Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Kalviņš par zinātnes finansējumu: Esam kā narkomāni uz Eiropas adatas

Runājot par zinātnes finansējuma problēmām Latvijā, Organiskās sintēzes institūta direktors Ivars Kalviņš otrdien intervijā LTV raidījumā Rīta panorāma sacīja, ka Latvijas zinātnieki ir kā narkomāni, kas uzsēdināti uz Eiropas palīdzības adatas.

Pētnieks skaidroja, ka zinātnes ilgtspēju var nodrošināt tikai tad, ja ir divu veidu finansējums - viens ir bāzes finansējums, kas nodrošina zinātnes un pētniecības eksistenci, bet otrs finansējuma veids ir dažādu projektu finansējums, kuru saņem labākie.

Viņaprāt šobrīd problēma ir tā, ka atbalsts projektiem ir tikai no Eiropas Savienības fondu līdzekļiem, kurus "Latvijas zinātnieki izkaro", bet citādāk finansēt savus pētījumus nav iespēju.

"Mums nav pat kur vērsties pēc naudas," norādīja Kalviņš. Pēc viņa domām, valstij jādomā, kas tai pašai ir vajadzīgs, jo Eiropas projektu nauda tiekot novirzīta uz to, kas Eiropai ir svarīgs, nevis Latvijai.  

Top komentāri

it kā zinātnieks
i
Par to Eiropas adatu vēl būtu puse bēdas. Nelaime tā, ka sākusi darboties Kisindžera aksioma - Kašķi un nesaskaņas zinātnieku starpā pieaug atbilstoši to algu un finansējuma samazinājumam. Latvieši, kas šo lasa. Nu nav jums vairāk zinātnes un ne tāpēc, ka latvju galvas ko nespētu. Tā gadījies, ka 20 procenti dumjāko no zinātnes ļaudīm grib paņemt pilnīgi visu finansējumu sev uz to 80 rēķina un pētījumu vietā taisa tikai tukšus eiroprojektus pēc Briselei tīkamām tēmām. Tiem, kas domā, ka no savas zinātnes latviešiem vairs nekāda labuma, pilnīga taisnība, bet ne godīgo zinātnieku vainas dēļ. Godīgie jau aizbēguši vai izmirst un neko vairs nepētīs.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē