Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Rīgas dome nolemj izstrādāt viedās pilsētas pamatnostādnes

Rīgas dome šodien nolēma uzsākt Rīgas viedās pilsētas pamatnostādņu izstrādi.

Par pamatnostādņu izstrādi atbildīgā iestāde būs Pilsētas attīstības departaments, un tās plānots izstrādāt līdz nākamā gada rudenim.

Šāds lēmums pieņemts, balstoties uz Eiropas komisijas rīcības virzienu - Viedās pilsētas, kas nosaka, ka pašvaldību pienākums ir mērķtiecīgi veidot un plānveidīgi ieviest viedo pilsētu risinājumus, lai nodrošinātu pilsētas infrastruktūras efektīvu pielāgošanos iedzīvotāju un uzņēmēju vajadzībām, padarot dzīvi pilsētā ērtu, drošu un ilgtspējīgu.

Vienlaikus pilsētai jābūt spējīgai reaģēt uz nākotnes izaicinājumiem, jāspēj ātri pielāgoties izmaiņām, tādējādi mazinot zaudējumus un riskus infrastruktūrai, iedzīvotāju veselībai un dzīvībai.

Viedās pilsētas mērķiem esot jābūt saistītiem ar pilsētas plānošanas un attīstības dokumentiem, ietvertiem tajos identificētājās pilsētas attīstības prioritātes, kā arī jābūt identificētiem tajās jomās, kas palikušas ārpus stratēģisko dokumentu ietvara, bet nākotnē varētu kļūt par ekonomikas, zinātnes un inovāciju attīstības virzītājspēku.

Atbilstoši Rīgas ilgtspējīgas attīstības stratēģijā līdz 2030.gadam noteiktajai vīzijai Rīgā nepieciešams uzlabot dzīves kvalitāti, pilsēta ir jāveido resursus taupoša, vieda, ar inovatīvu ekonomiku un uz klientiem orientētu pārvaldi. 

Vidējā termiņā viedās pilsētas risinājumiem jāveicina klimatneitralitāti, resursu un pārvaldības efektivitāti kā arī inovāciju radīšanu un attīstību.

Viedās pilsētas pamatnostādnes būs stratēģisks dokuments pieciem gadiem.

Pamatnostādnēs plānots ietvert sasniedzamos mērķus septiņās prioritārās jomās - mobilitāte, drošība, izglītība, labklājība, veselība un medicīna, pārvaldība, mājoklis.

Plānots izstrādāt viedpilsētas pārvaldības modeli - struktūru, procesus, tai skaitā lēmumu pieņemšanas procesu, detalizējot līdz pašvaldības iestādes līmenim.

Pamatnostādnēs plānots iekļaut viedpilsētas ietvaros realizēto projektu un aktivitāšu ekonomiskā ieguvuma vai sasniegto rezultātu izvērtēšanai vadlīnijas, kā arī izstrādāt un aprakstīt jaunu pilotteritoriju izveides un pilotteritoriju pārvaldības mehānismu.

Dokumentā iecerēts sniegt priekšlikumus inovāciju procesā radīto risinājumu turpmākai pārvaldībai un tālākai apritei pašvaldībā, sniegt priekšlikumus inovāciju rašanās stimulēšanas pasākumiem u.c.

Lai izstrādātu pamatnostādnes, iecerēts izveidot darba grupu, kuras dalībnieku uzdevums būs nodrošināt nepieciešamo informāciju viedpilsētas pamatnostādņu izstrādei, iniciēt viedpilsētas pamatnostādņu īstenošanas pasākumus, līdzdarboties prioritāro jomu mērķu noteikšanā un sasniedzamo rādītāku definēšanā, darba grupā iekļaujot par prioritārajam nozarēm atbildīgos departamentus un iestādes, kā arī kapitālsabiedrības un tās uzraugošās struktūrvienības, citas struktūrvienības pieaicinot pēc nepieciešamības.

To izstrādes gaitā plānots nodrošināt lietotāju vajadzību analīzi, veicot fokusa grupu intervijas ar nozares pārstāvjiem un viedokļa līderiem, tai skaitā biznesa, jaunuzņēmumu ekosistēmas, akadēmisko institūciju un nevalstisko organizāciju pārstāvjiem.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

NA neatbalstīs Braži ārlietu ministres amatam

Opozīcijā esošā Nacionālā apvienība (NA) neatbalstīs diplomātes Baibas Bražes apstiprināšanu ārlietu ministres amatā, aģentūrai LETA pēc abu pušu tikšanās pauda NA priekšsēdētājs Raivis Dzintars.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas