Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +20 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Gobzems: Referendums ir sekas savstarpējam tolerances trūkumam

Šo sestdien ikviena pilsoņa pienākums ir piedalīties gaidāmajā referendumā par divvalodības jautājumu Latvijā. Neskatoties uz to, ka līdzdalība tautas nobalsošanā jeb referendumā ir viens no demokrātijas pamatprincipiem, šajā situācijā, izskatās, tas sašķels sabiedrību divās daļās un pretnostatīs latviešus pret krieviem un krievus pret latviešiem vēl vairāk kā līdz šim. Diemžēl.

Šis referendums parāda patieso situāciju valstī, kas pēdējo divdesmit vienu gadu ir bijusi starp latviešu un krievu kopienām, norādot uz savstarpējās cieņas un tolerances trūkumu. Par šo situāciju līdzatbildība ir jāuzņemas politiskajai elitei, kas šo daudzo gadu laikā nav spējusi rast risinājumu šai problēmai. Tai vietā, lai veicinātu abu kopienu saliedētību un cieņu vienai pret otru, tā ir sabiedrību sašķēlusi, aizstāvot katrs savas šaurās politiskās intereses, savu personīgo izdzīvošanu kā politiķiem. Jā, divvalodības jautājums ir tikai neganta un netīra politika, nekas vairāk, jo ikviens sevi cienošs un izglītots latvietis mācēs runāt gan latviski, gan krieviski, gan vēl citās valodās. Tāpat kā to spēs ikviens izglītots un Latvijai vajadzīgs šeit dzīvojošs krievs.

Cieņa un mīlestība vienam pret otru ir tas, kas Latvijas sabiedrībai ir jāmācās. Arī man. Tikai no mums pašiem – gan latviešiem, gan krieviem ir atkarīgs tas, vai valstī, kurā mēs dzīvojam,  būs viena saliedēta kopiena. Mums ir jāiemācās cienīt atšķirīgo, lai kā vienota kopiena sasniegtu ilgtspēju un izaugsmi nākotnē, jo tikai saliedēta sabiedrība ir spējīga izdzīvot un būt konkurētspējīga ilgtermiņā. Kāpēc Latvija pasaules kontekstā izskatās tik nožēlojama? Tieši tāpēc, ka mēs līdz šim neesam iemācījušies cienīt un mīlēt sevi, kur nu vēl citus. Bet tikai caur cieņu, mīlestību valsts var patiesi izaugt. Un mums ir iespēja, tikai jāvēlas to izmantot.

Tāpēc es iešu balsot par latviešu valodu kā vienīgo valsts valodu, bet vienlaikus es neatsakos no spējas runāt krieviski ar krieviem, angliski ar angļiem vai, teiksim, burtot itāliski ar itāļiem, satikties, sastrādāties un veidot draudzību ar citās valodās runājošiem un citādi domājošiem.

Top komentāri

Artis
A
Kaut kadas dumības uzrakstījis, kāpēc katram sevi cienošam latvietim obligāti būtu jāmācās runāt krieviski, neesam jau ekskursijā uz Krieviju aiznraukuši.
Lauciniece
L
Ja latvietis savā valstī savas valsts iestādē negribēs runāt ar krievu krieviski, tad to sauc par tolerances trūkumu? Bet varbūt par krievvalodīgo šovinismu?Dienžēl tādu gļēvi tolerantu latviešu dēl vispār 20 gadus pēc neatkarības atgūšanas tāds referendums vispār ir iespējams
XXXX -
X
Cik klases tu esi beidzis.Kada tev latviesu kopiena Latviesi ir nacija sava zeme. Ko tad vairak varam gribet,pacelam rocinas un laizamies dibena,ja jau esa kluvusi par kopienu sava zeme Tolerance,tolerance,nu kur vel talak aiztolerancesimies.No ritdienas Krievijas guberna un tolerance gavile
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē