Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 9. maijs
Klāvs, Einārs, Ervīns

Swedbank ekonomiste: Apstrādes rūpniecības amerikāņu kalniņi - kurp tagad?

Centrālā statistikas pārvalde ir koriģējusi rūpniecības gada sākuma datus un tagad kopējās izmaiņas, šķiet, vairāk atbilst realitātei. Pēc koriģētajiem datiem, janvārī apstrādes rūpniecības izlaide saruka par 3.5% gada laikā, kamēr pirms mēneša tika uzrādīts 11% kritums. Tikmēr februārī apstrādes rūpniecības izlaide ir gandrīz vai atgriezusies pērnā februāra līmenī, proti, gada kritums bija vairs tikai 0.6% un mēneša laikā izlaide kāpa par spēcīgiem 3.3%. 

Pēdējo divu mēnešu sezonāli izlīdzinātie dati par apstrādes rūpniecības izlaidi ir bijuši diezgan galvu reibinoši, mēneša laikā janvārī apstrādes rūpniecības izlaide saruka par 9.9%, februārī atkal auga par 3.3%, līdz ar to no sēnalām jāprot izšķirt graudi – kas patiesībā norisinās apstrādes rūpniecībā? Kopumā apstrādes rūpniecība ir salīdzinoši labā formā un daudzās nozarēs izaugsme turpinās. Latvijas rūpniecības grandi - pārtikas un kokrūpniecība - uzrāda cienījamu izaugsmi virs 5% gada laikā janvārī-februārī. Citas nozares arī mēģina turēt līdzi - ar citkārt straujāku izaugsmi un citkārt nelielu kritumu, tomēr pārsvarā varam redzēt vismaz nelielu izaugsmi. Izņēmumi ir jau daudzkārt pieminētā metālu nozare, kā arī apģērbu ražošanas nozare, kur pēdējo pusgadu izlaide sarūk.

Visticamāk, nākamajos mēnešos redzēsim mazāk svārstību un tendence apstrādes rūpniecībā tomēr būs augšupejoša. Eiropas ekonomika turpinās pakāpeniski atkopties, līdz ar to spēcināsies ārējais pieprasījums šajos tirgos, balstot eksportu. Arī Latvijā iekšējais pieprasījums turpinās augt. Riski, protams, saistās ar Krievijas-Ukrainas konflikta ietekmi uz mūsu ražotājiem, tomēr tie ir koncentrēti atsevišķās nozarēs vai pat uzņēmumos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Biedra Sji turneja

Pēc piecu gadu pārtraukuma vizītē Eiropas valstīs ir ieradies Ķīnas līderis Sji Dziņpiņs, kurš jau paviesojies Francijā (Eiropas Savienības šobrīd vadošajā valstī), bet tagad dodas uz savu ieinteresē...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē