Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +12 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Inspekcija: Priekšlikums palīdzētu smagos gadījumos

Esam saskārušies ar smagiem gadījumiem, kad skolēns apdraud savu un citu dzīvības, bet vecāki neatzīst, ka atvasei ir problēmas. Likuma grozījumi palīdzētu to risināt, par Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) izstrādāto valdības noteikumu projektu sacīja Valsts Bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas (VBTAI) priekšnieka vietniece Anita Gotharde.

Kā vēstīts, ka IZM projekts nosaka - nākotnē, gadījumos, kad skolēni atkārtoti apdraud savu vai citu personu drošību, veselību vai dzīvību, pamatojoties uz izglītības iestādes pedagoģiskās padomes sēdes ieteikumiem, direktoram būs tiesības ar rīkojumu noteikt pamatizglītības programmā paredzētā satura apguvi ģimenē.

VBTAI pārstāve norādīja, ka par šādiem grozījumiem runāts jau pērn februārī.

"Ir gadījumi, kad skolēns stāv uz palodzes un grasās lekt ārā. Šajos gadījumos, kad bērns patiesi apraud savu dzīvību, veselību un drošību un arī citus, varētu palīdzēt. Varētu atstādināt no skolas, pēc speciālās programmas nodrošināt apmācību, kā arī speciālisti meklētu labāko risinājumu, kā palīdzēt, un kur skolēnam labāk mācīties tālāk," sacīja A.Gotharde.

Viņa norādīja, ka šie likuma grozījumi palīdzētu gadījumā, ja bērna vecāks neapzinās vai apzinās un noliedz, ka bērnam ir garīgās veselības problēmas. "Ja vecāki saprot, tad tas tiek atrisināts. Ja vecāki nespēj saskatīt bērna pārkāpumu vai noliedz slimību, un lielākajā daļā gadījumu tā ir, tad šie likuma grozījumi palīdzētu," uzsvēra inspekcijas pārstāve.

Uz jautājumu, vai gadījumos, kad vecāki noliedz, ka bērnam ir kādas problēmas, rastos konflikti, A.Gotharde norādīja, ka "var būt visādi gadījumi". "Jāņem vērā, ka iesaistīsies dažādas institūcijas, tad arī būtu iespēja vairāk runāt ar vecākiem, speciālisti varētu noskaidrot vecāku un bērna veselības stāvokli. Tas ir sadarbības jautājums," sacīja inspekcijas pārstāve.

Viņa arī sacīja, tendence, ka skolās mācās slimi vai "pedagoģiski ielaisti" bērni, diemžēl palielinās. "Šis ir punkts, kad  būtu laiks apstāties un strādāt ar šo bērnu," norādīja A.Gotharde.

Jautāta, vai izolēšana no skolas varētu draudēt arī kādam skolēnam, kurš sakāvies ar citu skolēnu, A.Gotharde norādīja, ka "katrs gadījums jāvērtē individuāli". "Jāvērtē, vai viņš ir spējis iekļauties kolektīvā. Ja vienu reizi būs sakāvies, tad šie likuma grozījumi uz viņu neattieksies, jo šādos gadījumos ar bērnu strādā skolas psihologs. Projekts attiecas uz tiem, kuriem metodes, kas pielietotas ilgstoši, nedarbojas," atzina A.Gotharde.

Uz jautājumu, vai ir jābaidās, ka direktori likuma grozījumus varētu izmantot kā iemeslu netīkama bērna izolēšanai no mācību iestādes, A.Gotharde atzina, ka šādi gadījumi var būt, tomēr inspekcija sola rūpīgi sekot visiem izslēgšanas gadījumiem līdz. "Ceram, ka tā nebūs. Veiksim visas nepieciešamās darbības, lai tā nebūtu," uzsvēra inspekcijas pārstāve.


Top komentāri

tā lūk
t
Pie visa vainīgas pārprastās bērnu tiesības,kas veicina visatļautību,visu atrisinātu "dakteris bērziņš".
Mariona
M
Es pat nezinu, kas ir lielāka problēma - vecāki, kas nerūpējas par saviem bērniem vispār, vai arī vecāki, kas savus lolojumus izlaiž līdz nelabumam. Abos gadījumos izaug antosicoāli briesmoņi, kam nekas nav svēts, un par morāli vispār nerunāsim... Protams, IZOLĒT tādas dzīves neveiksmes, bet KUR? Mājās? Augstāk minētajiem vecāku tipiem tas neko nemainīs. Specializētā iestādē? Tas tak šobrīd ir pret Latvijā ieviestajām bērnu supermegaextra-tiesībām. Te nu ir radikāli jāmaina likumdošana, kas mājmācības gadījumā paredzētu stingru kontroli kā bērnam, tā vecākiem; vai arī atļautu specializētas mācību iestādes, kur mazajiem briesmoņiem nebūtu n-tās ar pienākumiem nekorelējošās tiesības. Un vēl - kur tad paliek visa sakne - ģimene? Arī vecākiem / aizbildņiem ir jāparedz nopietnas sankcijas par briesmoņa izaudzināšanu! Un tiešām NOPIETNAS, lai sāk reiz domāt! Un VISIEM tādiem bērniem psihiatra konsultāciju kā obligātu! Ieviest obligātu ģimenes terapiju šādiem gadījumiem! Jo normāls bērns NEKAD neterorizē skolasbiedrus, nezākā skolotājus un kaimiņus un nemoka dzīvniekus.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē