Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

SEB banka nākamgad prognozē darba meklētāju skaita samazināšanos zem 10% atzīmes

Jaunākie statistikas dati liecina, ka nodarbināto iedzīvotāju skaits Latvijā turpina palielināties, gada trešajā ceturksnī sasniedzot 906 tūkstošus, kas ir par 11 tūkstošiem vairāk nekā 2012.gada trešajā ceturksnī. Darbavietu skaita palielināšanos apstiprina arī Valsts ieņēmumu dienesta statistika par darba ņēmējiem, kuri veic sociālās iemaksas. 2013.gada augustā valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu maksātāju skaits sasniedza 798 tūkstošus, kas ir par 13 tūkstošiem vairāk nekā pagājušā gada augustā.

Neskatoties uz nodarbinātības kāpumu, darba meklētāju īpatsvars trešā ceturkšņa laikā pieauga par 0,4 procentpunktiem līdz 11,8% (2.ceturksnī – 11,4%). To ietekmēja darba meklētāju un ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaita palielināšanās salīdzinājumā ar iepriekšējo ceturksni, kad šie abi rādītāji diezgan negaidīti uzrādīja samazinājumu. Trešajam ceturksnim parasti gan ir raksturīgs bezdarba kritums, ņemot vērā sezonālos darbus, līdz ar to pēdējos pāris ceturkšņos vērojamās svārstības uz vienu un otru pusi ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaitā varētu būt saistītas ar darba apsekojuma datu neprecizitāti. Turklāt bezdarba līmeņa un nodarbinātības vienlaicīgs kāpums iespējams tieši darba tirgus situācijas uzlabošanās dēļ, kad darba tirgū sāk atgriezties tie cilvēki, kuri iepriekš darbu nemeklēja vai arī bija zaudējuši cerības atrast to. Tas palielina uzņēmēju iespējas atrast piemērotāku darbinieku, tajā pašā laikā bezdarba rādītāja krišanās var būt lēnāka.

Gada pēdējā ceturksnī darba tirgus statistiku negatīvi ietekmēs ne tikai sezonas darbu beigšanās, bet arī Liepājas metalurga problēmas un darbinieku atlaišana, kā rezultātā bezdarba rādītājs palielināsies. Nākamgad nodarbināto iedzīvotāju skaits turpinās palielināties un darba meklētāju skaits varētu samazināties zem 10% atzīmes.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nekad nesaki nekad

Daļā Lielbritānijas 2. maijā ir gaidāmas pašvaldību jeb vietējās vēlēšanas, kuras konservatīvo neveiksmes gadījumā draud ar problēmām britu premjeram Riši Sunakam. Tostarp, kā vēsta izdevums Fina...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē