Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +24 °C
Skaidrs
Svētdiena, 30. jūnijs
Tālivaldis, Mareks

Mārtiņš Eihe: Kultūrai jābūt vienai no nozarēm, kur nauda nav politiska

"Šobrīd lielākā problēma ir tā, ka jau gadiem ilgi nevar tikt pie apolitiskas naudas kultūras nozarei, bet šai vajadzētu būt vienai no sfērām, kur nauda nav politiska," uzskata režisors Mārtiņš Eihe (radošā apvienība Nomadi).Runājot par problēmām, kas pēdējā laikā saasinājušās kultūras ministres Žanetas Jaunzemes-Grendes un radošo profesiju pārstāvju attiecībās, Mārtiņš Eihe secinājis, ka Kultūras ministrija izskatās bezspēcīga visa Ministru kabineta kontekstā, tāpēc nonākusi peramā zēna lomā.

"Manuprāt, tāpat jau Latvijā kultūras cilvēki šķiet kā liekēži, kas ēd no mūsu naudas, un tas, kas šobrīd notiek, kultūrai nenāk par labu," norāda režisors.Mārtiņš Eihe, kurš pats ar Žanetu Jaunzemi-Grendi personiski ticies nav, uzsver, ka vienošanās par nepieciešamību tikties bijis prātīgs lēmums. Tomēr, kā vēstīts iepriekš, uz pirmdien, 7. maijā, plānoto tikšanos ar Kultūras aliansi (tā apvieno Radošo savienību padomi, biedrību Laiks kultūrai un Laikmetīgās kultūras nevalstiskās organizācijas) Žaneta Jaunzeme-Grende slimības dēļ neieradās. Tiesa, Žanetas Jaunzemes-Grendes preses sekretāre Iluta Bērziņa, atbildot uz jautājumu, vai ministre tomēr būs gatava tikties ar kultūras nozaru pārstāvjiem, uzsvēra, ka "tas būs pirmais darbs", tiklīdz ministre atveseļosies. "Tikšanās ir vajadzīga, tad viens otru varēs labāk saprast. Kā sacīja Ojārs Rubenis, pieprasīt demisiju var ļoti ātri, bet, vai tas kaut ko mainīs?" saka Mārtiņš Eihe."Es domāju, tas būtu neētiski lemt par kultūras ministres piemērotību amatam, kamēr viņa būs slima. Viņai ir iespēja atbildēt uz mūsu jautājumiem, un atkarībā no tā, kāda būs viņas rīcība un atbildes, tādi būs tālākie soļi," saka rakstniece, SIA Starptautiskā Rakstnieku un tulkotāju māja padomes locekle Nora Ikstena. "Es ļoti gaidu Saeimas komisijas sēdi, kurā ministrei vajadzētu iziet vienotā platformā ar izstrādāto Literatūras un grāmatniecības nozares stratēģiju. Es domāju, ka tas būtu konkrēts solis, ar kuru, neraugoties uz ažiotāžu un nesaprašanos, varētu apliecināt, ka ir iespējams izdarīt konkrētas lietas. Pēc tam tiek gaidīta tikšanās ar Kultūras aliansi un konkrētas atbildes uz izvirzītajiem jautājumiem," tālākās sadarbības iespējas ieskicē Nora Ikstena.

Arī režisors Mārtiņš Eihe no Žanetas Jaunzmes-Grendes sagaida konkrētu rīcību, nevis tikai atrunas "mēs pie tā strādājam". Viņaprāt, ministres atbilstību amatam varētu apliecināt "viens darbs, kas tiek izdarīts līdz galam". "Kaut vai tas pats pasākums ar Latvijas Nacionālās operas direktoru - ne atbalsta, ne neatbalsta – neradīja iespaidu, ka cilvēks zina, ko dara," norāda Mārtiņš Eihe. Viņaprāt, kultūras ministre ir ne tikai partijas seja, bet visas kultūras seja, un viņas rīcība atstāj iespaidu uz visu kultūru.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Asānža lietas noslēgums

Nedēļas vidū pēc vienošanās ar ASV varasiestādēm par daļēju vainas viņam izvirzītājās apsūdzībās atzīšanu brīvību atguva un dzimtajā Austrālijā atgriezās interneta projekta WikiLeaks dibinātājs Džūl...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē