Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Gašpuitis: Rūpniecība stiprina izaugsmi

IKP ātrais novērtējums jau signalizēja par rūpniecības ieguldījumu ekonomikas izaugsmes stiprināšanā. Dati to apliecina, respektīvi, 2.ceturksnī, salīdzinot ar 1.ceturksni, rūpniecības produkcijas apjoms ir pieaudzis  par 4,2%, tai skaitā apstrādes rūpniecības par 2,6%. Savukārt gada laikā rūpniecības produkcijas izlaide ir pieaugusi par 5,7%.

Apstrādes rūpniecības apjomi palielinājās par 6,2%. Ieguves rūpniecībā un karjeru izstrādē apjomi palielinājās par 12%, elektroenerģijas un gāzes apgādē par 2%.Gada pirmajā pusē strauju apjomu pieaugumu ir uzrādījusi metālu ražošanas nozare, kā arī datoru, elektronisko un optisko iekārtu ražošana (+57,4%). Tāpat veiksmīgi turpina augt mēbeļu (+14%) un kokapstrādes (+6,6%) ražošanas apjomi. Uz šo augošo nozaru fona vairākas nozares turpina saskarties ar konjunktūras izmaiņām savos nozīmīgākajos tirgos. Tā produkcijas apjoma kritums bija apģērbu (-17,6%), tekstilizstrādājumu (-15%) un pārtikas produktu ražošanas (-6%) nozarēs.Visticamāk, ka gada otrajā pusē nozaru attīstības iezīmētās trajektorijas nemainīs, taču būs pakļautas ārējās vides riskiem. Ārējie faktori neļaus strauji lauzt esošās tendences, kas nozaru vidū uzturēs nevienmērīgu attīstības gaitu. Tomēr var sagaidīt, ka kopējie rūpniecības apjomi šogad pārspēs pērnā gada līmeni. Korekcijas izrietēs no _KVV Metalurga _spējas nostabilizēt savu darbību, kā arī laikapstākļiem, kas koriģēs ražošanas apjomus elektroenerģijas un gāzes apgādē. Pārtikas ražošanas apjomi atgūsies pakāpeniski, aptuveni divu gadu laikā. Panākumi būs atkarīgi no tā, cik veiksmīgi tiks apgūti jaunie eksporta tirgi. Līdzīgu izaicinājumu priekšā ir arī apģērbu un tekstila nozares. To apjomu atgūšanos spēcinās eirozonas ekonomikas izaugsmes stabilizēšanās. Tāpat rūpniecības izaugsmei nozīmīga būs iekšējā tirgus tālāka attīstība.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Austrijas neitrālais statuss

Politiskās diskusijas par iespējamo pievienošanos Ziemeļatlantijas aliansei uzliesmojušas vēl vienā apvienotās Eiropas dalībvalstī – ar savu neitralitāti zināmajā Austrijā.

Strādāt, ne spriedelēt

Aizvakar Saeimas deputāts Jānis Vitenbergs (NA) sociālajā vietnē X dalījās ar savām pārdomām par iemesliem, kādēļ Latvijas mazumtirdzniecības veikalu plauktos ir maz vietējās izcelsmes produktu.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē