Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +21 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 2. jūlijs
Lauma, Ilvars, Halina

Gapoņenko: Latvijai jāatņem nevis viena, bet divas deputātu vietas

Nepilsoņu Kongress vēlas panākt, lai no Eiropas Parlamenta (EP) tiktu atsaukti divi deputāti no Latvijas. Viena vieta EP Latvijai būtu jāatņem iedzīvotāju skaita samazināšanās dēļ, otra – tādēļ, ka lielam skaitam valsts iedzīvotāju jeb tā dēvētajiem nepilsoņiem joprojām nav pilsonības un politisko tiesību. Līdz ar to nav loģiska pamatojuma tam, ka arī nepilsoņiem jāsedz izdevumi par EP ievēlēto Latvijas politiķu uzturēšanu.

Šāds viedoklis pausts Latvijas Nepilsoņu Kongresa (NK) organizācijas komitejas oficiālajā vēstulē, kas adresēta Eiropas Parlamenta priekšsēdētājam Mārtinam Šulcam, EP politisko partiju līderiem, kā arī Eiropas Komisijas priekšsēdētājam Žozē Manuelam Durao Barrozu.

NK organizācijas komitejas koordinatoru Aleksandra Gapoņenko un Vitālija Komarova parakstītajā vēstulē teikts: "Šobrīd Latvijas deputātu skaits Eiropas Parlamentā ir regresīvi proporcionāls nevis attiecībā uz pilsoņu skaitu, bet gan attiecībā uz valsts iedzīvotāju skaitu, kurā iekļauti arī nepilsoņi. Mēs šo situāciju uzskatām par netaisnīgu un aicinām to grozīt. Nepilsoņiem nav tiesību piedalīties Latvijas EP deputātu vēlēšanās, tātad nav arī iespēju ietekmēt viņu lēmumus.

Mēs nesaskatām loģisku pamatojumu tam, kāpēc nepilsoņiem būtu jāsedz izdevumi par Eiropas Parlamentā ievēlēto Latvijas politiķu uzturēšanu. Šajā situācijā mēs pieprasām, lai Latvijai tiktu atņemta nevis viena, bet gan divas vietas Eiropas Parlamentā. Viena vieta EP būtu jāatņem iedzīvotāju skaita samazināšanās dēļ, otra - tādēļ, ka lielam skaitam valsts iedzīvotāju joprojām nav pilsonības un politisko tiesību. Šis lēmums varētu piesaistīt starptautiskās sabiedrības uzmanību faktam, ka Latvija vēl joprojām nav izpildījusi savas saistības cilvēktiesību aizsardzības jomā, ko tā uzņēmās, iestājoties ES, kā arī nepilsoņu problēmas atrisināšanai veltīto starptautisko rekomendāciju ignorēšanas faktam.

Tā kā Latvijas varas iestādes mūs nepārstāv, uzskatām par iespējamu griezties pie Jums tieši, lai informētu par Latvijas nepilsoņu viedokli par vietu skaita pārdali Eiropas Parlamentā."

Jāatgādina, ka Eiropas Parlamenta Konstitucionālo lietu komiteja 19. februārī atbalstīja ziņojuma projektu Par Eiropas Parlamenta sastāvu 2014. gada vēlēšanu perspektīvā, kas cita starpā paredz Latvijas deputātu skaita samazināšanu EP no deviņiem līdz astoņiem cilvēkiem. Paredzams, ka EP par ziņojumu varētu balsot 11.- 14. marta plenārsesijā Strasbūrā. Pēc tam jautājums par parlamenta deputātu skaita izmaiņām nonāks ES Padomē, kur ir jāpanāk visu dalībvalstu piekrišana. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tracis galā. Problēma paliek

Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde līdz jūnija vidum bija izdevusi 56 izbraukšanas rīkojumus Krievijas pilsoņiem, kuri nav izpildījuši Imigrācijas likuma grozījumu prasības un nav iesniegu...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē