Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

LPS: Rodas sajūta, ka valstij pašvaldības nav vajadzīgas

Pašvaldībās situācija patlaban ir neapskaužama, un rodas sajūta, ka valstij pašvaldības nav vajadzīgas, lai arī pašvaldības bija tās, kas valdībai solidāri palīdzēja krīzes periodā, otrdien tikšanās laikā ar Saeimas priekšsēdētāju Solvitu Āboltiņu (V) un Saeimas deputātiem norādīja Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) priekšsēdis Andris Jaunsleinis.

LPS informē, ka Jaunsleinis arī norādījis uz faktu, ka 2013.gadā valsts budžeta pieaugums ir plānots 140 miljonu latu apmērā, turpretim visām 119 Latvijas pašvaldībām budžeta pieaugums plānots tikai 14 miljonu latu apmērā.

Pašvaldību pārstāvji Saeimas deputātiem skaidroja un pamatoja pieprasīto līdzekļu nepieciešamību nākamā gada pašvaldību budžetos, tajā skaitā informēja par kritisko situāciju ceļu uzturēšanā pašvaldībās un citiem problēmjautājumiem. Tāpat sarunu gaitā LPS priekšsēdis vērsa uzmanību uz rosinātajiem likuma grozījumiem Republikas pilsētas domes un novada domes vēlēšanu likumā, kas neparedz sasaisti ar teritoriju, kandidējot pašvaldību vēlēšanās, kas, pēc LPS pārstāvju paustā, ir absurds priekšlikums.

Arī rosinātajos grozījumos Pašvaldību likumā, pēc LPS pārstāvju domām, ir rūpīgi jāizsver pašvaldību deputātu amatu savienošanas kārtība. Tāpat arī LPS priekšsēža vietnieks Andris Rāviņš pauda nožēlu, ka pašlaik pašvaldības ir lūdzēja statusā, lai gan līdz šim pašvaldības vienmēr ir bijušas Saeimas sarunu partneris.

Sarunu laikā tika panākta vienošanās par pašvaldību tiesībām aizņemties arī energoefektivitātes uzlabošanas pasākumiem, tāpat Saeimas pārstāvji solīja meklēt iespējas, kā pašvaldības atbalstīt ar budžetu saistītajos jautājumos.
Kā ziņots, LPS ārkārtas domes sēdē oktobra beigās pieņēma divus lēmumus, aicinot nākamā gada valsts budžetā noteikt iedzīvotāju ienākuma daļu pašvaldību budžetos vismaz 85% apmērā vai arī kompensēt iedzīvotāju ienākuma nodokļa samazinājumu pašvaldībām 32 miljonu latu apmērā. LPS arī aicina, grozot nodokļa sadalījumu starp pašvaldībām un valsti, nodrošināt mērķdotācijas visu pirmskolas pedagogu darba samaksai un palielināt mērķdotāciju pašvaldību autoceļiem un ielām par 8 miljoniem latu.

Savukārt ar otru vienbalsīgi pieņemto lēmumu LPS dome aicina likumprojektā "Par vidēja termiņa budžeta ietvaru 2013.-2015.gadā" noteikt, ka trīs gadu laikā vienlaikus ar iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmes samazinājumu pašvaldību daļa šajā nodoklī sasniedz 100%, kā arī noteikt grafiku, kā katru nākamo gadu Valsts autoceļu fonda finansējums pieaug par 10% no plānotajiem ieņēmumiem no akcīzes nodokļa par naftas produktiem, kamēr tiek sasniegti 80%, pusi no šī pieauguma un no transportlīdzekļu ekspluatācijas nodokļa pieauguma novirzot pašvaldību ielu un ceļu finansējuma pieaugumam.

Kopumā LPS ir pret nodomu risināt valdības finanšu problēmas, samazinot pašvaldību daļu valsts kopbudžetā, kā arī LPS šodien uzsvēra, ka turpinās cīnīties par pašvaldību interesēm saistībā ar 2013.gada budžetu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē