Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +7 °C
Apmācies
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Vienotība: Mazā uzkrājuma dēļ Rīgas pašvaldība nav gatava krīzes situācijām

Rīgas domes budžeta uzkrājums nākamgad būs 15 miljoni eiro, tāpēc krīzes situācijā pašvaldībai var nebūt pietiekami finanšu līdzekļi sociālo programmu izpildei, aģentūrai LETA pauda Rīgas domes Vienotības frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Olafs Pulks.

Viņš uzsvēra, ka plānotajā Rīgas pašvaldības nākamā gada budžetā lielas bažas raisa tas, ka pašvaldība turpina dzīvot uz parāda. Kā norādīja Pulks, kad par Rīgas domes priekšsēdētāju kļuva Nils Ušakovs (Saskaņa), pašvaldības uzkrājumi bija 120 miljoni eiro, bet tagad tie izsaimniekoti līdz 15 miljoniem eiro.

Pulks norādīja, ka parādsaistību atmaksa nākamajā gadā ir plānota virs 20 miljoniem eiro, tātad pat vairāk nekā budžeta uzkrājumi.

"Ja notiek kāda krīze vai katastrofa, tas nozīmē, ka ir apdraudēta arī pašvaldības sociālo programmu izpilde. Uzkrājums ir tik mazs, ka, notiekot krīzei, kritiens būs pārāk sāpīgs un nebūs ko paklāt apakšā, lai to mazinātu. Kopumā "Vienotībā" satraucoši skatāmies uz parāda palielināšanos," pauda Pulks.

Viņš norādīja, ka Rīgas iedzīvotāji ir pelnījuši, lai viņiem uzlabotos dzīves kvalitāte, lai samazinātos izmaksas par rēķiniem un sabiedrisko transportu, tāpēc negatīvi vērtējams, ka pilsētas budžeta 100 miljonus eiro saņems pašvaldības SIA "Rīgas satiksme", kas, lai gan 2015.gadā uz pusi palielināja biļešu cenas, tāpat strādā ar zaudējumiem.

Viņš pastāstīja, ka gribētos, lai budžets vairāk domātu par cilvēkiem. Kā piemēru Pulks minēja izglītības iestāžu datoru iepirkumu, kuram budžetā paredzēts viens miljons eiro - lai gan vairākas skolas apgalvo, ka datorus varētu iegādāties, tām tas netiek ļauts, jo tiks veikts centralizēts iepirkums. Savukārt izglītības iestāžu tehniskajiem darbiniekiem, kuriem atalgojums ir lielāks par minimālo, tas būtu jāpalielina proporcionāli minimālās algas pieaugumam, jo pretējā gadījumā viņu dzīves līmenis un kvalitāte pasliktinās.

Rīgas domes opozīcijas politiķis gan norādīja, ka nākamā gada pašvaldības budžeta projektā ir atbalstītas vairākas Vienotība iniciatīvas. Piemēram, no nākamā gada trūcīgo ģimeņu bērniem bērnudārzos tiks apmaksātas brīvpusdienas un pirmskolu pedagogiem tiks palielināts atalgojums. Tāpat Vienotība rosinājusi palielināt vienreizējo pabalstu politiski represētajiem, ko šodien atbalstīja Sociālo jautājumu komiteja.

Tāpat Vienotība vēlas panākt, lai Rīgā arī sešās arodskolās pamatskolu skolēniem tiktu nodrošinātas brīvpusdienas tāpat kā visu citu Rīgas skolu skolēniem.

Frakcija arī plāno iesniegt priekšlikumus par vairāku rotaļlaukumu izveidošanu un velostatīvu izvietošanu pie skolām.

Jau ziņots, ka Rīgas pilsētas pašvaldības budžetā nākamgad plānots 28,9 miljonu eiro deficīts.

Rīgas pilsētas pašvaldības 2017.gada budžeta projekts paredz, ka pašvaldības pamatbudžeta ieņēmumi nākamgad būs 856,5 miljoni eiro, bet izdevumi - 885,4 miljoni eiro . Budžeta deficīts veidos 3,4% no budžeta ieņēmumiem.

Pašvaldības 2016.gada budžeta ieņēmumi plānoti 818 481 598 eiro, kas nozīmē, ka nākamgad ieņēmumi iecerēti par 4,7% lielāki nekā šogad. Savukārt izdevumi 2016.gada budžetā plānoti 848 383 922 eiro, kas ir par 4,4% mazāk nekā nākamā gada budžetā.

Turklāt pašvaldība plāno veikt aizņēmumu atmaksu 24,1 miljona eiro apmērā. Paredzēts, ka pašvaldības parādsaistību kopējais apjoms 2017.-2019.gadā samazināsies.

Tāpat ziņots, ka Rīgas pilsētas pašvaldības parādsaistības gada laikā pieaugušas par 22 902 503 eiro, liecina Rīgas pilsētas pašvaldības 2017.gada budžeta projekts.

Budžeta pielikumā Rīgas pilsētas pašvaldības aizņēmumu plānotās saistības 2016.-2020.gada sākumā norādīts, ka 2016.gada 1.janvārī Rīgas domei parādsaistību atlikums bija 219 418 554 eiro.

Rīgas dome šogad kopš maija desmit projektiem no Valsts kases aizņēmusies 36,4 miljonus eiro, tomēr, ņemot vērā vairāku citu gadu aizņēmumu atmaksāšanu, parādsaistības 1.janvārī sasniegs 242,3 miljonus eiro, tātad tās kopš 1.janvāra būs pieaugušas par 22,9 miljoniem eiro.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jāpieņem izsvērti un pārdomāt

Par to, kā politiskā diskusija par Krievijas tranzīta kravu plūsmas slēgšanu caur Latvijas ostām izskatās no Liepājas ekonomisko interešu skatpunkta, Apvienotā saraksta (AS) valdes locekli, L...

Process bez rezultāta

Ekonomikas ministra Viktora Valaiņa lēmums bez rezultāta izbeigt konkursu uz Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) direktora amatu izraisīja lielāku vai mazāku šū...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē