Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Swedbank: Apstrādes rūpniecība mazliet pieklususi

Pēc spēcīgā snieguma maijā un jūnijā apstrādes rūpniecība šķiet mazliet pieklususi. Jau jūlijā novērojām, ka ražošanas apjomu izaugsme sāka noplakt. Šī tendence turpinājās arī augustā, kad apjomu pieaugums pret iepriekšējo gadu bija vairs tikai 2,8%. Salīdzinājumam jūlijā novērojām 3,4% pieaugumu. Produkcijas izlaide augustā bija par 1,7% mazāka nekā jūlijā (koriģēts pēc darba dienu skaita).

Kokrūpniecībā ražošanas apjomi samazinājās par 0,8%, salīdzinot ar iepriekšējo gadu. Tas ir pirmais kritums pēdējo divdesmit mēnešu laikā. Šeit, visticamāk, daļēji parādās Brexit ietekme un britu sterliņu mārciņas kritums, kas negatīvi ietekmēja nozares produkcijas realizācijas apjomus Lielbritānijā. Savukārt mēbeļu ražošanas apjomi pēc krituma jūlijā atgriezās plusos. Pārtikas ražošanas apjomi augustā saglabājās jūlija līmenī (vislielākais kritums zivju pārstrādē un konservēšanā, vislielākais kāpums augļu un dārzeņu pārstrādē un konservēšanā), bet, salīdzinot ar pagājušo gadu, pakāpās par 2,5%. Dažādu iekārtu un automobiļu ražotājiem augusts ir bijis ļoti labs mēnesis. Tas ir pozitīvs signāls, ņemot vērā, ka šī produkcija ir ar augstu pievienoto vērtību.Kopējais apstrādes rūpniecības sniegums augustā lielus pārsteigumus nesagādāja. Lēnāks ražošanas apjomu pieaugums bija gaidāms, ņemot vērā, ka Latvijas ražotāju noskaņojums augustā pasliktinājās. Vājāks bija arī eirozonas apstrādes rūpniecības iepirkumu vadītāju indekss, kas joprojām gan liecināja par pozitīvu, bet lēnāku izaugsmi.Turpmākajos mēnešos apstrādes rūpniecība varētu mazliet saņemties, ņemot vērā, ka pēc divu mēnešu pārtraukuma septembrī uzlabojās Latvijas ražotāju noskaņojums. Iepirkumu vadītāju aptaujas dati liecina, ka 3.ceturkšņa beigās apstrādes rūpniecības izaugsme eiro zonā ir kļuvusi spēcīgāka. Ilgākā termiņā gan spēcīgam un noturīgam apstrādes rūpniecības sniegumam Latvijā nepieciešamas investīcijas, kas gada pirmajos divos ceturkšņos ir bijušas gaužām vājas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Drošība, vide, tehnoloģijas

Latvijā 9. maijā tiek svinēta Eiropas diena. 1950. gadā šajā datumā Francijas toreizējais ārlietu ministrs Robērs Šūmanis nāca klajā ar deklarāciju par nāciju sadarbību, ko mūsdienās simboli...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē