Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +22 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

LTA: Jaunu kases aparātu prasību ieviešana radīs risku ēnu ekonomikas palielināšanā

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) iecere ieviest jauno kases aparātu prasību radīs vēl lielāku risku ēnu ekonomikas palielināšanā nekā līdz šim, norāda Latvijas Tirgotāju asociācijas (LTA) izpilddirektore Zane Štolcere.

Viņa skaidro, ka tirgotāji ir ieinteresēti sakārtot nozari, jo situācija ar nodokļu nemaksāšanu grauj godīgu konkurenci, tomēr nepārdomātā jauno kases aparātu ieviešanas prasība radīs lielu risku ēnu ekonomikas palielināšanā.

Štolcere arī atzīmē, ka nav garantijas par jaunas tehnikas lietderību. Tāpat jaunas tehnikas izstrāde ir dārga un bez kļūdām neiztiek.

Savukārt LTA prezidents Henriks Danusēvičs uzskata, ka VID ir kompetents tikt galā ar krāpniekiem, balstoties arī uz pašreizējiem tehniskajiem noteikumiem. "Visi tirgotāji zina, kāds kases aparātu un programmu izplatīšanas uzņēmums iesaistīts lielākā daļā krāpšanas gadījumu. Tātad programmu, kas izmantotas krāpšanā, lietošana aizliedzama. Nav jāšauj pa visiem putniem, ja tikai pāris ir slimi."

LTA izpilddirektore stāsta, ka atklātie krāpšanās gadījumi ar kases aparātiem pierāda, ka VID veiksmīgi spēj konstatēt pārkāpumus un šīs iestādes kapacitāte ir pietiekama, lai cīnītos ar kases aparātu krāpniekiem.

"Vai tādēļ jācieš arī godīgiem uzņēmējiem un jāiegulda milzu līdzekļi jaunās paaudzes kases aparātu iegādē?" retoriski jautā Štolcere. Viņa arī uzsver, ka kases aparātu nomaiņa automātiski nenozīmē, ka atkal kaut kur kāds "neizsitīs" čeku un visi darījumi 100% tiks reģistrēti, vai arī kāds neatradīs ceļus apiet jauno sistēmu.

Varbūt vienīgi nevarēs izdzēst fiskālo bloku, līdzīgi kā ierakstus lidmašīnas "melnajā kastē", turpina Štolcere, piebilstot, ka, radot kādu jaunu sistēmu, radīsies arī idejas, kā to apiet.

Attiecībā uz izmaksām jauno iekārtu iegādei Štolcere norāda, ka Latvijas uzņēmējiem būs jāiegulda milzīgas summas. Saskaņā ar LTA informāciju summas varētu svārstīties no 39,68 miljoniem eiro līdz 74,31 miljonam eiro. Tās ir izmaksas, kurās neesot ierēķināti izdevumi par uzstādīšanu un programmatūru nomaiņu, savienojamība ar pašreizējām programmām, tostarp grāmatvedības vajadzībām.

Lai arī VID informē, ka 88% nodokļu maksātāju varēs turpināt lietot 40 976 kases aparātus un 2818 kases sistēmas, tomēr, pēc Latvijā esošo ražotāju un servisa dienestu pārstāvju sniegtās informācijas, pielāgošana būs nepieciešama visām iekārtām. "Par to nāksies maksāt tirgotājiem, kā rezultātā būs jāpalielina cenas un cietīs patērētāji, jo uzņēmējiem būs jākompensē izdevumi ar piecenojumu precēm un pakalpojumiem," atzīst LTA izpilddirektore Štolcere.

Kā ziņots, jauno prasību kases aparātiem ieviešanas termiņš tiek pārcelts no šī gada 1.jūlija uz 2016.gada 1.janvāri, maija beigās nolēma valdība.

Jau vēstīts, ka stingrākas tehniskās prasības kases aparātiem nepieciešamas, lai izslēgtu krāpniecības gadījumus, neatļauti iejaucoties un manipulējot ar elektronisko kases aparātu sistēmu datiem, kā rezultātā netiek uzrādīti uzņēmumu gūtie ienākumi pilnā apmērā un netiek nomaksāta valsts budžetā ieskaitāmā uzņēmuma ienākuma nodokļa un pievienotās vērtības nodokļa summa.

Līdzīgas prasības jau ir spēkā arī tādās nodokļu nomaksas jomā sakārtotās valstīs kā Zviedrija, Beļģija un Vācija, arī mūsu kaimiņvalstī Lietuvā tādas paredzēts ieviest ar 2017.gadu, atgādina VID.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē