Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +21 °C
Apmācies
Pirmdiena, 1. jūlijs
Rimants, Imants, Ingars, Intars

Uz pirmo sēdi sanāk 10.Saeima, Zatlers nominēs jauno premjeru

Uz pirmo sēdi otrdienas rītā sanāks jaunievēlētie 10.Saeimas deputāti, kuru vidū vairāk nekā trešdaļa ir līdzšinējie parlamentārieši 9.Saeimā. Ar likumdevēja jaunā darba cēliena sākumu parlamentāriešus sveiks un uzrunu teiks Valsts prezidents Valdis Zatlers, kurš šajā sēdē arī plānojis nominēt jaunās valdības vadītāju.

Lai arī Zatlers skaidri nav norādījis savu izvēli, līdz šim vienīgais premjera amata kandidāts, kurš ticies ar prezidentu, ir pašreizējais valdības vadītājs Valdis Dombrovskis ("Vienotība").Neierasti tradicionālajam darba grafikam Saeimas namā deputātu reģistrācija, kas parasti notiek ar elektroniskajām kartēm katras plenārsēdes sākumā, šoreiz notiks parlamenta Lielajā foajē, un šim procesam atvēlēta pat vesela stunda.Pēc reģistrācijas plkst.10 ir paredzēta Valsts prezidenta uzruna un jaunā premjera nominēšana. Potenciālie valdības veidotāji - Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) un "Vienotība" - beidzot arī oficiāli nosaukuši virzītos ministru amata kandidātus, un jauno valdību parlaments, visticamāk, apstiprinās Saeimas ārkārtas sēdē trešdien, 3.novembrī, pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Valdi Zatleru pirmdien pavēstīja Dombrovskis.Savukārt pirmie likumdevēju darbi būs Saeimas balsu skaitītāju un pagaidu Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas ievēlēšana. Šo komisiju, visticamāk, vadīs jaunajā sasaukumā plaši pārstāvētās, taču opozīcijā paliekošās apvienības "Saskaņas centrs" (SC) deputāts Vitālijs Orlovs. Tad sēdē tiks noteikts pārtraukums, lai mandātu komisija varētu sagatavot nepieciešamos lēmumprojektus un, atgriežoties sēdē, kolēģiem varētu ziņot par deputātu pilnvarām.Katram topošajam tautas priekšstāvim nododot svinīgo solījumu, parlaments arī balsos par visu deputātu pilnvaru apstiprināšanu. Tikai tad 10.Saeima lems par tās vadību - pēc kārtas ir paredzētas parlamenta spīkera un visu pārējo četru prezidija locekļu vēlēšanas.Publiski izskanējis, ka jaunais prezidija sastāvs iecerēts teju identisks pašreizējajam, vienīgi samainot tās locekļu amatus vietām un nomainot tikai vienu personāliju. Taču visi iecerētie 10.Saeimas prezidija locekļi ir arī līdzšinējie 9.Saeimas deputāti.Parlamenta spīkera amatam tiks virzīta pašreizējā Saeimas priekšsēdētāja biedre "Vienotības" līdzpriekšsēdētāja un partijas "Jaunais laiks" vadītāja Solvita Āboltiņa, viņas vietnieku krēslos varētu sēsties līdzšinējais parlamenta spīkers Gundars Daudze ("Latvijai un Ventspilij", Zaļo un zemnieku savienība) un līdzšinējais Saeimas sekretāra biedrs Andrejs Klementjevs (SC). Savukārt Saeimas sekretāra amatam, visticamāk, tiks virzīts līdzšinējais Aizsardzības ministrijas parlamentārais sekretārs Kārlis Šadurskis ("Pilsoniskā savienība", "Vienotība"), bet viņa biedra statusu varētu saņemt līdzšinējais parlamenta sekretārs "tēvzemietis" Dzintars Rasnačs (Nacionālā apvienība ""Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK").Savukārt jaunā sasaukuma pirmās sēdes noslēgumā tiks uzklausīts Dombrovska vadītā Ministru kabineta paziņojums par pilnvaru nolikšanu.Patlaban nav noteikts, kad jaunais parlaments lems par katra deputāta iekļaušanu kādā no Saeimas komisijām.Saeimas sēdi tiešraidē varēs vērot arī Latvijas Televīzijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

saeimā iekļuvušie


* 10.Saeimā ir iekļuvušas 5 apvienības, no kurām vislielāko - 31,2% - vēlētāju atbalstu saņēma līdz šim valdību vadošā "Vienotība", līdz ar to iegūstot 33 deputātu mandātus.

* Otrs labākais vēlēšanu rezultāts bija SC, kura ir ieguvusi 29 deputātu vietas, tomēr saskaņā ar patlaban notiekošo jaunās koalīcijas veidošanas procesu atkal palikusi opozīcijā.

* ZZS jaunajā sasaukumā būs 22 pārstāvji, bet apvienībai "Par labu Latviju" un Nacionālajai apvienībai - katrai astoņi deputāti.

* Koalīciju plāno veidot "Vienotība" ar ZZS, tādējādi kopumā nodrošinot valdības darbam atbalstu parlamentā ar 55 balsīm.

* ZZS tai atvēlētajiem sešiem ministru krēsliem virza: veselības ministra amatam - Liepājas reģionālās slimnīcas vadītāju Juri Bārzdiņu, satiksmes ministra postenim - līdzšinējo labklājības ministru Uldi Auguli, izglītības ministra amatam - izglītības ministrijas parlamentāro sekretāru Rolandu Broku, bet labklājības ministra krēslam - Labklājības ministrijas Komunikācijas nodaļas vadītāju Ilonu Jurševsku. Zemkopības ministra amatā ZZS izvirzījusi līdzšinējo ministru Jāni Dūklavu, bet apvienoto Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) vadītāja amatam - Raimondu Vējoni.

* "Vienotība" apvienības vadītāju Ģirtu Valdi Kristovski ("Pilsoniskā savienība") izvirzījusi ārlietu ministra amatam, Arti Pabriku ("Sabiedrība citai politikai", SCP) - aizsardzības un premjera biedra amatam, Aigaru Štokenbergu (SCP) - tieslietu, Arti Kamparu ("Jaunais laiks", JL) - ekonomikas, Sarmīti Ēlerti (PS) - kultūras, Lindu Mūrnieci (JL) - iekšlietu ministres amatam, bet premjera padomnieks un ekonomists Andris Vilks (PS) ir finanšu ministra amata kandidāts.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas