Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +16 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Inflācija uz viļņa

Pērnā gada decembrī patēriņa cenu līmenis palielinājās par 0,6%, kas nozīmēja arī tālāku gada inflācijas kāpumu līdz 2,2%. Lielāko ietekmi uz inflācijas pieaugumu veidoja cenu kāpums degvielai, dārzeņiem, mājokļa apsaimniekošanas un telekomunikāciju pakalpojumiem, kā arī tabakai un piena produktiem. Tajā pašā laikā gan siltumenerģija, gan dabasgāze bija starp nozīmīgākajiem faktoriem, kas dzēsa iepriekšminēto faktoru kāpuma ietekmi. Līdz ar decembra datiem, var pavilkt svītru zem gada bilances, kas rāda, ka 12 mēnešu vidējā inflācija 2016. gadā bija vien 0,1%.

Taču šogad situācija būs atšķirīga, jo inflācijas kāpums, kas aizsākās septembrī, ir kļuvis pārliecinošs un straujais kāpiens tuvākajos mēnešos turpināsies. Visticamāk, ka jau janvārī inflācija pārsitīs 3% robežu, kas būs sen nebijis cenu līmeņa pieaugums. Šāds kāpums būs vērojams gada pirmajos mēnešos, kad temps nedaudz pierims. Viens no nozīmīgākajiem iemesliem ir energoresursu cenu krituma izzušana no gada inflācijas aprēķiniem un naftas cenas atgūšanās, kas nes līdzi arī siltumenerģijas, gāzes cenas kāpumu. Tāpat nedaudz atdzīvosies arī pārtikas cenas, taču krasam pieaugumam pamata nav, jo pārtikas krājumi pasaulē ir ļoti augstā līmenī.

Svārstības var noteikt Ķīna un tās lēmumi izmantot vai nē tās krājumus. Taču noteikti, ka nedaudz cenas izkustēsies pienam un tā produktiem, taču tas lielā mērā izrietēs no sabiedrības un tirgotājiem pieņemt šīs izmaiņas. Tas savukārt kārtējo reizi aktualizē piena rūpniecības konkurētspējas izaicinājumus.

Sekojot līdzšinējām tendencēm, aktīvāks cenu kāpums būs pakalpojumiem, bet pamazām savu devumu sāks dot arī preču cenu kāpums, kaut tās vēl turpinās atspoguļot vājās globālās inflācijas vidi. Šā gada inflācijas prognoze ir 2,1%, taču, sekojot esošajām tendencēm, pieaug varbūtība, ka inflācijas prognozi var nākties paaugstināt.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē