Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Dimants: Nodeva garantētu stabilu un neatkarīgu sabiedriskā medija finansējumu

Kamēr no valdības katru gadu un pat vēl biežāk būs atkarīgs valsts budžeta finansējums, tikmēr nevar būt runa par īstu un kvalitatīvu sabiedrisko mediju, portālam Diena.lv sacīja Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) priekšsēdētājs Ainārs Dimants.

“Sabiedriskā medija nodeva ir laba tajā ziņā, ka nodevai vienmēr ir mērķis un nodeva nenonāk kopīgajā valsts budžeta katlā. To nedala valdība un tā nonāk uzreiz sabiedriskā medija budžetā. Valdība un Saeima lemj tikai par šīs nodevas apjomu un ieviešanu,” sabiedriskā medija nodevas priekšrocības skaidro A.Dimants.

Tāpat liels pluss ir arī tas, ka nebūtu jāveido speciāla šīs nodevas iekasēšanas institūcija, jo ar to nodarbotos Valsts ieņēmumu dienests. A.Dimants arī uzsver, ka nodevas ieviešana notiktu pakāpeniski, tā būtu diferencēta, turklāt tiktu noteiktas iedzīvotāju kategorijas, piemēram, mazturīgie un pensionāri, kuras no šīs nodevas maksāšanas būtu atbrīvojamas, un nodevu būtu jāmaksā arī juridiskajām personām.

“Šī nodeva tiešām garantētu stabilu un neatkarīgu sabiedriskā medija finansējumu. Es vēlos uzdot jautājumu, kurš ir pret stabilu un neatkarīgu sabiedriskā medija finansējumu?” pauž NEPLP priekšsēdis.

Padome pie jaunā sabiedriskā medija modeļa vēl strādās līdz gada beigām, pēc tam tas tiks piedāvāts valdībai. A.Dimants skaidro, ka jaunais modelis būs kā kompleksās pusdienas. “Tur viens ir satura veidošana, kā nodrošināt sabiedrisko pasūtījumu, kas ir tie mehānismi, lai tas būtu kvalitatīvs medijs sabiedrībai. Otrs ir finansēšanas kārtība – to finansē sabiedrība. Trešais ir uzraudzība – kontrolē sabiedrība. Kompleksi ir jārisina visi šie trīs jautājumi reizē, ieskaitot finansēšanas kārtību. Tikai tad mēs varam dabūt īstu sabiedrisko mediju. Pretējā gadījumā mums būs tāds kroplis, kāds mums tagad ir, ko likumā saucam par sabiedrisko, bet kas īstenībā tāds nemaz nav.”

Pie konkrēta lēmuma par sabiedriskā medija finansēšanas veidu padome nonāks tad, kad ekspertu komanda būs pabeigusi darbi pie jaunā sabiedriskā modeļa izveides un detalizācijas. “Pašlaik ir diskusija. Pilnīgi piekrītu arī Dombrovska kungam [Valdim Dombrovskim – red.], ka šāda diskusija ir nepieciešama, un mēs to veidosim” sacīja A.Dimants. Tāpat viņš norādīja, ka ir vērts diskutēt par to, vai sabiedrība ir gatava maksāt par sabiedriskajiem medijiem, un ja ne, tad kāpēc.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē