Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Ekonomiste: Izaugsmi virza mājsaimniecības, bet eksports un investīcijas drīz pārņems stafeti

Pēc pārskatītajiem Centrālās statistikas pārvaldes datiem, Latvijas ekonomika šī gada 3.ceturksnī ir pieaugusi par 4,5% salīdzinājumā ar 3.ceturksni pērn. Izslēdzot sezonālos efektus, IKP ir palielinājies par spēcīgiem 1,3% pret iepriekšējo ceturksni. Šie rezultāti ir nedaudz labāki nekā pirmais novērtējums, bet kopbildi nemaina.

Galvenais izaugsmes dzinulis joprojām ir mājsaimniecību patēriņš. To balsta nodarbinātības un algu kāpums, pensiju indeksācija, nodokļu samazinājums un cenu stabilitāte. Arī nākamgad, visticamāk, mājsaimniecību patēriņš būs spējš, bet lēnāks – lai arī darba tirgū turpināsies uzlabošanās, arī cenu kāpums kļūs manāmāks.

Ir vairākas pazīmes, ka nākamgad eksports un investīcijas atkal pārņems stafeti no mājsaimniecību patēriņa, kļūstot par galvenajiem izaugsmes virzītājiem. Pirmkārt, pēc pusgada pārtraukuma, atkal vērojama izaugsme vienā no svarīgākajām eksportējošām nozarēm, apstrādes rūpniecībā (šī gada pirmajā pusē to pamatīgi iedragāja Liepājas Metalurga darbības apturēšana). Tas kopā ar labiem komercpakalpojumu nozaru rezultātiem un izaugsmes turpināšanos tūrismā, ļauj cerēt uz spējāku eksporta pieaugumu nākamgad. Šī gada 3.ceturksnī gan ir vērojams neliels kritums, bet tas lielā mērā ir izskaidrojams ar jau pieminēto Liepājas Metalurgu un sliktāku graudu ražu par 2012.gada rekordiem.

Otrā laba ziņa, ka ir atsācies investīciju pieaugums. Investīcijas pamatkapitālā šī gada 3.ceturksnī bija par 3% lielākas nekā pirms gada. Investīciju nepieciešamība ir liela, un līdz ar uzņēmēju noskaņojuma uzlabošanos nākamgad, gaidāms, ka arī investīciju pieaugums pieņemsies spēkā.

Eksporta un investīciju pieaugumam palīdzēs gaidāmā izaugsmes spēcināšanās pasaulē, kas nesīs gan raitāku pieprasījumu arī pēc Latvijas precēm un pakalpojumiem, gan uzlabos investoru riska apetīti. Jāsaka gan, ka attīstība pasaulē vēl arvien ir diezgan nevienmērīga, turklāt svārstības finanšu tirgos saglabāsies. To jāuztver ar vēsu prātu – tā ir daļa no muļļāšanas scenārija, kurā izaugsme ir ļoti atkarīga no tā, ko dara vai nedara politikas veidotāji (kam savukārt seko līdzi finanšu tirgi). Neskatoties uz šīm svārstībām, izaugsme Eiropā un pasaulē, šķiet, nostiprinās un sliktākais nu jau ir aiz muguras.

Prognozējams, ka Latvijas ekonomikas izaugsme šogad sasniegs 4,3% un līdzīgs pieaugums būs arī nākamgad. Tas tāpēc, ka spējāka eksporta un investīciju izaugsme prasīs arī lielāku importu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē