Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +5 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 7. maijs
Henrijs, Jete, Henriete, Enriko

Dienas replika: Singapūras veiksmes stāsta pamatā ir likuma ievērošana

Kopējais «nodokļu līmenis biznesam ir 18%, indivīdam - 17-18%. PVN analogs savukārt ir 7%. Par birokrātiju - ja mēs ar jums tagad izdomāsim taisīt uzņēmumu, to visu varēsim izdarīt tiešsaistē un darbu sākt vienā divās stundās», Dienas reportierim stāsta uzņēmējs Olavs Ritenis.

Vai viņš jau ir miris un atrodas paradīzē? Nē, uzņēmējs ir sveiks un vesels, bet dzīvo Singapūrā. Valstī, kuru Pasaules Bankas pētījums Doing Business 2012 atzinis par uzņēmējdarbībai labvēlīgāko valsti pasaulē. Šodien Singapūras IKP uz vienu iedzīvotāju ir 59 711 dolāru, kas ir trešais lielākais pasaulē. Salīdzinājumam - Latvijas IKP uz vienu iedzīvotāju ir 15 662 dolāri, tātad vismaz trīs reizes mazāks. Singapūras veiksmes stāsta pamatā bez visa pārējā ir likuma ievērošana. Par narkotiku kontrabandu draud nāves sods. Košļājamā gumija nav nopērkama - interesanti, kā to ir pārcietuši transnacionālo kompāniju lobiji? Bet par «piecīša došanu» policistam arī kāds latviešu jūrnieks pašlaik sēžot šajā paradīzē aiz restēm. Singapūras veiksmes stāsts ir ļoti stabilas politiskās varas panākums. Valsts ekonomiskā brīnuma autors premjers Li Guaņjao vadīja valsti 31 gadu - no 1959. līdz 1990. gadam. Singapūra ir multietniska, multikulturāla un multireliģiska valsts. Singapūrā ir četras valsts valodas, un viena no tām ir angļu valoda. Taču Singapūrai etniskā un reliģiskā dažādība nav nākusi par sliktu, gluži pretēji - tā ir stimulējusi valsts attīstību.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mūsu valoda un tās prestižs

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijā nesen tika spriests par atteikšanos no krievu valodas kā otrās svešvalodas vidusskolās, un kārtējo reizi atklājās, ka valodu tēma tiek uztverta ...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē