Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

e-talona apkalpotāja Rīgas karte peļņa pērn - 6,1 miljons eiro

Pagājušajā gadā audzis Rīgas sabiedriskā transporta elektronisko norēķinu sistēmas uzstādītāja un apkalpotāja SIA Rīgas karte apgrozījums un peļņa, liecina SIA Firmas.lv informācija.

Uzņēmuma apgrozījums no 21,56 miljoniem eiro 2017.gadā pērn auga līdz 22,55 miljoniem eiro.

Savukārt Rīgas karte peļņa pērn bija 6,12 miljoni eiro iepretim 4,1 miljonam eiro 2017.gadā. Peļņas pieaugums tiek skaidrots ar augstākiem ieņēmumiem un izmaksu samazināšanu.

Rīgas karte ienākumi no e-biļešu sistēmas uzturēšanas bija 16,25 miljoni eiro.

Uzņēmuma vadības ziņojumā norādīts, ka 2018.gadā Rīgas karte nodrošināja stabilu e-talona sistēmu, kā arī tika veikti priekšdarbi, lai nākamajos gados Rīgas kartes viena no kapitāla daļu turētāju Rīgas pašvaldības SIA Rīgas satiksme klientiem nodrošinātu jaunus pakalpojumus.

Pērn Rīgas karte kopā ar otru tās kapitāldaļu turētāju Francijā reģistrētu kompāniju Conduent Business Solutions pētīja atvērtus maksājumu risinājumus, lai tuvākajā nākotnē sabiedriskajā transportā būtu iespējams norēķināties ar bezkontakta bankas kartēm. Tāpat tika domāts par risinājumu, lai būtu iespējams ielādēt sabiedriskā transporta biļetes ar viedtālruņa un datora starpniecību.

Rīgas karte arī apsvēra mobilajā lietotnē Riga Card integrēt jaunu maksas autostāvvietu operatoru - UniPark no Lietuvas, lai paplašinātu maksas autostāvvietu apmaksas iespējas Rīgā.

Uzņēmums arī veicis investīcijas saistībā ar plānoto Rīgas pašvaldības projektu "Rīgas pilsētas satiksmes monitoringa pilota sistēmas izstrāde un testēšana", kura mērķis ir transporta plūsmas mazināšana Rīgas pilsētas centrā, veicinot sabiedriskā transporta izmantošanu.

Arī 2019.gadā Rīgas karte paredz sekmīgu elektronisko norēķinu sistēmas darbības turpināšanu Rīgas sabiedriskajā transportā un Rīgas pilsētas maksas autostāvvietu darbību. Uzņēmuma vadība prognozē, ka maksājošo sabiedriskā transporta pasažieru skaits saglabāsies esošajā līmenī. Tāpat Rīgas karte plāno nodrošināt pakalpojumu, lai e-talonu varētu papildināt ar mobilā tālruņa starpniecību.

Rīgas karte ir 2007.gadā dibināts uzņēmums, kas izveidoja un uztur Rīgas sabiedriskā transporta un autostāvvietu elektronisko norēķinu sistēmu. Uzņēmuma akcionāri ir Rīgas satiksme un ASV tehnoloģiju kompānija Conduent. 51% Rīgas kartes pieder Rīgas satiksmei, bet 49% - Francijas uzņēmumam Conduent Business Solutions.

Bijušais Rīgas satiksmes pagaidu valdes priekšsēdētājs Anrija Matīss bija izteicies, ka uzņēmums Rīgas karte esot "vislielākais Rīgas satiksmes naudas izsūcējs". Piemēram, par e-talonu sistēmas uzturēšanu sabiedriskajā transportā pērn Rīgas kartei samaksāti 15 miljoni eiro, lai gan ieņēmumi no biļetēm bijuši vien aptuveni 40 miljoni eiro. Savukārt par termināļiem skolu ēdnīcās uzņēmums maksā Rīgas kartei 60 eiro īri mēnesī jeb 720 eiro gadā, lai gan šāda iekārta esot nopērkama par 485 eiro.

Savukārt žurnāls Ir vēstīja, ka Rīgas kartes apgrozījuma dati neatbilst pašvaldības Rīgas satiksmes ik gadu samaksātajai naudai, tādējādi neesot zināms, kam tērēti laikā posmā no 2009. līdz 2017.gadam samaksātie 20 miljoni eiro.

Rīgas satiksmes sniegtā informācija liecinot - kopš 2008.gada uzņēmums samaksājis Rīgas kartei 216 miljonus eiro, ieskaitot pievienotās vērtības nodokli (PVN). ŠĪ summa ir gan par e-talonu sistēmas uzturēšanu, gan par autostāvvietu sistēmas un termināļu skolu ēdnīcās uzturēšanu.

Par sistēmas uzturēšanu 2009.gadā maksāti 5,87 miljoni eiro bez PVN, 2014.gadā - 10,24 miljoni, bet 2018.gadā - 14,75 miljoni. Pieaugums desmit gadu laikā veidojās 150% liels. Lai gan pēdējos četros gados Rīgas satiksme pasažieru skaits turpina sarukt, Rīgas kartes peļņa tieši otrādi - kāpj. Desmit gados uzņēmuma peļņa sasniedz 13,34 miljonus eiro, un šajos datos vēl nav jaunākās informācijas par 2018.gadu.

Rīgas kartes valdes priekšsēdētājs un ASV akcionāru pārstāvis uzņēmumā Ēriks Morizūrs ir paudis viedokli, ka Ir aprēķini ir "neprofesionāli un maldinoši interpretēti dažādi grāmatvedības dati".

Pret SIA Rīgas karte bijušo valdes locekli Aleksandru Brandavu ir izvirzītas aizdomas par koruptīviem noziegumiem.

Top komentāri

Neslāvs
N
Nu tādu vieglo arsenālu par šo piķi interfrontisti jau var iepirkt... Tanki būs jāņem līzingā...
no malas
n
Elementāri, Vatson! RD, kura barojas no rīdzinieku (plašā nozīmē) naudām, "dotē" RS, lai tā var samaksāt saviem čomiem tik, cik tie prasa, pareizāk, summu, par kuru ir "pareiza" vienošanās. Attiecīgi, peļņa ir astronomiska. Tādā veidā RD ienākumi netiek tērēti rīdzinieku labā, bet nonāk pareizajās kabatās.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas