Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Vitenbergs: Kariņa atkāpšanās ir likumsakarīga

Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) haotiskās darbības, cenšoties atmaksāt par balsīm Valsts prezidenta velēšanās, likumsakarīgi novedušas pie premjera demisijas, komentējot Kariņa paziņojumu par atkāpšanos no amata, aģentūrai LETA sacīja satiksmes ministrs Jānis Vitenbergs (NA).

"Šīs dienas paziņojums ir likumsakarīgs un uz to arī gāja. Haotiskas darbības, lai censtos atmaksāt par balsīm prezidenta vēlēšanās gan Zaļo un zemnieku savienībai (ZZS), gan "Progresīvajiem", ir novedušas pie tādas situācijas," sacīja Vitenbergs.

Ministrs atzina, ka viņam pēdējo mēnešu laikā ir bijis grūti saprast Kariņa un viņa pārstāvētās partijas vēstījumus un mērķus. Vitenbergs uzskata, ka, salīdzinot ar iepriekšējo koalīciju, šī ir bijusi veiksmīgāka un koleģiālāka, bet retorika no Kariņa puses esot mainījusies pēc prezidenta vēlēšanām.

"Tieši pēc prezidenta vēlēšanām nāca Kariņa paziņojums par dinamikas trūkumu un darāmajiem darbiem, kas jau tika iezīmēti deklarācijā. Nevienam nav šaubu, ka tās ir svarīgas lietas, un visi ir gatavi strādāt, bet sākās turbulence un komunikācija kļuva haotiska," sacīja Vitenbergs.

Pēc viņa domām, jaunas valdības veidošana būtu jāsāk no nulles jeb no brīža, kāds tas bija pēc Saeimas vēlēšanām. Tostarp arī NA esot gatavi iesaistīties politiskajās sarunās, un partijai esot savas ambīcijas.

Komentējot Kariņa līdzšinējo darbu, Vitenbergs atzina, ka valdība ir strādājusi sarežģītos apstākļos, ko ietekmēja Covid-19 pandēmija, Krievijas sāktais karš Ukrainā, kā arī energoresursu cenu kāpums, līdz ar to sadarbība ar Ministru prezidentu esot bijusi dažāda - brīžiem koleģiāla un atbalstoša, bet brīžiem nesaprotama. Ministrs sacīja, ka, viņaprāt, Kariņam reizēm pietrūka līderības un spējas kritiski paskatīties pašam uz savu darbu. Kā piemēru Vitenbergs minēja premjera retoriku attiecībā uz elektroapgādes tarifiem, kurus Kariņa paša vadītais Ministru kabinets pieņēma, bet pēc kāda laika premjers aicinājis tos pārskatīt un mainīt.

Kā ziņots, Kariņš pirmdien paziņoja, ka atkāpsies no premjera amata un vairs atkārtoti nepretendēs uz šo amatu. Kariņš preses konferencē informēja, ka ceturtdien Valsts prezidentam iesniegs dokumentu par valdības demisiju.

Kariņš sacīja, ka valsts attīstībai ir vajadzīgs daudz kas, bet pamatā spēcīga un dinamiska valdība, kas var pieņemt grūtus lēmumus. Kā apgalvoja premjers, pēc ilgstošām sarunām esot skaidrs, ka "Apvienotais saraksts" (AS) un Nacionālā apvienība (NA) dara visu, lai bremzētu jebkuru mēģinājumu, lai ieviestu valdībā dinamiskāku darbu. Ja nevar rast dinamismu šajā valdībā, tad ir nepieciešama jauna valdība.

Kariņš arī norādīja, ka aicinājis "Jaunās vienotības" (JV) valdi un frakciju izvirzīt jaunu nākamo premjera amata kandidātu. Kariņš vairs nepretendēšot uz Ministra prezidenta amatu.

Līdz ar Kariņu demisionēšanu būs kritis viss Ministru kabinets, tādējādi paverot ceļu jaunas valdības izveidošanai ar JV, Zaļo un zemnieku savienību (ZZS) un "Progresīvajiem" kā tās potenciālo kodolu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas