Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Linda Abu Meri: Cilvēktirdzniecības upuriem nepieciešams drošs patvērums

Šobrīd Iekšlietu ministrijas vadībā notiek aktīvs darbs pie Cilvēku tirdzniecības novēršanas pamatnostādnēm 2014.-2020.gadam. Apjomīga dokumentu kaudze, desmitiem priekšlikumu no atbildīgajam institucijām un nevalstiskajām organizācijām. Skaitļi, frāzes, rezultatīvie rādītāji, definēti mērķi. Patiesībā aiz tā visa - cilvēks - upuris.  

Nevienā dokumentā nevar aprakstīt to patiesību, ko pārdzīvo cilvēki  - sievietes, vīrieši, bērni, kurus skārusi cilvēktirdzniecība. Ir uzņemtas filmas pēc patiesiem notikumiem, sarakstītas grāmatas, katrs šis stāsts ir nežēlīgs un tikai paši upuri zina, kā to pārvarējuši un kas viņiem palīdzējis to pārciest. 

Palīdzība, atbalsts un aizsardzība. Tās ir vissvarīgākās lietas, kas nepieciešamas cilvēktirdzniecības upuriem. Neviens "politikas rezultāts" vai "rādītāja iegūšanas metodoloģija" viņiem nav svarīga.  Politika ir svarīga valstij, lai uz tās pamata, aizstāvētu upurus. "Rādītāji" ir svarīgi valstij, lai tā būtu droša, ka dara visu iespējamo cilvēktirdzniecības apkarošanai. Upuriem tikmēr svarīgi zināt, ka viņus aizstāvēs un zināt, kur meklēt palīdzību.  

Politikas dokumentos joprojām kā svarīgu punktu min sabiedrības informēšanu un izglītošanu par cilvēktirdzniecības jautājumiem. Salīdzinot ar 10 gadus senu vēsturi, šobrīd sabiedrībā ir radusies izpratne par to, kas ir cilvēktirdzniecība, par to runā cilvēki, vēsta mediji. Manuprāt, tieši šis aspekts ir kādam upurim sākums uz palīdzību un savas dzīves atgūšanu. Daudzi no viņiem nezina, kā rīkoties, baidās iet uz policiju, baidās par nākotni un cieš no vardarbības. Jo sabiedrība būs informētāka, jo lielākas iespējas, ka upuri zinās, kur meklēt palīdzību un atbalstu. Tālākais notiks saskaņā ar likumiem un paša upura vajadzībām.  

Svarīgi tikai, lai upuris nebaidās atzīt, ka ir upuris un cietušais, jo pretējā gadījumā palīdzēt un atbalstīt ir daudz grūtāk. Latvijā ir daudz cilvēktirdzniecības lietu, kur cietušo nav, ir tikai liecinieki,jo cietušie daudzos gadījumos netic, ka valsts viņus pasargās. Savukārt, valsts nevar pasargāt liecinieku, kurš neatzīst sevi par upuri. Apburtais loks, no kura jāizkļūst. Ar uzticēšanos, atbalstu, informēšanu un milzīgu darbu. 

Politikas dokumentos turpmākajiem gadiem kā viens no uzdevumiem minēts krīzes centru darbinieku apmācība un izpratnes veidošana par cilvēktirdzniecības upuriem. Šis punkts parāda to, kā valstī trūkst - Latvijā nav droša patvēruma tieši cilvēktirdzniecības upuriem. Mūsu krīzes centru specifika ir pavisam cita un upuri tajos nevar saņemt tieši tādu aprūpi, kas atbilstu viņu emocionālajam un fiziskajam stāvoklim.  Vispiemērotākais cilvēktirdzniecības upuru drošs patvērums būtu speciāli aprīkots anonīms dzīvoklis ar nepieciešamo nodrošinājumu, tai skaitā diennakts apsardzi. Jo skaidrs, ka nevienā no pašreizējiem krīzes centriem upuri, kuri ir izglābušies no nežēlīgas izmantošanas, nejutīsies pietiekami droši. Noziedznieki savus upurus izseko un vajā, cerot panākt attaisnojumu sev vai iesaistīt upurus atpakaļ cilvēktirdzniecībā. Tas ir ļoti nežēlīgs un ļoti ienesīgs noziedzīgais bizness, kuru apturēt var tikai, visiem spēkiem to apkarojot un atbalstot upurus viņu cīņā. 

Ja tuvākās nākotnes politikas dokumentos parādīsies mērķis - izveidot drošu patvērumu īpaši cilvēktridzniecības upuriem, Latvija būs spērusi vēl vienu lielu soli uz priekšu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Sabiedriskais medijs apmaldījies

Krievu valoda piecdesmit gadus Latvijā bija okupācijas valoda, kurā centās salauzt, pakļaut un rusificēt, bet pēdējos trīsdesmit gadus – galvenais simbols un protesta forma tiem, kuri ir nemierā...

Krievijas austrumu pagrieziens

Piektdien noslēdzas Krievijas līdera Vladimira Putina divas dienas ilgā oficiālā vizīte Ķīnā, kura vienlaikus bija arī simbolisks viņa pirmais brauciens uz ārvalstīm pēc piektās pārvēlēšanas v...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē