Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Gašpuitis: Rūpniecības apjoms aug, bet panākumi nozarēs atšķirīgi

Augustā, mēneša laikā, rūpniecības samazinājās par 1,4%. Tomēr, salīdzinot ar pērnā gada augustu, rūpniecības produkcijas apjoms ir audzis par 6,4%, tai skaitā apstrādes rūpniecībā par 4,8%.Lielu lomu uz kopējiem rādītājiem veidoja KVV Metalurga darbība, kas savu lomu saglabās arī turpmāk. Pagaidām gan darbības ilgtermiņa perspektīvas ir pietiekami neskaidras.

Tomēr iestrādes jaunu tirgu uzmeklēšanā, ļauj cerēt, ka ar laiku uzņēmums savu darbību nostabilizēs. Produkcijas apjoma pieaugumu uzrādīja arī iekārtu, mehānismu un darba mašīnu ražošanas nozare (+23,3%), mēbeļu (+19,5%), kā arī datoru, elektronisko un optisko iekārtu ražošanas nozares (+14,9%). Pēc apjomiem lielākais vezuma vilcējs bija kokapstrādes nozare, kuras apjomi palielinājās par 4,2%. Salīdzinoši labie ekonomikas izaugsmes rādītāji Latvijas lielākajos eksporta tirgos, izņemot Krieviju, norāda uz nozares iespējām turpināt audzēt apjomus. Tikmēr apjomu kritums turpinās pārtikas nozarē (-5,4%), kas izjūt Krievijas tirgus sarežģījumus un sankciju ietekmi, kā arī globālās konjunktūras izmaiņas. Apjomi stabilizēsies pakāpeniski, jo paies laiks, kamēr uzņēmēji pārorientēsies uz citiem tirgiem, pielāgos produkcijas sortimentu u.tml. Krievijas tirgus ietekmē arī apģērbu ražošanas nozares apjomus, tomēr perspektīvas stabilizējas eirozonā, kas ļaus pakāpeniski apjomus atgūt. Apjomi saruka arī gatavo metālizstrādājumu ražošanas nozarē. Kopumā rūpniecības izaugsme ļauj pozitīvi vērtēt visas ekonomikas izaugsmes perspektīvas. Eirozonas ekonomikas atgūšanās ļaus izaugsmi noturēt, tomēr sarežģījumi sagaidāmi no Ķīnas izaugsmes bremzēšanās, kas daudzu Eiropas eksportētāju darbības prognozes pakļauj pieaugošai nenoteiktībai. Tas pats saistāms arī ar citu strauji augošo ekonomiku tirgiem. To, ka situācija sola ļoti nestabilu izaugsmes pamatu, liecina Igaunijas rūpniecības rādītāji, kuras apjomi augustā gada laikā saruka par 3%.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Drošība, vide, tehnoloģijas

Latvijā 9. maijā tiek svinēta Eiropas diena. 1950. gadā šajā datumā Francijas toreizējais ārlietu ministrs Robērs Šūmanis nāca klajā ar deklarāciju par nāciju sadarbību, ko mūsdienās simboli...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē