Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Kols: Jānosaka agrākus dokumentu iesniegšanas termiņus skolās

Premjerministre Laimdota Straujuma (Vienotība) jau nedēļas sākumā veltīja asu kritiku Izglītības un zinātnes ministrijai par nespēju prognozēt septembrī mācības uzsākošo skolēnu skaitu. Šodien Izglītības un zinātnes ministre Ina Druviete atkal paziņojusi, ka nav iespējams prognozēt to, cik skolēnu septembrī uzsāks mācības, savukārt jaunu uzskaites sistēmu ieviest neesot pat vērts apsvērt, jo "nepastāv daudz variantu" un esot jārēķinās ar potenciālo "demogrāfisko sprādzienu".

Jājautā, vai mēs esam daudzmiljonu nācija, kas nespēj apgūt savu lielo iedzīvotāju skaitu vai arī minētais "demogrāfiskais sprādziens" tiešām būtu uztverams kā reāla iespējamība Latvijā? Prognozes par demogrāfisko situāciju Latvijā ir nepielūdzamas - ir zinams, ka līdz 2020.gadam skolēnu skaits vispārējā izglītībā samazināsies par 11,6 tūkstošiem. Bet Ministre runā par demogrāfisko sprādzienu. Jāsaprot, ka tagadējās izglītības sistēmas ietvaros skolēnu skaitam ir milzīga nozīme - "nauda seko skolēnam", tātad pedagoga atalgojums ir tieši sasaistīts ar skolēnu skaitu skolā. Situācija ir absurda - pedagogs līdz pat septembra beigām nezina ne savas slodzes, ne savas algas apjomu. Mazākajās skolās strādājošajiem līdz pat septembrim nav iespējams būt pārliecinātam, vai darbs septembrī maz atradīsies, jo tas tieši atkarīgs no tā, vai tiks noformētas klases. Ministre skaidro, ka skolēnu skaitu fiksē trīs reizes gadā, un tikai ar 2.septembra datiem esot iespējams apstiprināt piešķiramā finansējuma apjomu konkrētajai skolai. Šo situāciju iespējams kaut daļēji risināt, nosakot agrākus dokumentu iesniegšanas termiņus skolās, līdzīgi kā to šobrīd jau dara profesionālās vidējās izglītības iestādes. Kaut vai par mēnesi paātrinot iespējas skolām uzzināt sev atvēlēto budžeta līdzekļu apjomu, tiek nodrošināts pedagogu "drošības tīkls" - iespējas apsvērt, kā rīkoties turpmāk, ja ir skaidrs, ka darba septembrī nebūs. Šobrīd pedagogi faktiski ik gadu saskaras ar uzsaukumu: "Atnāciet septembrī, varbūt būs darbs un varbūt samaksāsim!" Reti kurš jebkurā sektorā strādājošais būtu apmierināts ar tāda veida ikgadēju nestabilitāti. Vērts norādīt arī faktu, ka, laikā, kad Izglītības un zinātnes ministre Ina Druviete paziņojusi par nozarei nepieciešamiem papildus 75 miljonu eiro un laikā, kad visu izglītības un zinātnes nozari raksturo akūts finansējuma trūkums, valsts pārvaldē nepamatoti iztērēti 2 536 594 eiro un savu, ļoti nozīmīgu, artavu devuši arī IZM tēriņi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Izglītība ļauj justies drošāk

Pamazām tuvojas mācību gada noslēgums, un, kā jau parasti maijā, aktualizējas temats par to, vai ir vērts doties studēt un kāda ir augstskolas diploma vērtība darba tirgū.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē