Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Otrdiena, 14. maijs
Elfa, Elvita, Aivita, Krišjānis

Delna: jāizvērtē Rīgas satiksmes vadības atbilstība amatam

Reaģējot uz VK revīzijas rezultātiem, Sabiedrība par atklātību Delna aicina Rīgas domes vadību izvērtēt Rīgas satiksme (RS) valdes priekšsēdētāja Leona Bemhena atbilstību ieņemamajam amatam. Organizācija uzskata, ka nav pieļaujams, ja pēc tik būtiskām problēmām, kādas konstatējusi VK, uzņēmuma vadītāja atbildība paliek neizvērtēta, pauž Delnas pārstāve Līga Stafecka.

  Rīgas mēra Nila Ušakova (_SC_) preses sekretāre Anna Kononova _Dienai _teica, ka ar VK viedokli e-talona ieviešanas sakarā iepazīsies Rīgas domes Satiksmes un transporta lietu komiteja, tai arī būs jādod vērtējums par uzņēmuma vadības atbilstību. Viņa gan teic, ka pieci no četriem _RS _valdes locekļiem šajā domes sasaukumā jau ir nomainīti.

Ieviešot e-talonu, Rīgas satiksme (RS) nav domājusi par rīdzinieku ērtībām un naudas maciņiem, pie šāda secinājuma, veicot revīziju šajā pašvaldības uzņēmumā, nonākusi Valsts kontrole (VK).

Tāpat VK konstatēja, ka RS pērn trīs mēnešu laikā nepamatoti no pasažieriem iekasējusi 594 221 latu, prettiesiski palielinot maksu par braukšanas biļeti pie transportlīdzekļa vadītāja laikā, kad pasažieriem nav iespēju citur iegādāties vienu vienreizējās braukšanas biļeti.

Lai arī elektroniskajai norēķinu sistēmai nav būtisku priekšrocību, salīdzinot ar iepriekšējo kompostrētāju norēķinu sistēmu, tā tuvākajos 13 gados izmaksās vismaz par 100 miljoniem latu vairāk, konstatējusi VK. Turklāt izvēlētais e-talona ieviešanas modelis nepamatoti palielinās sabiedriskā transporta pakalpojumu izmaksas un tarifus, kā arī prasīs papildus nodokļu maksātāju naudu kompensācijām pārvadātājam.

RS pirms lēmuma pieņemšanas par kopuzņēmuma Rīgas karte dibināšanu ar kompāniju Affiliated Computer Services Solutions France S.A.S, lai ieviestu elektronisko norēķinu sistēmu, nenoteica sasniedzamos rezultātus un neizvērtēja pieaugošo izmaksu pamatojumu iepretī sabiedriskā transporta lietotāju un pakalpojuma sniedzēju ieguvumiem, norāda revīzijas veicēji.

Neizmantojot tiesības konkursa laikā pieprasīt papildu informāciju par noteiktiem izdevumu posteņiem, RS noslēdza līgumu ar minēto uzņēmumu no Francijas, kura iesniegtās izmaksas bija par 1,064 miljoniem latu lielākas nekā cita pretendenta piedāvājumā.

RS neizmantoja iespēju piesaistīt pieejamos Eiropas Savienības līdzekļus, tāpat secina VK.

Tāpat RS nepamatoti ir apņēmusies par elektroniskās norēķinu sistēmas uzturēšanu 13 gados samaksāt līdz pat 16,034 miljoniem latu vairāk, nekā to savā piedāvājumā bija apņēmies veikt pats darījuma partneris. Sistēmas uzturēšana ar kopuzņēmuma starpniecību izmaksās līdz pat par 7,445 miljoniem latu vairāk, nekā sistēmu uzturot pašu spēkiem. Tieši šāda summa tiks izmaksāta dividendēs otram dalībniekam.

Dividendes, ko no kopuzņēmuma saņems pati RS, tai nebūs jāiekļauj aprēķinos par RS zaudējumiem un piešķiramo dotāciju, tādējādi par šo summu nesamazinot zaudējumus, kas jākompensē pašvaldībai.

RS uzskata, ka VK ziņojumā nav norādīts uz konkrētiem pārkāpumiem, bet gan pausts VK viedoklis. "Ir neiespējami objektīvi salīdzināt elektronisko biļešu sistēmu ar kompostrētājiem, līdz ar to nepamatoti ir VK aprēķini. Turklāt darbs pie elektronisko norēķinu ieviešanas tika uzsākts 2005.gadā, bet kompostrētāji bija pagaidu risinājums," saka RS preses sekretāre Iluta Bērziņa.

Viņa norāda, ka VK pieeja, izdarot secinājumus un apgalvojumus, balstīta uz šā brīža ekonomisko situāciju un drīzāk vērsta uz īstermiņa finanšu ieguvumiem. Savukārt, pārejot uz elektroniskajiem norēķiniem, RS prioritāte bija ilgtermiņa ekonomiskais ieguvums, nepieciešamība palielināt pakalpojuma sniegšanas efektivitāti, izveidot klientu servisu, paplašināt biļešu klāstu, biļešu sistēmas elastību un finanšu drošību.

Ar revīzijā atklāto VK nevērsīties prokuratūrā, jo nelikumības no RS puses nav konstatētas. “Šeit ir stāsts par neefektīvu un nelietderīgu līdzekļu tērēšanu. Būtiskākais, ka tas turpina atkāroties arī tik lielos projektos. Netiek iepriekš vērtēti ieguvumi un zaudējumi,” saka valsts kontroliere Inguna Sudraba. Pēc viņas domām, atbildība par notikušo primāri būtu jāuzņemas uzņēmuma vadībai.

I.Sudraba neredz iespēju, kā varētu konkrētajiem pasažieriem atgriezt to naudu, kas iekasēta, pārdodot biļetes par dārgāku naudu pie sabiedriskā transporta vadītāja, kamēr iepriekšpārdošanā nebija pieejamas biļetes vienam brauciena. "To vairs nevar fiksēt, kurš to biļeti nopirka," viņa piebilst.

(papildināts ziņas sākums)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

LASI VĒL

VK revīzijas ziņojums

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jauniešiem svarīga ir droša un uzticama vide

Par jauniešu paškaitējuma iemesliem un to, kā novērst cēloņus, kuri jauniešus stimulē nodarīt sev pāri, Guntars Gūte sarunājas ar bērnu un jauniešu psihoterapeitu Nilu Saksu Konstantinovu.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas