Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +14 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 3. jūlijs
Verita, Everita, Benita, Emerita

Matule: Tā ir iespēja darīt laimīgus daudzus pārus

Mākslīgās apaugļošanas metode Latvijā  ir veiksmīgi ieviesta. Tai ir labi rezultāti, kā zināms, 1997.gadā  daktera Voldemāra Lejiņa vadībā pasaulē nāca pirmie dvīņi,  portālam Diena.lv norāda ginekoloģe Dace Matule. "Nu ir vairākas klīnikas, kas nodarbojas ar neauglības ārstēšanu, darot laimīgus daudzus pārus, kuri ieņēmuši bērnus ar ārpusķermeņa apaugļošanas metodi," atzīst D.Matule.

D.Matule atzīst, ka "reprodukcija ir jūtīgs jautājums - tas ietver ne tikai sievietes vai vīrieša veselības jautājumu, bet ģimenes stiprību, pašcieņu... Katram septītajam pārim ir problēmas ar bērna ieņemšanu. Bieži ārsti atrod iemeslus kāpēc neiestājas grūtniecība, bet 10 % gadījumos nevar atbildēt. Ārspusķermeņa apaugļošana ir dārga metode. Domājot par valsts demogrāfisko situāciju un ģimenes politiku Latvijā, tā būs iespēja ģimenēm, kurām grūtniecība neiestājas, izauklēt savu bērniņu. Ārpusķermeņa apaugļošana ir iedota kā fantastiska palīdzība cilvēcei, tiem pāriem, kuri ilgojas pēc savas ģimenes. Un ticiet man, šis bērns ir ļoti gaidīts šajā ģimenē. Man patīk kā saka dakteris Lejiņš: Dievs lemj par to vai bērniņš ģimenē būs vai nebūs, bet ne vienmēr viņš spēj savienot šīs abas dzimumšūnas, un tādēl Viņš deva iespēju ārstiem to izdarīt. "

Ginekoloģe teic, ka ik gadu pieaug neauglīgo pāru skaits, jo cilvēki arvien atliek vecumu, kad stājas laulībā un līdz ar to atliek arī bērnu dzimšanu. "Vispožākā sievietes auglība ir līdz 35 gadu vecumam, tad pakāpeniski šī iespēja samazinās, jo dzimumšūnas paliek vecākas. Sievietēm līdz 26 gadiem  grūtniecība 6 mēnešos iestājas 65% , gada laikā -  85%,  divu gadu laikā - 95%. 35 gados auglība samazinās uz trešdaļu..."

"Ja pāris ilgi nevar tikt pie bērniņa, ir jāmeklē palīdzība. Ne vienmēr nepieciešama būs ārpusķermeņa apaugļošana. Ir gadījumi ka grūtniecība neistājas desmit gadus, un tad pēkšņi iestājas. Ļoti daudzas grūtniecības iestājas pēc pāra apmeklējuma pie psihoterapeita. Brīnumi notiek, un jo ilgāk es strādāju, jo vairāk tiem ticu," atzīst speciāliste.



Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē