Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Svētdiena, 19. maijs
Sibilla, Teika, Lita

Bundžu Jānis: Naida runas sardzē

Draugi, šodien paraudzīsimies pāri valsts šaurajām robežām un palūkosim, kas plašus sabiedrības slāņus uztrauc citās zemēs. Valdības veidošanas ķildas liksies tikai sīkums iepretī lielajiem pasaules procesiem. Konsultants atgādina, ka ziņas par to, kas pasaulē notiek, līdz mums nonāk izkropļotā, tendenciozi atlasītā un pārspīlētā formā. Še ir retā iespēja smelties PAREIZO VIEDOKLI.

Vai zināt, kas plašos sabiedrības slāņus šodien satrauc Vācijā? Dzird kliedzam, ka vācu slāņus satrauc dažu atbraukušo ciemiņu jeb bēgļu nelielais amizieris Jaungada naktī Ķelnē, Minhenē un citās pilsētās. Nepareizi! Nepareizi un bīstami. Re, kā iet, ja uzklausa dažādas maldu ziņas no šaubīgiem avotiem. Vācijā visplašākos sabiedrības slāņus nebūt neuztrauc bēgļu rotaļas, bet gan naida runas izplatība sociālajos tīklos, šajā gadījumā Facebook. Plaši sabiedrības slāņi pauž dziļu sašutumu un neizpratni, daudzās pilsētās un ciemos notiek stihiskas demonstrācijas un piketi. Slāņi nes plakātus un transparentus ar naida runas spilgtākajiem piemēriem, aicinot nekavējoši sodīt iniciatorus. Kanclerei Merkelei pienākot daudz autobusu ar darba kolektīvu vēstulēm, prasot izlēmīgu rīcību naida runas aizlīmēšanā. Daudzi politiķi un sabiedrībā pazīstami cilvēki nākuši klajā ar aicinājumiem stāties ceļā naida runas ieplūšanai valstī. Ja nekādi nevar pārtraukt pilnībā, tad nepieciešams ieviest kvotu sistēmu šīs bīstamās parādības vienmērīgā izplatīšanā visās draudzīgajās Eiropas valstīs.

Ar prieku var ziņot, ka redzami pirmie panākumi. Lielais Facebook uzņēmums Vācijā nolīdzis vismaz 100 konsultantu, kuri revidēs, ko neapzinīgais vācu mietpilsonis saraksta sociālajos tīklos. Jebkuru tekstu, kurā būs naida runas pazīmes vai delikāti temati, dzēsīs ārā, ka zeme rībēs. Profilaksei izdzēsīs arī piecus ierakstus pirms un piecus pēc. Pašu rakstītāju nedzēsīs. Pagaidām. Nolīgtie naida dzēsēji no Bertelsmann kompānijas, kā jau tam demokrātijās jābūt, nekādus komentārus nesniedz. Ka nepasprūk kāda naida runa. Gan būs arī rokasgrāmata ar pāris tūkstošiem naida ekspertu rūpīgi izvērtētu un akceptētu teikumu un bilžu, ko drīkstēs kopīpeistēt sociālajos tīklos.

Pirmais solis nu būtu. Plašie vācu sabiedrības slāņi uzelpo. Uz brīdi. Par Vāciju varētu būt mierīgāks prāts, tur valdība izprot un atbalsta plašo slāņu neapmierinātību. Bažas ir par neaptēstajiem austrumeiropiešiem. Piemēram, Latvija. Tur tagad iet vaļā valdības veidošanas karnevāls. Tikuši līdz premjerministra izvirzīšanai, bet turpat jau arī pirmais fēleris – favorītam Kučinskim prasījuši visu ko – par koalīciju, par Vienotību, Lembergu, angļu valodu utt. Bet NEVIENS nav prasījis, kā viņš apkaros naida runu. Arī pats kandidāts nav uztvēris aktuālo un nav nācis klajā ar naida runu iznīcinošu kritiku.

Ko!? Dzirdu balsis, ka nepieņemamajiem izteikumiem par Eiropas jaunpienācējiem ir arī kādi iemesli un, apkarojot sekas, nekādi netiek ierobežoti cēloņi. Ai, ai, ai. Tāda filozofēšana ir skaidrs naida runas priekšvēstnesis. Vai tad nav skaidrs politkorektais PAREIZAIS VIEDOKLIS – labāk pirkt jaunas bikses nekā ārstēt caureju?! Gan arī mēs drīz nolīgsim kādus bertelsmanus vai klemmermanus interneta, televizoru un avīžu uzpasēšanai. Valdīs tolerance un saticība.

*ļoti neatkarīgs konsultants

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē