Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

FOTO: Veikta koku pārstādīšana vietā, kur plānots būvēt Rīgas panorāmas ratu

Jau šogad Pārdaugavas siluetu papildinās jauns akcents – Rīgas panorāmas rats, ko īsteno Latvijas uzņēmums SIA RPR Operators. Tas ir nozīmīgs projekts Daugavas kreisā krasta attīstībai, atjaunojot vēsturisko Uzvaras parka infrastruktūru teritorijā starp Raņķa dambi un Slokas ielu, kā arī uzstādot jaunu tūrisma un izklaides objektu. Sagatavojot teritoriju labiekārtošanai, šobrīd ir veikta unikāla divu dižskābaržu (Fagus sylvatica) pārstādīšana, lai saglabātu šos kokus parka teritorijā.

Projekta gaitā veikta divu dižskabāržu pārstādīšana, kuri līdz šim atradušies panorāmas ratam paredzētajā būvniecības vietā. Koku pārstādīšanu veic profesionāls koku kopšanas uzņēmums SIA “LABIE KOKI”. Uzņēmuma pārstāve Kristīne Beņķe stāsta – pieaugušu koku pārstādīšana kopumā nav nekas neparasts. Rīgā ir bijuši vairāki koku pārstādīšanas gadījumi, lai tos saglabātu un vienlaikus īstenotu pilsētai nozīmīgus attīstības projektus.

“Šī pārstādīšana gan Latvijā, gan mūsu uzņēmuma pieredzē būs unikāla ar to, ka abi koki tiks pārstādīti vienkopus, neatdalot to kopā savijušās sakņu sistēmas. Lai nodrošinātu augstu koku dzīvotspēju, pārstādot tos neatdalīsim, saglabājot pēc iespējas vairāk saknes, un no tagadējās atrašanās vietas ar ceļamkrāna palīdzību pārcelsim uz jauno mājvietu. SIA “LABIE KOKI” komanda rūpīgi plāno šo procesu, lai pārliecinātos, ka koki veiksmīgi augs jaunajā vietā, kur mēs tos turpināsim pieskatīt un kopt. Priecājamies, ka varam palīdzēt kokus saglabāt un Rīga būs par vienu sakoptu, zaļu atpūtas vietu bagātāka,” saka Kristīne Beņķe.

Līdz ar šādu unikālu koku pārvietošanu ir sākusies sagatavošanās parka labiekārtošanai un panorāmas rata projekta īstenošanai, lai pēc labākajiem kaimiņvalstu un Eiropas galvaspilsētu paraugiem attīstītu jaunu zaļo atpūtas zonu un stiprinātu Rīgas tūrisma industriju, sniedzot iespēju ikvienam baudīt pilsētas panorāmu no nepieredzēta skatu punkta.

“Mēs esam par zaļu Rīgu, tāpēc rūpējamies par to, lai labiekārtotu parka zaļo zonu, to pēc iespējas atbildīgi saglabājot, pilnveidojot un padarot par patīkamu atpūtas vietu rīdziniekiem un pilsētas viesiem. Ainavu arhitekte ir piemeklējusi diviem dižskābaržiem jaunu atrašanās aptuveni 40 metrus tālāk, un mēs priecājamies, ka pārvietošanu uzraudzīs un rūpes par kokiem jaunajā vietā uzņemsies pieredzējuši profesionāļi, lai koki turpinātu augt un zaļot abi kopā,” stāsta SIA “RPR Operators” valdes loceklis Dimitrijs Uspenskis.

Atšķirībā no tradicionāla atrakciju parka, kam raksturīga liela kņada, šī projekta ietvaros plānots izbūvēt tikai pašu panorāmas ratu un biļešu kasi. Līdz ar panorāmas rata izveidi tiks attīstīta arī apkārtējā teritorija, modernizējot parka infrastruktūru – pilnveidojot apgaismojuma sistēmu, labiekārtojot celiņus, soliņus, labierīcības un papildu apzaļumojumu, drošības nolūkos ierīkojot arī videonovērošanu. Saskaņā ar jauno koncepciju paredzēts renovēt celiņu tīklu visā Uzvaras parka daļā starp Mārupīti, Slokas ielu un Raņķa dambi, kas būs būtisks ieguvums apkārtnes iedzīvotājiem.

Projekta īstenotājs ir Latvijas uzņēmums “PRP Operators”. Rīgas panorāmas rats taps sadarbībā ar vienu no pasaulē vadošajām panorāmas ratu izgatavotāju kompānijām, sekojot Tallinas, Helsinku, Budapeštas, Gdaņskas, Londonas, lielāko Vācijas pilsētu un citu tūristu iemīļotu galamērķu piemēram. Papildu panorāmas rata būvniecībai paredzēti arī plaši piegulošās parka teritorija labiekārtošanas darbi.

Līdz šim “RPR Operators” projektā ieguldījis vairāk nekā 840 000 eiro, savukārt kopējais investīciju apjoms varētu sasniegt aptuveni 8 miljonus eiro.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas