Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Elektrības tirgotāji: Mājsaimniecību elektrības tirgus atvēršanas spēles noteikumi vēl nav pilnībā skaidri

Termiņš līdz elektroenerģijas tirgus atvēršanai mājsaimniecībām tirgotājiem patlaban ir pietiekošs, taču joprojām nav skaidrs, kādi tieši būs spēles noteikumi un vai tie būs pietiekami vienkārši, diskusijā par nākamo elektroenerģijas tirgus atvēršanas posmu atzina lielāko tirgotāju pārstāvji.

Igaunijas energokompānijas Eesti Energia meitasuzņēmuma Latvijā SIA Enefit valdes priekšsēdētājs Jānis Bethers teica, ka lielās vadlīnijās informācija ir pieejama un ir zināms par lēmumiem un termiņiem. Taču joprojām nav skaidras visas detaļas - kādas prasības uzliks tirgotājiem, ar ko jārēķinās, kādi būs spēles noteikumi. Viņš sprieda, ka tas līdz galam būs skaidrs topošajos grozījumos Elektroenerģijas tirdzniecības un lietošanas noteikumos.

AS Latvenergo valdes loceklis un komercdirektors Uldis Bariss pauda viedokli, ka ir ļoti svarīgi, lai detalizētās normas, kas parādīsies vēlāk Ministru kabineta noteikumos, tostarp tehniskajā pusē, kādā veidā tirgotāji sazinās ar sistēmas operatoru un saņem informāciju, būtu vienkāršas. Tā kā tas ir liels tirgus, pēc viņa uzsvērtā, nevar būt daudz manuālo procesu. Viņš skaidroja, ka jebkurš, kaut vai neliels procesā nevajadzīgs solis, automātiski "samazina atraktivitāti mājsaimniecībām pārdot elektrību". "Tajā brīdī, kad nelielu soli pareizina ar simtiem tūkstošu, tas automātiski nozīmē, ka to ir daudz grūtāk veikt. Kritiski svarīgi, lai tirgus modelis, pārdošanas process būtu maksimāli vienkārši. Tad to arī vieglāk automatizēt," teica Bariss.

"Normāli, ja lietotājs aiziet uz veikalu un grib nopirkt cīsiņus, viņš nopērk cīsiņus, un viņam nav jāzina, kā cīsiņi tiek ražoti. Saprotam, ka ir jābūt noteiktam iepakojumam, skaidriem nosacījumiem, ko drīkst un ko nedrīkst likt iekšā, bet kritiskais jautājums ir, lai tas būtu vienkārši, viegli izdarāms, lai tirgotājam nebūtu jātērē daudz laika, sūtot sistēmas operatoram kaut kādus pieprasījumus. Gribētos, lai klients saņem savā pastkastē divus piedāvājumus un izvērtē, kurš ir labāks. Ja izveidosim sarežģītu sistēmu, 20 komponentes, klients apmulsīs," sprieda Latvenergo pārstāvis.

Enefit īpaši uztrauc, vai būs gatavas sadales sistēmas operatora AS Sadales tīkls informācijas sistēmas un kā notiks apmaiņa ar datiem, kāda būs piekļuve, cik viegli būs apmainīties datiem ar sistēmas operatoru.

Ekonomikas ministrijas (EM) Enerģētikas departamenta direktors Dins Merirands, komentējot informācijas sistēmu un sistēmas operatora gatavību, teica, ka sadales sistēmas operatora uzdevums un atbildība ir to nodrošināt. Līdz šim sarunās uzņēmums apgalvojis, ka ar to īpašu problēmu nav un tas ir gatavs jau šobrīd.

"Viņi vienmēr tā ir apgalvojuši," komentēja Bethers.

Uz jautājumu, vai aptuveni pusgada termiņš līdz brīdim, kad mājsaimniecībām jāizvēlas tirgotājs, ir pietiekams, Bariss atbildēja ar piemēru: "Ja students zina, ka eksāmens ir pēc diviem gadiem, vai tas palīdz viņam izbēgt no pēdējās nakts? Ja klientam ir jāizvēlas tirgotāju piedāvājums, vai viņš sāks izvēlēties pusgadu pirms tam? Protams, ka nē."

Līdz ar to termiņa jautājums, viņaprāt, vairāk ir par to, vai tirgotājiem būs pietiekami vienkārši nosacījumi, lai viņi varētu tos izpildīt un lai klientam būtu viegla izvēle.

Arī Bethers vērtēja, ka termiņš kopš valdības lēmuma par tirgus atvēršanu ir pietiekošs arī tirgotājiem, bet jautājums, kad būs gatavas detaļas un infrastruktūra.

Merirands atzina, ka nav izslēgtas arī kļūdas un sarežģītības, uz ko atsaucas abi tirgotāji, bet arī tas nav nelabojams ļaunums. Pēc viņa teiktā, viens no regulējuma mērķiem ir, lai tirgus darbotos pēc iespējas viegli, un gadījumā, ja ir kādi traucēkļi, valsts uzdevums ir šķēršļus noņemt un regulējumu pakāpenisku uzlabot. "Droši vien nekur, kur darbojas atvērts elektroenerģijas tirgus, tas nav ideāls, un nepārtraukti tiek veikti dažādi pasākumi, lai procesu uzlabotu," norādīja EM pārstāvis.

Kā ziņots, Latvijā tiesības iegādāties elektrību brīvajā tirgū, nevis par regulētu tarifu visiem lietotājiem, tostarp mājsaimniecībām, ir jau kopš 2007.gada 1.jūlija. Pakāpeniski palielināts to lietotāju skaits, kuriem elektrība obligāti jāpērk par vienošanās cenu vai arī par pēdējās garantētās piegādes cenu, kas parasti ir augstāka. Pēdējais tirgus paplašināšanas solis veikts no 2012.gada 1.novembra, paredzot tiesības pirkt elektrību par regulētu tarifu tikai mājsaimniecības lietotājiem. Valdība atbalstījusi mājsaimniecību pievienošanu brīvajam tirgum no šā gada 1.septembra.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Izglītība ļauj justies drošāk

Pamazām tuvojas mācību gada noslēgums, un, kā jau parasti maijā, aktualizējas temats par to, vai ir vērts doties studēt un kāda ir augstskolas diploma vērtība darba tirgū.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē