Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Sestdiena, 11. maijs
Milda, Karmena, Manfreds
Kaut bezdarbnieku rindas šogad retināsies nedaudz straujāk, vidējais bezdarba līmenis aizvien saglabāsies samērā augsts

Bezdarba kušana pastiprināsies otrajā un trešajā ceturksnī

Jaunākā statistika apliecina lēnīgi pozitīvo tendenču darba tirgū turpināšanos. Respektīvi, bezdarbs ceturkšņa laikā saruka par 0,1 procentpunktu, sasniedzot 9,4%. Lai arī bezdarbs ir sarucis, tas joprojām ir augstākais Baltijas valstīs – Igaunijā bezdarba līmenis šajā laika periodā bija 5,6%, Lietuvā 8,1%.

Izaugsme nostiprinās, kam sekos arī pieprasījums pēc darbiniekiem. Ekonomiskās aktivitātes kāpums bezdarba rādītājā atspoguļosies ar nelielu kavēšanos, izteiktāk otrajā un trešajā ceturksnī, kad būtiski palielināsies sezonālo darbu piedāvājums, jo īpaši būvniecībā un lauksaimniecībā.

Līdz ar to šogad bezdarbnieku rindu retināšanās notiks nedaudz straujāk nekā pērn.

Tomēr vidējais bezdarba līmenis paliks salīdzinoši augsts, un valstī kopumā arvien izteiktāk būs vērojamas runas par darbinieku trūkumu, kas disonēs uz ziņām par augsto bezdarbu noteiktos reģionos. Līdz ar to ekonomiski aktīvākajos reģionos bezdarbu samazināt būs grūti jau pastāvošā darbinieku trūkuma dēļ, savukārt citos darba iespējas parādīsies lēni, ko pastiprinās iedzīvotāju zemā mobilitāte.

Tāpat turpināsies iedzīvotāju aizbraukšana, jo īpaši gados jaunāku iedzīvotāju vidū, bet darba tirgus turpinās novecot, sašaurinot darba devēju iespējas. Tas pastiprinās spiedienu uz algām un inflāciju. Līdz ar to Latvijas ekonomika arvien pārliecinošāk tuvojas situācijai, kad darbinieku trūkums kļūst par nozīmīgu šķērsli izaugsmei. Gada vidējā bezdarba prognoze 2017. gadam ir 8,6%.

 

 


 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē