Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Piektdiena, 10. maijs
Maija, Paija

Swedbank: Apstrādes rūpniecībā kā pa celmiem, bet kalnā augšup

Jūlijā apstrādes rūpniecības sniegums nav peļams, bet uz iepriekšējo mēnešu "viļņa" nenoturas. Ražošanas apjomi ir tikai par 3,4% augstāki nekā pērn (pēc kalendāri izlīdzinātiem datiem), taču jāņem vērā, ka iepriekšējā gada jūlijs apstrādes rūpniecībā bijis viens no spēcīgākajiem.Pārtikas ražošanā jūlijā, salīdzinot ar jūniju, ir labs 2,8% kāpums, bet apjomi, salīdzinot ar pērno gadu, ir par krietniem 3,6% zemāki (0,5% kritums pirmajā pusgadā kopumā).

Zināmu lomu spēlē lietainā vasara. Pirms Brexit atspēriens kokrūpniecības nozarē arī noplacis. Lai gan apjomi šajā nozarē jūlijā bijuši par 3,9% augstāki nekā pērn, izaugsme ir vājāka nekā pirmajā pusgadā (9,4%). Metālapstrādē un mašīnbūvē labs sniegums turpinās datoru, iekārtu un metālizstrādājumu ražošanā, bet mazāk veiksmīgs mēnesis bijis automašīnu un elektrisko ierīču ražošanā.Par apstrādes rūpniecības sniegumu kopumā var teikt tā – kā pa celmiem. Aprīlī rakstījām, ka Latvijas ražotāju apjomu kāpums pirmajos četros mēnešos ir bijis eirozonas vidējā līmenī – neiepriecinoša tendence, ņemot vērā, ka 2015.gadā kopumā apjomu pieaugums bija trīs reizes straujāks nekā vidēji eirozonā. Savukārt pirmajos sešos mēnešos kāpuma temps bija atkal trīs reizes straujāks (vidēji 3,3% Latvijā, bet 1,1% eirozonā).Par lēnākiem izaugsmes tempiem jūlijā varēja nojaust pēc noskaņojuma datiem - Latvijas ražotāju noskaņojums jūlijā pasliktinājies. Lēnākus izaugsmes tempus sagaidām arī turpmāk – augustā pasliktinājies gan jau pieminētais ražotāju noskaņojums, gan iepirkumu menedžeru indekss eirozonā. Lai gan ārējais pieprasījums aug (eirozona aug par labiem 1,5% gadā), vides nenoteiktība, tostarp Brexit balsojums, padara uzņēmumus piesardzīgus investēt – mēs teiktu, ka pat pārlieku. Bez investīcijām atkārtot apstrādes rūpniecības sniegumu maijā un jūnijā un to ilgstoši noturēt būs pagrūti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Drošība, vide, tehnoloģijas

Latvijā 9. maijā tiek svinēta Eiropas diena. 1950. gadā šajā datumā Francijas toreizējais ārlietu ministrs Robērs Šūmanis nāca klajā ar deklarāciju par nāciju sadarbību, ko mūsdienās simboli...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē