Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +6 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Klimovičs: 381 miljons latu aizsardzībai tuvāko 10 gadu laikā nemaz nav liela summa

Paredzētais 381 miljons latu, ko saskaņā ar Aizsardzības ministrijas valsts sekretāra Jāņa Sārta teikto vairāk nekā desmit gados plānots ieguldīt Latvijas Bruņoto spēku attīstībā, nemaz nav liela summa, ar kādu būtu novērtējama drošība.

Patiesībā Latvijas drošība ir kaut kas daudz vairāk, un to būs pagrūti izteikt vienīgi skaidras naudas izteiksmē. Taču skaitļi prasa skaitīšanu un pedantisku skaidrojumu par to izlietojumu. Par labu šim plānam, kas jau tuvākajā laikā tiks izskatīts valdībā, runā tā nopietnā un darbietilpīgā izstrāde divu gadu garumā. Der jautāt - nez kāpēc neviena no citu jomu ministrijām nav nākusi klajā ar tik detalizētu ilgtermiņa attīstības plānu? Un kas tad šajā AM sagatavotajā attīstības plānā paredzēts? Viens no galvenajiem un finansiāli apjomīgākajiem ir mehanizācijas projekts, kas likvidētu mūsu kaunpilno atpalicību no tuvākajiem sabiedrotajiem igauņiem un lietuviešiem, un Latvijas armija beidzot iegūtu bruņutehniku. Var saprast militārā resora vadību, kas norāda uz to, ka bruņutehnikas iegādāšanās ir visai sarežģīta lieta. Šādas iegādes prasa spējas izšķirties par pirkumu, kas būs jālieto nākamos 20-30 gadus. Turklāt jānopērk tāda kaujas tehnika, kas vienlaikus derētu starptautiskajās misijās un arī šeit, Latvijā. Der atgādināt, ka uzdevums sargāt savu zemi ir galvenais Latvijas NBS pastāvēšanas iemesls. Tāpēc visi militārie pirkumi jāvērtē no šāda skatpunkta. Kā nākamos vajadzētu uzsvērt paredzētos ieguldījumus kaujas atbalsta bataljona nostiprināšanā, kura tiešā pārziņā ir smago ieroču lietošana un cīņa ar pretinieka kaujas tehniku. Tāpat paredzēts nopietni pievērsties sevišķo uzdevumu vienības ekipējuma uzlabošanai un būtiskai spēju paaugstināšanai. Šādas izvēles pareizību apstiprinot modernā pieredze, kas parādījusi nepieciešamību pēc nelielām, teicami ekipētām un augsti trenētām vienībām.

Līdz godīgam nodokļu maksātājam ieteicams aizvadīt vēl kādu pozitīvu ziņu no aizsardzības sektora par pašreiz notiekošajām militārajām mācībām Saber Strike 2012. Tur redzētais tiešā veidā - ar kaujas munīcijas lietošanu - apstiprina mūsu bruņoto spēku spējas veikt savu galveno uzdevumu, protams, sadarbībā ar saviem partneriem NATO. Sevišķi nozīmīgi šāgada mācībās ir kaujas lidmašīnu lidojumi un uguns atklāšana uz mērķiem Ādažu poligonā. Tie, kas profesionāli to vēro, labi saprot šādu mācību mērķi - par Latvijas gaisa telpas aizsargāšanu alianse domā nopietni. Modernais karš jau sen pierādījis, cik svarīga ir sauszemes spēku un aviācijas sadarbība, tādēļ šādu spēju slīpēšana ir nozīmīga arī Latvijas NBS.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Drošība, vide, tehnoloģijas

Latvijā 9. maijā tiek svinēta Eiropas diena. 1950. gadā šajā datumā Francijas toreizējais ārlietu ministrs Robērs Šūmanis nāca klajā ar deklarāciju par nāciju sadarbību, ko mūsdienās simboli...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē