Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +9 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Swedbank: Krievijas recesiju jau var redzēt Latvijas rūpniecības un eksporta datos

Jūnijs noteikti nebija veiksmīgs mēnesis apstrādes rūpniecībai. Izlaide ir kritusi gan pret iepriekšējo mēnesi, gan pret pērnā gada jūniju. Turklāt kritumi bija novērojami vairākās nozarēs, savukārt _Liepājas metalurga _efekts nu jau gandrīz ir izzudis. Jāsaka gan, ka pērnā gada jūnijs, tieši otrādi, bija ļoti labs mēnesis, līdz ar to -2.

2% kritums daļēji tomēr atspoguļo augstu salīdzināšanas bāzi.2.ceturksnis kopumā apstrādes rūpniecībai (un rūpniecībai kopumā) tomēr bija labāks nekā 1.ceturksnis. Līdz ar to rūpniecība atkal veicināja ekonomikas izaugsmi. Tajā pat laikā pēdējie pāris mēneši apstiprina, ka turpmāka izaugsme nebūs viegla. Ietekme no Krievijas recesijas un rubļa vājuma sāk parādīties makro datos. Stingrākas sankcijas pret Krieviju no Eiropas Savienības un ASV un atbildes gājieni no Krievijas puses, visticamāk, bremzēs turpmāku rūpniecības un eksporta izaugsmi.Viena no lielākajām nozarēm, pārtikas pārstrāde, gandrīz vai pārstājusi augt (pret pērno gadu vēl novērojama izaugsme, tomēr 2.ceturksnī ražošanas apjomi palika nemainīgi pret iepriekšējo ceturksni). Daļēji to var saistīt ar Krievijas ekonomikas un valūtas vājumu, piemēram, zivju produktu ražošanas apjomi krīt, krīt arī to eksports uz Krieviju un pārējo pasauli. Tomēr tendences citās pārtikas apakšnozarēs atšķiras un, piemēram, piena produktu ražošanā gada izaugsme turpinās, lai arī tā ir lēnāka. Siera un biezpiena eksports uz Krieviju turpina strauji kāpt, tomēr krīt uz pārējo pasauli.Arī citās nozarēs tendences ir ļoti dažādas. Piemēram, turpinās laba izaugsme arī kokrūpniecībā, datoru un elektronikas iekārtu ražošanā. Savukārt nu jau labu laiku krīt apģērbu un tekstilizstrādājumu ražošana.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Drošība, vide, tehnoloģijas

Latvijā 9. maijā tiek svinēta Eiropas diena. 1950. gadā šajā datumā Francijas toreizējais ārlietu ministrs Robērs Šūmanis nāca klajā ar deklarāciju par nāciju sadarbību, ko mūsdienās simboli...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē