Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Premjers no "Latvenergo", LDz un "Lattelecom" prasīs paskaidrojumu par pabalstu izkrāpšanu

Premjers Valdis Dombrovskis no Latvijas energoapgādes uzņēmuma "Latvenergo" un tā meitasuzņēmuma "Augstsprieguma tīkls", kā arī no dzelzceļa kompānijas "Latvijas dzelzceļš" (LDz) un telekomunikāciju uzņēmuma "Lattelecom" prasīs paskaidrojumus par bezdarbnieku pabalstu izkrāpšanu, žurnālistiem otrdien preses konferencē sacīja premjers.

Dombrovskis pastāstīja, ka, pēc Labklājības ministrijas sniegtās informācijas, šajās kompānijās darbiniekiem īsi pirms atlaišanas ir izmaksātas daudz lielākas algas, tādējādi nodrošinot lielākus bezdarbnieku pabalstus.

Premjers arī pavēstīja, ka ir ierosināti vairāki kriminālprocesi par pabalstu izkrāpšanu, bet par izkrāpto summu Labklājības ministrijai neesot bijusi informācija. Ministrija gan izcēlusi vairākus gadījumus, kad, piemēram, kāda uzņēmuma darbinieki pirms tam algā saņēmuši zem 1000 latu, bet vēlāk - mēnesī jau 15 tūkstošus latu.

Latvijas dzelzceļa kompānijas "Latvijas dzelzceļš" Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Antra Birzule teica, ka darbinieki uzņēmumā atbrīvoti no darba atbilstoši Latvijas likumiem un darba koplīgumam.

Viņa noliedza, ka būtu notikusi nepamatota algu palielināšana, lai palielinātu darbinieku bezdarbnieku pabalstus. "Viss ir saskaņā ar koplīgumu un arodbiedrību. Nekas nepamatots nav noticis," sacīja Birzule.

Valdība otrdien konceptuāli arī atbalstīja Labklājības ministrijas ierosinājumu atjaunot sociālās apdrošināšanas iemaksu griestus, lai izvairītos no pārmērīgi lielu bezdarbnieku pabalstu izmaksas un izkrāpšanas.

LM vēl līdz 18.augustam jāizstrādā priekšlikumi grozījumiem likumos, bet ministrs Uldis Augulis pagaidām neatklāja griestu apmēru.

Patlaban nav noteikti griesti ne bezdarbnieku pabalstam, ne sociālo iemaksu apmēram, tādējādi radot situāciju, ka Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrai (VSAA) atsevišķos gadījumos jāizmaksā ļoti lieli bezdarbnieku pabalsti.

Jau vēstīts, ka Dombrovskis parakstīja rezolūciju labklājības ministram, kurā uzdots iesniegt valdībai informāciju par gadījumiem, kad tiek izkrāpti sociālā budžeta līdzekļi.

Premjers lūdza ziņot par gadījumiem, kad valsts uzņēmumi un iestādes īsi pirms darbinieku atbrīvošanas atsevišķām personām samaksājuši nepamatoti lielas algas vai veikuši citus individuālus maksājumus, lai tādējādi nepamatoti un mākslīgi paaugstinātu sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu apmēru. Tādējādi atbilstoši likumu izmaiņām, kas stājās spēkā šā gada 1.janvārī un atcēla sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu griestus, veidojas situācija, ka no sociālā budžeta atsevišķos gadījumos valstij jāmaksā bezdarbnieku pabalsti, kas sasniedz pat vairākus desmitus tūkstošus latu. Šādu informāciju Latvijas Radio raidījumā "Krustpunktā" paudusi VSAA darbiniece un apstiprināja arī aģentūras vadītāja.

Rezolūcijā Augulim valdības vadītājs uzdeva arī iesniegt priekšlikumus par nepieciešamību grozīt likumu "Par apdrošināšanu bezdarba gadījumam", lai steidzami novērstu valsts sociālā budžeta līdzekļu nepamatotu izmaksāšanu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nākamajā nedēļā iespējamas salnas

Nedēļas nogalē naktis kļūs vēsākas, gaisam nākamās nedēļas tumšajā laikā atdziestot līdz pat nullei grādu, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķu prognozes.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas