Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

TV3: Saskaņai lielas summas ziedo daudzi no tās saraksta ievēlēti deputāti, Ušakovs - ne centa

Rīgas domes (RD) koalīcijā esošajiem deputātiem piemeklēti dažādi amati pašvaldības uzņēmumos un struktūrvienībās, taču daļa ienākumu tiek pārskaitīti partijai ziedojumu formā, svētdien vēstīja TV3 raidījums Nekā personīga.

Rīgas domes Saskaņas deputāts Vadims Faļkovs ir ļoti vispusīgs cilvēks. Skolā māca vēsturi, raksta publikācijas avīzē Vesti segodņa un reizi mēnesī pa sestdienām, svētdienām sēžas pie trolejbusa stūres.

Faļkovs kā Rīgas domnieks 2016.gadā saņēma 7400 eiro, bet liekāku atalgojumu viņam nodrošināja uzņēmums Rīgas satiksme. Taču ne tik daudz par trolejbusa vadīšanu kā sabiedrisko attiecību speciālistam, kurš apkopo publikācijas, par to saņemot 14 800 eiro gadā. Vēl 5000 eiro Faļkovs saņēma Saeimā, jo ir parlamenta deputāta Ivana Klementjeva palīgs.

No 2014. gada Faļkovs Saskaņai noziedojis nepilnus 2000 eiro, lai gan nav partijas biedrs. Vienošanās ar frakcijas vadītāju Maksimu Tolstoju paredzēja, ka viņš ziedos partijai desmito tiesu no deputāta algas.

"Es runāju ar frakcijas vadītāju ar jautājumu, ka biedra naudu es maksāt nevaru juridiski, bet es negribu, teiksim tā, palikt malā, ja šis politiskais spēks mani izvirzīja šim amatam. Attiecīgi mēs pienācām pie slēdziena, ka 10% no deputātu atalgojuma es pārskaitīšu tā kā ziedojumus. Tieši tā arī ir," skaidrojis pat Faļkovs.

Faļkova ziedojums ir rekordzems uz citu Saskaņas domes deputātu fona. Satiksmes un transporta lietu komitejas priekšsēdētājs Vadims Baraņņiks kopš 2014.gada partijai noziedojis 10 000 eiro. Viņam bija iespējas ziedot, jo papildus 27 000 eiro lielajai algai domē saņēma arī 45 000 eiro kā brīvostas valdes loceklis.

Iepriekšējā domes sasaukuma laikā 35 000 eiro Saskaņai noziedojis savulaik pazīstamais cīnītājs pret spaisu Sandris Bergmanis. Viņš ir jauns domnieks, ievēlēts tikai pagājušajā gadā, joprojām ir arī Saeimas deputāta Sergeja Mirska palīgs. Iepriekš Bergmanis strādāja par valdes loceklis SIA Rīgas namu pārvaldnieks. Par pusgada darbu 2016.gadā viņam samaksāja 16 000 eiro.

Sociālistu partijas vadītājs Vladimirs Frolovs 44 000 eiro lielus ienākumus guvis kā iepirkumu komisijas loceklis un drošības konsultants SIA Getliņi EKO. Šis Frolovam bija papildus bonuss Rīgas domnieka algai (9849 eiro), Latvijas pensijai (3238 eiro) un Krievijas pensijai (3840 eiro). Partijai Saskaņa Frolovs pēdējā domes sasaukuma laikā noziedojis nepilnus 10 000 eiro.

Sporta treneris Jefimijs Klementjevs Rīgas domes izglītības departamentā saņēmis 9000 eiro, bet kā domnieks 7400 eiro. Biedra naudā samaksājis 6500 eiro un bijis dāsns pret Saskaņas jauniešu atbalsta organizāciju Young.lv. Tai noziedojis 7000 eiro.

Nekā personīga ierpeikš jau ziņojis, ka Young.lv nodrošina atbalstītājus Saskaņas aktivitātēm. Biedrība atrodas Saskaņas biroja telpās. To vada Ušakova bijusī dzīvesbiedra Jeļena un Rīgas domes nodibinājuma Riga.lv darbiniece Anita Pokrovska.

Young.lv atbalstījis arī deputāts Igors Kuzmuks ar 2500 eiro. Partijai ziedojis 10 000 eiro, bet biedra naudā samaksājis 12 000 eiro. Kuzmuks ir padomes loceklis Rīgas autoostā, piepelnot 17 800 eiro. Deputātam ir arī uzņēmuma līgums ar Rīgas satiksmi par 19 000 eiro. 

Pagājušajā gadā domē iekļuva Regīna Ločmele – Luņova, Valdes locekle Rīgas tūrisma attīstības birojā, kas viņai dod 31 000 eiro un Riga.lv, kur viņa saņēma 4680 eiro. Tiesa, partijai kopš 2014.gada ziedojusi nedaudz - aptuveni 3000 eiro.

Vairāk ziedojis viņas tēvs, ilggadējais Rīgas domnieks Jānis Ločmelis 5500 eiro. Ločmelis papildus domes deputāta 10 000 eiro lielajai algai vēl saņem Latvijas un Krievijas pensiju, kā arī padomes locekļa algu uzņēmumā Rīgas siltums 24 200 eiro gadā.

Rīgas mērs Nils Ušakovs šādu partijas deputātu nodarbināšanu domes struktūrās atbalsta un ir gatavs veicināt arī turpmāk. Kurš gan vēl labāk pratīs strādāt Rīgas uzņēmumā, ja ne pašvaldības deputāts.

"Ja, piemēram, cilvēki, ja mēs runājam patreiz par Rīgas pašvaldības deputātiem, daudziem no viņiem strādā pašvaldībā vismaz 8 gadus. Šajā situācijā es domāju, ka viņu pieredze, gan kompetence ir ne tikai pietiekoši augsta, bet ļoti augsta, lai viņi arī varētu strādāt pašvaldības uzņēmumos," viņš izteicies.

Tiesa, šādu domnieka darbā iegūto zināšanu pielietošanas praksi Ušakovs attiecina tikai uz pozīcijas deputātiem. Un atzīst, ka ziedojumos no domniekiem sagaida apmēram desmito tiesu. 

"Nu, mums tā nav kā preambulā kaut kur fiksēts, cilvēki to dara, izejot no savām spējām un attiecīgi nepieciešamības. (..) Es neteiktu, ka 10% ir kaut kāds absolūti definētais limits, bet, ja mēs tā paskatīsimies, tad ap to limitu jau arī viss svārstās," raidījumam paudis Ušakovs.

Visuzticīgākais ziedotājs Saskaņai ir bijis domes veterāns, Attīstības komitejas priekšsēdētājs Maksims Tolstojs. Pēdējos četros gados ieskaitījis 25 000 eiro un vēl 13 000 eiro organizācijai Young.lv. Vēl dāsnāka ir Tolstoja bijusī dzīvesbiedre, Saskaņas aktīviste Jeļena Jakovļeva, kuras ziedojums Saskaņai ir 36 000 eiro un vēl 20 000 eiro - Young.lv.

Abus šos Saskaņas biedrus vieno ne tikai partija. Bet arī kāda darījuma virkne.

Biedrības valdes locekle iepirkumu īstenošanas laikā bija Tolstoja bijusī dzībesbedre Jakovļeva. Tolstojs kā toreiz, tā arī tagad pārstāv līgumslēdzēja otru pusi Rīgas tūrisma attīstības biroju, kur ir valdes loceklis un iepirkumu komisijas vadītājs. Viņa paraksts ir uz līguma ar ekssievas vadīto biznesa klubu. Tolstojs interešu konfliktu tajā nav saskatījis.

" Neredzu. Un KNAB arī neredzēja. Ticiet man, KNAB mums pārbauda katru līgumu un katru mēnesi es staigāju uz KNAB un mēs visu tur pārbaudījām, lai viss būtu kārtībā, lai nebūtu nekādas problēmas," viņš paudis.

Saskaņu atbalstījusi ne tikai Tolstoja bijusī sieva, bet arī otra Starptautiskā biznesa kluba valdes locekle Inna Novika, pēdējo trīs gadu laikā ieskaitot 21 000 eiro.

Taču ir viens ietekmīgs Rīgas domnieks, kas pēdējos 9 gadus partjai nav ziedojis neko. Tas ir mērs un Saskaņas priekšsēdētājs Nils Ušakovs.

"Tas ir labs jautājums. Es padomāšu un pakonsultēšos ar ģimeni," viņš piebildis.

Top komentāri

mc
m
GŅils
tas pat ezim skaidrs
t
Ir tie, kas ziedo un ir tie, kas tērē saziedoto.....
Neslāvs
N
Vai ziedošana pretvalstiskai organizācijai nav kriminālnoziegums ?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas