Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +4 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Apeirons: Bez apkārtējo atbalsta bērniem ar invaliditāti ir grūtāk kaut ko sasniegt

Bez apkārtējo atbalsta bērniem ar invaliditāti ir grūtāk kaut ko sasniegt, atzīst invalīdu un viņu draugu apvienība Apeirons.

"Bērnu ar invaliditāti veselības problēmas ne vienmēr ierobežo viņu iespējas mācīties, ir vien jāatrod īstā pieeja bērnu talantu attīstībai. Arī pasaulslavenajam futbolistam Lionelam Mesi vēl bērnībā tika diagnosticēts autisms, tomēr viņa sporta treneris spēja saskatīt viņā talantu un mērķtiecīgi to attīstīt. Ikvienam cilvēkam piemīt liels potenciāls. Visi bērni pasaulē piedzimst talantīgi, taču tas ir jāspēj atrast un izkopt," stāsta Apeirona valdes priekšsēdētājs Ivars Balodis. 

Viens veidiem, kā attīstīt bērnu spējas un potenciālu un motivēt viņus mācībām, ir interaktīvas un izglītojošas metodes. Tās ļoti svarīgas un nozīmīgas bērniem ar invaliditāti, jo vispārizglītojošajās skolās viņiem nereti ir ierobežota piekļuve inovatīvām mācīšanās iespējām. Turklāt skolotājiem bieži vien trūkst pieredzes bērnu ar invaliditāti integrēšanā – viņi neprot vai nevēlas ar viņiem strādāt.

"Dažkārt savas invaliditātes dēļ bērns tiek uztverts caur dažādu aizspriedumu prizmu, tādēļ mēs, pieaugušie, liedzam viņiem pieeju dažādām iespējām. Sava potenciāla realizēšanas iespēju trūkums bērnam rada nolemtības sajūtu un motivācijas trūkumu. Taču pasaulē netrūkst pozitīvu piemēru, kad bērni ar invaliditāti ir sasnieguši augstas virsotnes, bieži vien tādas, kādas cilvēki bez veselības traucējumiem pat nav redzējuši. Nozīmīga vieta viņu ceļā uz sasniegumiem bija tieši apkārtējo atbalsts un pieeja dažādām attīstības iespējām," komentē Balodis.

"Veselības problēmas bērniem ar kustību traucējumiem bieži vien īpaši neierobežo viņu spējas mācīties. Bērni ar kustību traucējumiem nespēj dejot vai skriet, bet viņi var izzināt dabaszinātnes, fiziku, ķīmiju radošās un atraktīvās nodarbībās tāpēc, lai iedrošinātu un iedvesmotu viņus turpmākiem panākumiem, kopā ar zinātkāres centriem Zinoo un Zili brīnumi un invalīdu apvienību Apeirons esam uzsākuši ziedošanas kampaņu Diena ziliem brīnumiem pilna. Lai pēc iespējas lielākam bērnu skaitam sniegtu iespēju praktiski apgūt dabaszinātnes un iedvesmot mācībām, nolēmām pagarināt ziedojumu vākšanas kampaņu līdz pat 1. maijam. Tāpēc aicinām ikvienu atbalstīt akciju, ziedojot līdzekļus visās Narvesen veikala tipa tirdzniecības vietās," stāsta SIA Narvesen Baltija valdes priekšsēdētāja Katrīne Judovica.

Par saziedotajiem līdzekļiem Rīgā un Latvijas reģionos tiks rīkotas inovatīvas nodarbības, kas tiks veltītas dabaszinātņu izzināšanai. Tās vadīs zinātkāres centru Zinoo un Zili brīnumi speciālisti, kas arī līdz šim ir vadījuši nodarbības bērniem un jauniešiem ar invaliditāti. Kopā ar viņiem bērni mācīsies veidot raķetes, attīrīt ūdeni, veidos gudro plastilīnu, kā arī uzzinās un apgūs vēl daudzus citus aizraujošus tematus. Tāpat nodarbību laikā bērni vēros un piedalīsies eksperimentu parādē. Tā ir izrāde par dabas spēkiem un parādībām mums apkārt. Demonstrējot dažādus fizikas un ķīmijas eksperimentus, bērniem būs iespēja.

Nodarbības tiks rīkotas no šī gada septembra līdz decembrim visā Latvijā. Ziedot ir iespējams visos Narvesen veikala tipa tirdzniecības vietās un zinātkāres centros Zinoo un Zili brīnumi. Akciju rīko SIA Narvesen Baltija un zinātkāres centrs Zinoo, atbalsta invalīdu un viņu draugu apvienība Apeirons. Akciju informatīvi atbalsta Izdevniecība Dienas Mediji (laikraksts Diena, žurnāls Sestdiena, TV Diena, portāls Diena.lv).

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Trūkst reālas rīcības

Investīciju klimats Latvijā investoru vērtējumā 2023. gadā sasniedzis viszemāko vērtību – 1,9 punktus no 5, un salīdzinājumā ar 2022. gada mērījumiem vērtējums nokrities par 0,4 punktiem. Tā secin...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē