Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Premjers sarūgtināts par Nemiro vēlmi apiet valdību

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) ir sarūgtināts par viņa valdības ekonomikas ministra Ralfa Nemiro (KPV LV) un viņa partijas biedru vēlmi apiet valdību, Saeimā iesniedzot grozījumus Elektroenerģijas tirgus likumā, kas paredz atcelt elektrības obligātā iepirkuma komponentes (OIK) jeb atbalsta virskompensācijas.

Premjers otrdien intervijā LTV raidījumam 1:1 atzina, ka nesaprot ministra un viņa partijas biedru rīcību šajā jautājumā, jo savulaik pats Nemiro valdības sēdē ziņoja par riskiem, kas radīsies atceļot OIK, proti, viņaprāt, Latvija varētu zaudēt vienu miljardu eiro.

"Taču tagad pēc Saeimas OIK parlamentārās izmeklēšanas komisijas ziņojuma, apejot valdību, parlamenta dienaskārtībā izskatīšanai tiek iesniegti KPV LV un Zaļo un zemnieku savienības grozījumi Elektroenerģijas tirgus likumā. Esmu sarūgtināts, ka ministrs valdībai pēc parlamentārās izmeklēšanas komisijas ziņojuma, neiesniedza savu vērtējumu un redzējumu, kā OIK jautājumu risināt," sacīja premjers.

Uz jautājumu, vai tas nav pamats izskatīt jautājumu par Nemiro atstādināšanu no amata, premjers atbildēja, ka viņš noteikti būs tas, kurš sapratīs, kādos brīžos un situācijās tas ir jādara. "Kad izdomāšu atlaist ministrus, tad to darīšu. Redzēsim, kā šis jautājums attīstīsies tālāk," piebilda Kariņš.

Jau ziņots, ka Saeima 27.februārī izsludināja sēdes pārtraukumu līdz nākamajai ceturtdienai, 5.martam.

Līdz ar to gan par Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) virzīto lēmumprojektu, kurā aicināts veikt darbības OIK atcelšanai, gan par KPV LV iesniegto likumprojektu, ar ko tiek solīta OIK atcelšana un maksājumu samazināšanās iedzīvotājiem, paredzēts lemt 5.martā. 

Kā ziņots, Saeimas vairākums šodien piekrita sēdes darba kārtībā iekļaut KPV LV Saeimas frakcijas iesniegtos grozījumus Elektroenerģijas tirgus likumā, kas paredz atcelt elektrības OIK jeb atbalsta virskompensācijas. 

Izņemot KPV LV, pārējie koalīcija partneri balsoja pret jautājuma iekļaušanu šodienas darba kārtībā skaidrojot, ka būtu jādod nedēļa laika Finanšu ministrijai (FM) sniegt atzinumu šajā jautājumā.

Partiju apvienības Jaunā Vienotība Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Ainars Latvkovskis norādīja, ka tas ir fiskāli ietekmīgs priekšlikums, tāpēc patlaban tas nebūtu jāatbalsta, jo FM nav sniegusi savu vērtējumu par likumprojektu.

Sēdes darba kārtībā iekļauts ar ZZS virzītais lēmumprojekts par aicinājumu Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam (JV) veikt nepieciešamās darbības OIK atcelšanai no 17.aprīļa.

Savukārt 14.februārī Kariņš izdeva rezolūciju Nemiro nekavējoties sākt darbu un pēc iespējas ātrāk izskatīšanai valdībā iesniegt noteikumu projektu obligātā iepirkuma komponentes (OIK) efektīvākas pārraudzības nodrošināšanai, aģentūru LETA informēja premjera birojā.

"Ekonomikas ministram nekavējoties jāuzsāk darbs pie Ministru kabineta noteikumu izstrādes, lai iespējami ātrākā laikā ieviestu efektīvāku OIK pārraudzību. Vienlaikus sagaidu, ka ministrs aktīvi turpina darbu pie risinājumu izstrādes OIK likvidēšanai atbilstoši valdības deklarācijā paredzētajam uzstādījumam," uzsvēra Kariņš.

Valdības deklarācijā noteikts, ka OIK jālikvidē ievērojot tiesiskuma principus un nepieļaujot šo maksājumu veikšanu no citiem finanšu avotiem, bet gan veicot to valsts budžetam un iedzīvotājiem ekonomiski un finansiāli izdevīgākajā veidā.

Top komentāri

Emša projekts saviem čomiem
E
Iesākumā tas bija Emša projekts saviem čomiem, kas paredzēja tā saucamo obligāto iepirkumu par divkāršu realizācijas tarifu, kas realitātē bija seškārtīgs tarifs pret vairumcenu. Tā kā projekts bija ļoti, ļoti, ļoti ienesīgs, ar to sāka nodarboties daudzi politiķi un viņiem pietuvinātas personas. Beigu beigās tas izvērtās par milzīgu bremzi ražojošajiem uzņēmumiem.
senču ols
s
vai tad mums ir bijis kādreiz arī izcils premjers???... nosauciet lūdzu kaut vienu. Zinu gaili ,kurš lembem par sviestmaizi atdeva Ventspils ostas pabrīķus , vēl nemaz privatizācijas aģentūras nebija , par ko dabūja mildu un gadu bēguļoja no taisnas tiesas un par kādiem ciekuriem pievāca ķīpsalu? ... var turpināt , pedopils ar ir bijis un sarainis ar bija un tā bez gala,
Tas bija un ir blēdīgs bizness
T
Tā kā tas bija uz blēdīgiem pamatiem balstīts bizness jau iesākumā, tas nebauda tādu tiesisko aizsardzību, kāda ir paredzēta godīgam biznesam. Līdz ar to ir jābeidz tā panikas celšana un vaimanoloģija par drausmīgajām tiesvedību sekām. Vairāk, nekā mēs zaudējam no šī OIK turpināšanas, mēs nevaram pazaudēt.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šeit ir Latvija un viena valsts valoda – latviešu

Par ārlietu ministra maiņu, krievu valodu kā instrumentu Krievijas ģeopolitisko mērķu sasniegšanai mūsu publiskajā telpā un par globālo nenoteiktību intervijā Agnesei Margēvičai spriež politolo...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas