Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

Galvaspilsētas krājkasi atstās pustukšu

Lai saglabātu pabalstus un būtiski nesamazinātu citas saistības, Rīgas dome dubultā tērēs uzkrājumus.

Galvaspilsētas pašvaldība paredzējusi nevis samazināt šā gada izdevumus, lai tie tuvotos plānotajam ienākumu līmenim, bet pretēji — tā plāno budžeta iztrūkumu palielināt vairāk nekā divas reizes līdz 47 miljoniem latu. Domē skaidro, ka deficīta dzēšanai nauda būs, jo iepriekšējos gados uzkrāti 86 miljoni. Pret ietaupījumu tērēšanu iestājas opozīcija, pārmetot valdošai koalīcijai nepietiekamu tālredzību.

Miljons popularizēšanai

Deficīta palielinājumu domes vadība pamato ar vēlmi arī turpmāk kā prioritāras saglabāt sociālo un izglītības jomu. Rīdziniekiem līdz gada beigām tiks piešķirti visi sociālie pabalsti līdzšinējā apmērā, pedagogi saņems pašvaldības piemaksas, kā arī vienreizējo pabalstu, sākot mācību gadu.

Šo mērķu īstenošanai budžeta grozījumu projektā, ko trešdien akceptēja domes Finanšu un administrācijas lietu komiteja, iedalīti vairāki miljoni latu. Tiesa, ar to varētu arī nepietikt, ja rudenī būtiski pieaugs maznodrošināto skaits. "Mūsu prognozes ir, ka līdz gada beigām būs nepieciešami vēl aptuveni trīs miljoni latu, lai nodrošinātu pabalstus, kas iedzīvotājiem pienākas. Bet man ir cerība, ka mēs to pozitīvi atrisināsim," saka Sociālo jautājumu komitejas priekšsēdētājs Leonīds Kurdjumovs (SC).

Izglītības nozare ir arī tā, kurai vislielākā summa atvēlēta investīciju programmā. Mācību iestāžu remontiem, rekonstrukcijai un būvniecībai paredzēti 25,4 miljoni latu. Papildu nauda piešķirta arī, lai uzlabotu drošību — pie skolām no 1.septembra dežurēs pašvaldības policija.

Pašvaldība plāno izveidot arī pilnīgi jaunu Rīgas atpazīstamības un investīciju piesaistes programmu, lai veicinātu pilsētas budžeta ieņēmumus. Tai paredzēts atvēlēt vienu miljonu latu.

Iet nesāpīgāko ceļu

"Apsveicu ideju par miljona novirzīšanu tūrisma un Rīgas popularizēšanai, taču nav jau izstrādāts nekāds plāns, kā nauda tiks tērēta," atzīmē domes opozīcijas partijas Jaunais laiks (JL) frakcijas vadītājs Edgars Jaunups un bažījas, ka līdzekļus izlietos nelietderīgi. Budžetu kopumā JL neatbalsta, jo nav apmierināts, ka tik plaši tiek tērēti iekrājumi, tā vietā būtu iespējams mazināt administratīvo aparātu. "Finansēt budžeta deficītu ar uzkrājumu ir ērta un nesāpīga metode, bet tā ir problēmas atlikšana," saka E.Jaunups, piebilstot, ka iekrājumi būtu jāpataupa nākamajam gadam.

Domes vadība nepiekrīt pārmetumiem, ka administratīvie izdevumi netiek mazināti. Mēra Nila Ušakova (SC) preses sekretāre Anna Kononova stāsta, ka atalgojuma fonda samazināšana vien ļaus budžetā ietaupīt 9,1 miljonu latu. Bez tā pašvaldībā paredzētas strukturālas izmaiņas, to skaitā izpilddirekciju samazināšana no sešām uz trijām, vairākuma aģentūru likvidēšana un departamentu apvienošana.

Vēl viens veids, kā pašvaldības plāno taupīt, ir tai piederošajās daudzdzīvokļu mājās apkures sezonā pazemināt apkures un karstā ūdens temperatūru naktī. Kā skaidro Mājokļa un vides komitejas vadītājs Vjačeslavs Stepaņenko (LPP/LC), līdz šim tas praktizēts tikai brīvprātīgi, jo nav bijis reglamentēts. Mainīga temperatūras režīma ieviešana ļautu samazināt siltumenerģijas rēķinus pat līdz 30%.

***

Kas mainīsies budžetā?

Rīgas pilsētas budžeta ieņēmumi šogad būs 443,437 miljonu latu

Salīdzinot ar gada sākumu, ienākumi samazinājušies par 30,7 miljoniem

Izdevumi būs 490,448 miljoni

Budžeta deficīts pieaugs no gada sākumā prognozētajiem 22,6 miljoniem līdz 47 miljoniem

Iztrūkuma segšanai tērēs pašvaldības uzkrājumus, kas pašreiz ir 86 miljoni

Saglabās visus sociālos pabalstus un maksājumus iedzīvotājiem

Paliks piemaksas pedagoģiskajiem darbiniekiem un viņiem izmaksās vienreizējo 50 latu pabalstu

Lielākās investīcijas novirzīs izglītības objektiem

Vienu miljonu piešķirs Rīgas atpazīstamības veicināšanai un investīciju piesaistei

Samazinās iestāžu skaitu, tostarp likvidēs trīs izpilddirekcijas un vairākumu aģentūru

Avots: Rīgas dome

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas