazināšanu un sabalansētu ES fondu 2014.-2020.gada plānošanas perioda investīciju plūsmu ar būvniecību saistītajos projektos.

Lai nodrošinātu sabiedrības informētību par ES fondu ieviešanas gaitu un iespēju pieņemt operatīvus lēmumus risku pārvaldības ietvaros, FM arī turpmāk sniegs valdībai ikmēneša operatīvo informāciju par ES Kohēzijas politikas fondu ieviešanas plāna izpildi, kā arī reizi pusgadā - informatīvo ziņojumu par investīciju progresu, minot būtiskas problēmas ES fondu ieviešanā un sniedzot priekšlikumus to risinājumiem. Papildus, sākot ar 2016.gadu, ES fondu vadošā iestāde katru ceturksni Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijai iesniedz pārskatus par ES fondu investīciju progresu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē