Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Sestdiena, 18. maijs
Inese, Inesis, Ēriks

Kreituse: Visizdevīgākajā pozīcijā pašlaik ir nacionāļi

Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) ir piekritusi atteikties no kārotā vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra posteņa par labu Nacionālajai apvienībai Visu Latvijai!-TB/LNNK (NA). Nav izslēgta arī iespēja, ka NA tiks pie Saeimas priekšsēdētāja krēsla, tāpēc nacionāļi no koalīciju veidojošajām partijām pašlaik ir visizdevīgākajā pozīcijā, pirmdien Latvijas Televīzijas raidījumā Rīta Panorāma komentēja Rīgas Stradiņa universitātes profesore Ilga Kreituse.

"Visizdevīgākajā pozīcijā ir Nacionālā apvienība, jo viņi dabū to, ko gribējuši. Viņi ir tie, kas tagad saka "jā" vai "nē". Ja viņi vēl dabūs Saeimas priekšsēdētāja amatu, es domāju, ka tad NA šajā koalīcijā būs visgandarītākā par to, ko ieguvusi," uzskata Kreituse.

Profesore ZZS samērā vieglo piekāpšanos vērtē kā iekšēju "rīvēšanos" starp savienību veidojošajiem spēkiem - zaļajiem un zemniekiem.

"Mani nedaudz pārsteidz, ka ZZS tik vienkārši piekāpās un atteicās no VARAM. Tas, manuprāt, liecina, ka pašas ZZS vidū vairs nav vienotības. [..] Tas parāda, ka partiju var šantažēt. Tā ir viena no retajām reizēm Latvijas vēsturē, kad partijai sava veida draudus vai prasības izvirza nevis premjera kandidāts, bet citas partijas priekšsēdētājs. Tas zemniekos neizraisa nekādas pārdomas, ka [prasības uzstāda] nevis Straujumas kundze, bet Āboltiņa kundze, kas pati neveido valdību un ne uz vienu posteni valdībā nepretendē. Ja zemnieki to pieņem, tas tikai norāda, ka nav iekšējā spēka un pārliecības," klāstīja Kreituse.

Viņasprāt, ZZS par sliktu nospēlēja "Lemberga faktors" - Aivara Lemberga izvirzīšana par premjera kandidātu, apzinoties, ka viņš nevar būt kandidāts.

Jau vēstīts, ka pašlaik koalīcijas partiju starpā notiek amatu dalīšana topošajā valdībā, un viens no galvenajiem strīdus āboliem bija VARAM, ko savā pārraudzībā kāroja iegūt gan Nacionālā apvienība, gan ZZS.

Partijām par amatu sadali jāvienojas līdz trešdienai, 29.oktobrim, kas ir Valsts prezidenta Andra Bērziņa noteiktais termiņš.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē