Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Ēlerte: Budžets bez stratēģijas vai Rīga bez saimnieka

Ir svarīgi nepazaudēt kopainu, vērtējot Rīgas pilsētas 2014.gada budžetu. Simtos budžeta līniju ir rodami labi priekšlikumi, kas kalpos rīdzinieku un pilsētas labklājībai. Tomēr rūpīgi izvērtējot finansējuma samērus starp ieguldījumu pilsētas ilgtspējīgā attīstībā vai šodienas apēšanā, populismā un lētos vizuļos, kopaina veido noteiktu tēlu.

Ja uz brīdi to iedomājamies cilvēciskotu, tad acu priekšā nostājas vieglprātīga vai pat bezatbildīga būtne, tāda, kas nemācās no savām kļūdām.

Maximas traģēdija skaidri uzrādīja Būvvaldes nespēju veikt likumā noteikto pienākumu - kontrolēt būvniecību Rīgā. Nepieļaujamā veidā uz Maxima veikala jumta, virs cilvēku galvām ierīkoja būvlaukumu.

Būvvalde ir tiešā Nila Ušakova pakļautībā. Atbildīga rīcība nozīmētu, 2014.gadā būvvaldei palielināt darbinieku skaitu un finansējumu, lai tā varētu pildītu savus pienākumus, nevis piesegt būvvaldes nevarību un bezatbildību. Šādu priekšlikumu valdošās koalīcijas virzītajā budžetā nav, tātad arī turpmāk mēs nevarēsim uzticēties Rīgas būvju drošībai.

Rīgas domes valdošā koalīcija ir atkārtoti noraidījusi Vienotības priekšlikumu piešķirt brīvpusdienas trūcīgo daudzbērnu ģimeņu bērniem. Arī šajā budžeta projektā. Tie ir nieka 350 tūkstoši, tikai divreiz vairāk nekā nākamgad paredzēts iztērēt kārtējai populistiskai un, var paredzēt, politizētai kampaņai Esi rīdzinieks. Paēduši bērni justos vairāk rīdzinieki arī bez visas kampaņas.

Brīvpusdienas kaut nedaudz mazinātu Džini vai nevienlīdzības koeficientu, kas Rīgā ir apkaunojoši augsts. Nevienlīdzības mazināšana, starp citu, ir viens no Rīgas ilgtspējīgās stratēģijas 2030 virzieniem. Ikgadējam budžetam būtu jābūt apzinātam solim pretī stratēģijā 2030 nospraustajam mērķim – Rīga - Ziemeļeiropas metropole. Piemēram, kvalitatīva izglītība ir izšķirīgi svarīga šī mērķa sasniegšanai. Kvalitāti spēj piedāvāt motivēti skolotāji. Taču atkārtoti ir noraidīts Vienotības priekšlikums atjaunot piemaksas skolotājiem, nosakot tās vismaz 70 EUR apmērā mēnesī, lai stiprinātu šo motivāciju. Noraidīts ir arī priekšlikums noteikt vienādu finansējumu, kas seko bērnam uz pašvaldības vai privāto bērnudārzu, ietverot tajā telpu nolietojumu. Tas būtiski palīdzētu likvidēt apkaunojošo bērnudārzu rindu Rīgā.

Ēku siltināšana ir vēl viena pilsētas dzīves kvalitātei stratēģiski svarīga aktivitāte, neredzam to atspoguļotu budžetā. Inovatīvas un eksportspējīgas uzņēmējdarbības veicināšana ir vārdi stratēģijā, kam būs lemts palikt tikai vārdiem, jo tam nav attiecīgas sasaistes ar uzdevumiem un finansējumu Attīstības departamentam.

Pacietīgi un neatlaidīgi strādāt ar ilgtermiņa jautājumiem, protams, ir daudz grūtāk, kā bez kontroles un atskaitēm dāvāt 80 miljonus vai visticamāk vairāk Saskaņas centra un Gods kalpot Rīgai slepenajai impērijai Rīgas satiksme, kuras autobusi noder, lai uz mītiņiem vadātu karogus un plakātus Ušakova atbalstam. Rīgas 2014.gada budžetā ir daudz populistisku vizuļu, bet tā kopaina rāda, ka Rīgai nav atbildīga saimnieka.

(Raksts balstīts uz diskusiju Rīgas domes sēdē par 2014. gada budžetu)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē