Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Freimane: Homoseksuāliem pāriem nav jāsamierinās ar minimālu aizsardzību

Likums ir nepieciešams, lai nodrošinātu, ka arī homoseksuāli pāri, kas to vēlas, var oficiāli reģistrēt savu kopdzīvi. Reģistrācija nozīmētu to, ka, pirmkārt, valsts atzīst un atbalsta arī šāda veida ģimenes, otrkārt, pāri ir juridiski aizsargāti dažādās dzīves situācijās - viena nāves, šķiršanās, smagas slimības gadījumā, kā arī attiecībā uz dažādiem pabalstiem un nodokļiem, portālam Diena.lv uzsvēra apvienības Mozaīkas valdes priekšsēdētāja Linda Freimane.

"Turklāt reģistrācijas akts kā tāds ir svarīgs simbolisks akts, kurā piedalās jaunā pāra tuvinieki un draugi, tādējādi apliecinot savu atbalstu abu cilvēku savienībai un nolūkam turpmāk rūpēties un gādāt vienam par otru," uzsvēra Mozaīkas pārstāve.

Jau ziņots, ka Tiesībsargs Juris Jansons pirmdien paziņoja, ka LGBT jeb seksuālo minoritāšu un apvienības Mozaīka piedāvātais likumprojekts "Reģistrēto partnerattiecību likums" un to pavadošo likumprojektu tālāka virzība nav atbalstāma. Tā vietā izdarāmi grozījumi vairākos tiesību aktos, kas pietuvinātu ārpuslaulības savienībā dzīvojošas personas laulātu pāru tiesiskajai aizsardzībai, uzskata Tiesībsarga birojs.

Tiesībsargs, partnerattiecību jautājuma sakārtošanai, aicina Saeimu veikt grozījumus vairākās tiesību normās, kas attiecas uz pacientu tiesību aizsardzību, interešu konfliktu novēršanu, procesuālajām tiesību normām, personas sociālajām tiesībām un tiesībām uz informāciju.

Uz jautājumu, kā Mozaīka vērtē Tiesībsarga aicinājumu Saeimu veikt grozījumus vairākās tiesību normās, L.Freimane sacīja, ka šāda iniciatīva nāks par labu gan heteroseksuāliem pāriem, kuri nav laulāti, gan arī homoseksuāliem pāriem. "Tomēr ar šiem grozījumiem vien nepietiek, jo, pirmkārt, tie neregulē visas dzīves jomas, piemēram, mantojuma tiesības, kuras nosaka Civillikums un kuras nevar ar līgumiem pilnībā grozīt, un, otrkārt, šie grozījumi nenodrošina augstāk minēto partnerattiecību aspektu, proti, attiecībā uz valsts skaidro signālu, ka šīs gimenes tiek aizsargātas, kā arī nedod viņiem iespēju svinīgā kārtā nodot viens otram solījumus, kā to dara divi cilvēki laulājoties. Kāpēc gan homoseksuāliem pāriem būtu jāsamierinās ar minimālu aizsardzību, kamēr heteroseksuāliem pāriem pastāv izvēles iespēja - laulāties vai vienkārši dzīvot kopā," jautā L.Freimane.

"Tomēr galvenais, kas mums nepatīk Tiesībsarga atzinumā ir tas, ka viņš vienkārši konstatē, ka "sabiedrība nav gatava", bet nesaka neko par to, ka vajadzētu rīkoties, lai mainītu sabiedrības attieksmi, padarīt to atvērtāku, iecietīgāku un mazināt tajā valdošos aizspriedumus. Neviena sabiedrība pēkšņi nav "gatava" pieņemt kaut ko jaunu, piemēram, sieviešu balstiesības, tēvu tiesības un pienākumu izmantot bērnu kopšanas atvaļinājumu utt., ja pie tā netiek apzināti strādāts arī politiskā līmenī. Tiesībsargam vajadzētu uzņemties vadošu lomu sabiedrības izglītošanā un aizspriedumu kliedēšanā, nevis pasīvi konstatēt, ka lielai daļai sabiedrības ir aizspriedumi un tamdēļ noraidīt diskriminētas sabiedrības daļas prasības," uzskata Mozaīkas biedri.

Uz jautājumu, kāda būs Mozaīkas rīcība pēc Tiesībsarga atzinuma, L.Freimane sacīja, ka Mozaīka turpinās rīkoties kā līdz šim - uzturēs dialogu ar politiskajām partijām, īstenos informācijas un redzamības kampaņas, kliedēs stereotipus un aizspriedumus, atbalstīs homoseksuālus cilvēkus un viņu gimenes locekļus, kas cieš no sabiedrības nosodošās attieksmes, organizēs dažādus pasākumus.

Mozaīka pārliecināta, ka iepriekš izteikto politisko spēku un iedzīvotāju aso kritiku pret šo likumprojektu iespējams mainīt. "Pagājušajā gadā veiktā plašā pētījumā Ungārijā ir pierādīts, ka tajās valstīs, kurās tiek pieņemts partnerattiecību likums, pozitīvi mainās arī sabiedrības attieksme. Jo atklātāki un redzamāki kļūst paši homoseksuāļi, jo saprotamāks un vieglāk pieņemamāks šis jautājums kļūst arī citiem. Mēs visi baidāmies no svešā un nezināmā, bet, kad mēs to iepazīstam, tad saprotam, ka cilvēki taču ir tādi paši cilvēki, pilnīgi neatkarīgi no seksuālās orientācijas vai citiem aspektiem. Mēs visi gribam būt laimīgi, droši, mīlēti, pasargāti, un mēs visi gribam, lai mums būtu iespēja realizēt mūsu sapņus un cerības," domā Mozaīkas pārstāve Linda Freimane.  

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Drošība, vide, tehnoloģijas

Latvijā 9. maijā tiek svinēta Eiropas diena. 1950. gadā šajā datumā Francijas toreizējais ārlietu ministrs Robērs Šūmanis nāca klajā ar deklarāciju par nāciju sadarbību, ko mūsdienās simboli...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē