Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Grindeks vadītājs: Veselības aprūpes sistēmas sakārtošana ir visas valdības atbildība

Veselības aprūpes sistēmas sakārtošana jau noteiktu laiku ir ne tikai veselības ministra, bet gan visas valdības atbildība, aģentūrai LETA norāda farmācijas kompānijas AS Grindeks valdes priekšsēdētājs Juris Bundulis.

Tāpat viņš uzsver, ka veselības aprūpes sistēmas sakārtošana ir valdības izšķiršanās.

"Nozares ministrs viens pats neko nevar paveikt. Jo ilgāk netiek pieņemti lēmumi par veselības aprūpes sistēmas reformām, jo situācija pasliktinās straujāk. Tā ir valdības izšķiršanās, vai veselības aprūpe ir valsts eksistences un attīstības priekšplānā," uzskata Bundulis.

Viņš skaidro, ka viens no smagākajiem jautājumiem ir sistēmas finansējums.

"Finansējuma jautājums ir ļoti smags. Stāsts - "vispirms sakārtojiet, tad piešķirsim finansējumu" - jau kļūst smieklīgs. Finansējuma palielināšana, protams, nav pašmērķis, jo ir jābūt noteiktām prioritātēm un sistēmai jābūt sabalansētai. Ja kādam sistēmas elementam tiek novirzīts lielāks finansējuma apjoms, tas rada nesamērīgu disproporciju," pauž Bundulis.

Vēl viens no svarīgākajiem jautājumiem ir veselības aprūpes pieejamība. Tā kā visu uzreiz nodrošināt nebūs iespējams, Bundulis vispirms iesaka gādāt par tām pacientu grupām, kurām pieejamība ir viskritiskākā, ar pieejamību saprotot visu spektru - pieejamību izmeklējumiem, speciālistiem un zālēm. Tikai tad ieguvēji būs gan pacienti, gan sistēma.

Grindeks valdes priekšsēdētājs arī norāda, ka uzņēmumam Grindeks kā zāļu ražotājam ir būtiski, lai farmācijas nozare, kura Latvijas ekonomikai ir būtiska, attīstās. Pēc viņa domām, uz nozares attīstību ir jāraugās plaši, ņemot vērā vismaz trīs faktorus - izglītību, zinātnes attīstību un biznesa vide.

"Uz nozares attīstību nevar skatīties tikai caur veselības aprūpes prizmu, jo tā ir daudz plašāka. Nozari ļoti spēcīgi ietekmē izglītības jautājumi, no kuriem ir atkarīgs, vai nākotnē būs nepieciešamie speciālisti. Nākamais - zinātne un tās finansējums, jo farmācijas nozares izaugsme nav iespējama bez inovācijām. Tāpat būtiski nozares attīstībai ir prognozējama un atbalstoša nodokļu politika, kas atvieglo uzņēmējdarbību. Visā pasaulē vietējos zāļu ražotājus ciena un aizsargā, un tādu attieksmi un atbalstu no veselības ministra sagaidām arī mēs. Tāpat mēs esam ieinteresēti, lai dienaskārtībā atgriežas jautājums par vienoto Baltijas iepirkumu, jo tas ir viens no veidiem, kā palielināt tirgus kapacitāti. Runājot par zāļu cenām, kas pēdējā laikā bija viena no veselības aprūpes politikas pamattēmām, uzskatu, ka zāļu cenām jābūt pamatotām. Nevar nepārtraukti virzīties tikai uz lētāko cenu, jo tas bremzē nozares attīstību," uzsver "Grindeks" valdes priekšsēdētājs Bundulis.

Kā ziņots, līdzšinējais veselības ministrs Belēvičs pagājušajā nedēļā atkāpās no amata pēc skandāla saistībā ar ķirurģisku manipulāciju veikšanu Latvijas Onkoloģijas centrā, apejot oficiālo pacientu reģistrācijas kārtību. Tāpat Belēvičs paziņoja par izstāšanos no Latvijas Zaļās partijas un nolēma nolikt Saeimas deputāta mandātu.

Zaļo un zemnieku savienība pēc tam lēma veselības ministra amatam virzīt Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas vadītāju Andu Čakšu, kuru Saeima apstiprināja jaunajā amatā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nekad nesaki nekad

Daļā Lielbritānijas 2. maijā ir gaidāmas pašvaldību jeb vietējās vēlēšanas, kuras konservatīvo neveiksmes gadījumā draud ar problēmām britu premjeram Riši Sunakam. Tostarp, kā vēsta izdevums Fina...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē