Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +25 °C
Skaidrs
Svētdiena, 30. jūnijs
Tālivaldis, Mareks

Nepilsoņu kongress aicina prezidentu pārstartēt politisku sistēmu

Atbalstot valsts prezidentu, Nepilsoņu aizstāvji ir vērsušies pie viņa ar vēstuli, aicinot nepieļaut politisku tirgu, bet pārstartēt Latvijas politisku sistēmu.

"Esošā politiskā sistēma nedarbojās Latvijas tautas interesēs, - raksta cilvēktiesību aizstāvji sava vēstulē valsts prezidentam Andrim Bērziņam. - Eksperti runā par lielu celtniecības kompāniju lobiju, tāpat par farmaceitisko, advokātu, akcīzes preču un nekustāma īpašuma tirgotāju lobiju. Bet trūkst tautas lobija, tas nozīmē, ka pastāvošā partiju sistēma ir vāja. Ir ļoti iespējams, ka valdības sarunas pārvērtīsies par kārtējo politisku tirgu, sadalot amatus, uzņēmumus un valsts pasūtījumus, jau ierasti atstājot zaudētājos Latvijas tautu".

"Nepārstāvēto Parlaments bija nodibināts tāpēc, kā mēs vairāk neticam Latvijas veiksmes stāstam un esošās politiskās sistēmas rīcībspējai. Viens no sociālās nevienlīdzības simboliem ir Latvijas nepilsoņi – 14% Latvijai piederīgo iedzīvotāju, kuriem pēc Satversmes tiesas vērtējuma ir tiesiskā saikne, kā arī pienākumi pret Latvijas valsti, taču nav politisko tiesību. Īsi sākot, viņiem ir tiesības maksāt nodokļus, bet nav tiesību lemt, kā tie tiks izlietoti. Nepilsoņi nav izņēmums – lielāka daļa Latvijas iedzīvotāju, pat neskatoties uz formālām vēlēšanu tiesībām, jūtās atstumti no lemšanas par savu valsti, savu dzīvi un pat par savu dzīvību", - raksta vēstules autori.

"Iepriekšējais valsts prezidents ir atlaidis Saeimu, kļūstot par vienas partijas vadītāju. Rezultāts ir nožēlojams. Problēma nav kādā konkrētā partijā, bet visā sistēmā. Tāpēc mēs aicinām Jūs veidot tehnisku valdību, dodot politiķiem spēcīgu signālu, ka līdzšinējā savstarpēju lietu kārtošana vairs nebūs iespējama. Tikai tas nesīs ilgi gaidītās pārmaiņas un sekmēs tādas valdības izveidošanu, kas ir spējīga dot atbildi uz mūsdienu izaicinājumiem, apturēt valsts piesavināšanos un stiprinās reālu demokrātiju, kas ir vienīga garantija tautas interešu ievērošanai".

"No savas puses Nepilsoņu kongress ir gatavs konstruktīvi un ar vairākiem risinājuma variantiem iesaistīties sabiedrības saliedētības un demokrātijas stiprināšanas programmās. Viena gada pastāvēšanas laikā mēs esam uzkrājuši pieredzi inovatīvu tautas līdzdalības mehānismu ieviešanā, mums ir izstrādāti vairāki risinājuma varianti nepilsoņu problēmas risināšanai un dialoga uzturēšanā starp dažādām etniskām grupām", - rakstīts tekstā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Asānža lietas noslēgums

Nedēļas vidū pēc vienošanās ar ASV varasiestādēm par daļēju vainas viņam izvirzītājās apsūdzībās atzīšanu brīvību atguva un dzimtajā Austrālijā atgriezās interneta projekta WikiLeaks dibinātājs Džūl...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē