Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Agronomi: Agrais sniegs un sals sējumiem un augļudārziem kaitējumu pagaidām nav nodarījis

Lai gan pēdējās dienās teju visus Latvijas laukus klāj sniegs un naktīs temperatūra vietām noslīdējusi zem mīnus pieciem grādiem, ziemājiem un augļu dārziem kaitējums pagaidām nav nodarīts, jo sējumi un stādījumi pietiekami norūdījušies vēsajā oktobrī, aģentūrai LETA atzina aptaujātie eksperti.

Kā norādīja Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra agronoms Oskars Balodis, nelielais sals un sniegs ziemājus sagatavojis iespējamai nestabilai ziemai.

"Galvenais, ka vairāk vai mazāk visos laukos sniegs patlaban vispār ir, jo tas pasargās ziemājus no zemām temperatūrām un temperatūras svārstībām. Tādēļ ar ziemājiem, arī tiem, kas tikai nesen bija sadīguši, viss ir kārtībā," sacīja Balodis.

Arī Krustpils novada saimniecības Laši saimnieks, biedrības "Zemnieku saeima" valdes loceklis Artūrs Akmens sacīja, ka straujā ziemas atnākšana pagaidām raizes nav sagādājusi.

"Šogad esmu iesējis ziemas rapsi un ziemas kviešus. Lietavu un pēc tam ilgstošā sausuma ietekmē iesēts ir nedaudz mazāk, nekā bija plānots, bet šobrīd galvenais, lai labi pārziemo. Arī apkārtējie kaimiņi sējas darbus pabeidza laicīgi, tagad atliek cerēt uz labvēlīgu rudens nogali un ziemu," sacīja zemnieks.

Arī saistībā ar situāciju augļu dārzos LLKC vecākais speciālists dārzkopībā

Māris Narvils atzina, ka lielākajai daļai dārza augu ziema pagaidām nav radījusi nepatīkamus pārsteigumus.

"Aukstais oktobris jau laicīgi augļu kokus, ogulājus un košumkrūmus sagatavojis ziemas atnākšanai. Līdz ar to jau augošiem augiem sniegs un pavisam nelielais sals draudus nerada. Arī sala pastiprināšanās nekaitēs, jo stabilizēs situāciju. Zeme sāks sasalt pamazām, jo sniega sega vēl nav tik bieza, lai būtiski traucētu augsnes sasalšanai," skaidroja agronoms.

Vienlaikus viņš atzina, ka citāda situācija ir ar tādām nesen stādītām kultūrām kā augļu koki, ogulāji, dekoratīvie krūmi, koki un ziemas ķiploki.

"Pagaidām situāciju atvieglo sniegs, augi zem tā vēl var īsu brīdi turpināt nostiprināties. Vēl labāk, ja stādi ir mulčēti, jo mulča ir papildu izolators. Ja sals pieņemsies spēkā pakāpeniski un nenokusīs, augiem nedraudēs arī izsušana. Tiesa, zem sniega darbību var sākt peles, tādēļ sniegs jāpieblīvē ap augļu koku sakņu kakliem un ogulājiem, lai pelēm būtu mazāka interese tur darboties," sacīja Narvils.

Tāpat viņš sacīja, ka sniegs ir pārsteidzis mazos putnus, tādēļ tiem ir krietni apgrūtināta barības ieguve.

"Mazo dārza palīgu - putnu - piebarošana jāsāk nekavējoties. Šim nolūkam var sarūpēt dažādas sēkliņas, kas nedrīkst būt sālītas un ceptas, jo sevišķi saulespuķu sēklas, linsēklas, kaņepju sēklas, auzu pārslas. Arī svaigs un nesālīts speķis derēs," sacīja agronoms.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vēlēšanu balagāns

Varbūt iepriekšējās reizēs nebiju pamanījis, bet šķiet, ka šogad Eiropas Parlamenta (EP) vēlēšanas politiķu un viņu partiju acīs ieguvušas krietni būtiskāku nozīmi.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē