Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Eiropas Komisija grib visu iesaisti likumu pieņemšanā

Šonedēļ Eiropas Komisija apstiprināja Labāka regulējuma programmu, kas ir viena no mūsu darbības prioritātēm 2015. gadā. Ar šo reformu mēs mainām kārtību, kādā tiek radīti Eiropas Savienības likumdošanas akti. 

Mēs vēlamies saņemt vairāk ideju no pilsoņiem, uzņēmumiem, nevalstiskajām organizācijām, pašvaldībām – visiem, kuri sastopas ar ES tiesību aktiem ikdienas dzīvē. Mēs vēlētos, lai cilvēki mums pastāsta, kā ES tiesiskie regulējumi darbojas, kuri nedarbojas un kā mums būtu jāuzlabo to kvalitāte. Varbūt daudziem atņem laiku, aizpildot dažādus dokumentus papīra formātā, un viņi vēlas, lai ieviešam digitālu pārskatu sistēmu? Varbūt viņi uzskata, ka jaunu ražojumu atļauju saņemšana aizņem pārāk daudz laika, un viņiem ir padomā, kā reģistrēšanu paātrināt? Tāpēc mēs, plānojot jaunu tiesībaktu pieņemšanu, vēlētos prasīt visu viedokli, vēlamies to dzirdēt no strādniekiem, nevalstiskajām organizācijām, sociālajiem partneriem un uzņēmējiem. Pēc tam mēs varam izmantot neatkarīgus ekspertus, kas pārbaudītu likumdošanas aktu projektu kvalitāti, tā ietekmējot mūsu pieņemtos galīgos politiskos lēmumus. 

Ne visi birokrātijas pārpilnie regulējumi nāk no Briseles, šo mītu nevajadzētu tālāk popularizēt. Taču tas nenozīmē, ka ES nevarētu palīdzēt cīnīties pret pārlieku regulējumu birokratizēšanu arī dalībvalstīs. Ja ir problēmas ES likumos, mēs atradīsim veidu, kā tās izlabot. Un, ja ir problēmas tajā, kā nacionālās valdības interpretē un ievieš ES likumdošanas aktus, mums kopīgi jāatrisina šī situācija.

ES var palīdzēt tikai tad, ja zinām, ka ir kāda problēma, tāpēc ir svarīga lielāka atklātība un konsultācijas ar sabiedrību jau lēmumu pieņemšanas gaitā. Jo vairāk cilvēku mūs informēs par savām problēmām, jo vairāk mēs varēsim tās labot. Esam ieviesuši jaunu interaktīvo rīku internetā, ar kuru ikviens var iesniegt Eiropas Komisijā priekšlikumus par kāda birokrātiskā sloga mazināšanu, kāda likumdošanas akta uzlabošanu. Komisijas pārstāvji noteikti atbildēs uz visiem saņemtajiem priekšlikumiem. Mēs arī izveidosim ekspertu forumu, kura uzdevums būs apkopot ierosinājumus, analizēt tos un nodot tālāk Eiropas Komisijai. Šajā forumā darbosies eksperti, kurus izvirzījušas ES valstu valdības, kā arī cilvēki no nelielajiem uzņēmumiem, nevalstiskajām organizācijām, arodbiedrībām, patērētāju tiesību aizsardzības organizācijām, reģionālajām un vietējām pašvaldībām. 

Lai panāktu reālas izmaiņas, nepieciešama politiskā griba. Jaunā Eiropas Komisija strādā tikai sešus mēnešus, bet jau esam panākuši lielas pārmaiņas. Mūsu pirmā gada rīcības programmā ir iekļautas tikai 23 iniciatīvas. Tas ir tāpēc, ka vēlamies strādāt tikai ar jautājumiem, kuros tiešām nepieciešama kopīga Eiropas atbilde. Tagad mēs gribam fundamentāli mainīt to, kā veidojam mūsu kopīgos likumus, lai viss, kas nāk no Briseles, būtu tik rūpīgi sagatavots, ka būtu to vieglāk izmantot ikdienas dzīvē. 

Eiropas Parlamenta vēlēšanas 2014. gadā sūtīja vēstījumu ES institūcijām par cilvēku viedokli, ka Brisele ražo pārāk daudz pārspīlēti birokrātisku regulējumu un jaucas tur, kur nevajadzētu. 

Turpinoties ekonomikas atdzimšanai, ir liela jēga panākt, lai likumi tiktu izmantoti efektīvā veidā. Mēs vēlamies, lai uzņēmēji un darbinieki nelielajos uzņēmumos pavadītu laiku, dizainējot, radot, ražojot un pārdodot, nevis lasot noteikumu sējumus un aizpildot dažādus formulārus. Tajā pašā laikā nav taisnība tiem, kas uztraucas, ka šādā gadījumā mēs pavisam atteiksimies no noteikumiem. Mēs vēlamies panākt, lai noteikumus ir vieglāk izprast un ievērot, nevis atteikties no tiem. Labāks regulējums nenozīmē lielāku vai mazāku ES regulējumu skaitu vai to, ka pakļaujam riskam mūsu augstos sociālos un vides standartus, veselību vai pamattiesības. Labāks regulējums nozīmē pārliecību, ka sasniegsim pašu nospraustos ambiciozos mērķus visefektīvākajā veidā.

*Eiropas Komisijas pirmais viceprezidents 




sadarbībā ar Eiropas Komisijas pārstāvniecību Latvijā

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē