Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Gobiņš: Premjera biedra amatam atbilstošs būtu bijušais ES komisārs Piebalgs

Starptautiski premjera biedrs, kurš piedalās augsta līmeņa tikšanās, neizskatās labi, taču, ja šāds amats tiešām tiks veidots, labs kandidāts tam būtu bijušais Eiropas Savienības (ES) komisārs Andris Piebalgs (Vienotība), sarunā ar aģentūru LETA pauda Eiropas Kustība Latvijā prezidents Andris Gobiņš.

Gobiņš, runājot par vēlmi veidot premjera biedra amatu, norādīja, ka tas atvieglotu Ministru prezidenta un Ārlietu ministra darbu, jo angļu valoda neesot Ministru prezidenta amata kandidāta Māra Kučinska (ZZS) spēcīgākā puse. "Ir pilnīgi skaidrs, ka Briselē daudz būs jāstrādā un Latvijai ir jābūt pārstāvētai augstā līmenī, lemjot par jūtīgiem jautājumiem," viņš sacīja, norādot, ka bieži vien svarīgākās sarunas norisinās pirms un pēc oficiālajām sēdēm, kad tiek radītas koalīcijas un vairākuma spēki.

Gobiņa ieskatā cilvēkam, kas piedalās šajās tikšanās reizēs ir labi jāpārvalda angļu valoda, kā arī jāpārliecina partneri, ka viņam tiešām var uzticēties un dotie solījumi tiks pildīti. Lai to nodrošinātu, ir nepieciešams cilvēks, kuru Eiropā jau tagad labi pazīst. Kā labu iespējamo kandidātu attiecīgajam amatam Gobiņš nosauca Piebalgu, kurš pats savulaik bijis Ministru prezidenta biedrs.

"Sūtīt premjera biedru nav labais stils, starptautiski tas tiešām neizskatās labi. Sabiedrotajiem ir jāzina, vai šis cilvēks tur dotos solījumus, vai viņam ir politiskais spēks, kāds parasti ir valstu un valdību pārstāvjiem," pauda Gobiņš. "Piebalgu, kas pārņemtu Vienotības vadību, visi pazīst. Viņam Eiropas līmenī ir nevainojama reputācija, viņš pārzina norises, un viņam būtu nepieciešamais spēks un atbalsts," uzskata Gobiņš.

Aģentūrai LETA valdības vadītāja amata kandidāts Māris Kučinskis iepriekš sacīja, ka ministru prezidenta biedra loma topošajā valdībā varētu būt strādāšana kopā ar uzņēmējiem pie tautsaimniecības attīstības paātrināšanas. Šāds redzējums politiķim ir gadījumam, ja Vienotība piekritīs, ka tās pārstāvim valdībā paralēli ministra postenim ir arī premjera biedra amats, un izvēlēsies šo amatu deleģēt ekonomikas ministram.

Kučinskis norāda, ka premjera biedram līdz ar to būs gan papildu slodze, gan papildu pilnvaras. Viņš jau iepriekš uzsvēra, ka tā dēvēto vicepremjeru uztvers par komandas pārstāvi un tuvāko valdības vadītāja atbalstītāju.

Atbildot uz jautājumiem par biedra statusa ieviešanu, premjera amata kandidāts atzina - ja uz situāciju ir vēlme raudzīties "vienkāršoti", tad šāds statuss Vienotībai tiek piedāvāts arī ar mērķi, lai tā justos novērtētāka. Tas ir reāls piedāvājums strādāt kopā deklarēto mērķu sasniegšanai, kas paaugstinās politiskā spēka līdzdarbību un līdzatbildību, uzsvēra Kučinskis.

Politiķis pieļauj iespēju, ka premjera biedram var uzticēt arī citu atbildības jomu - ārējo un iekšējo drošību, taču viņš jau trešdien norādīja, ka Vienotība lūgusi atstāt brīvību jautājumā, par kādiem jautājumiem premjera biedram būtu jāatbild.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē