Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +7 °C
Smidzinošs lietus
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Premjers: Nedrīkst vēlreiz pieļaut "trekno gadu" prakses atsākšanos

Latvijā nedrīkst vēlreiz pieļaut "trekno gadu" prakses atsākšanos, uzskata premjerministrs Valdis Dombrovskis (Vienotība), vērtējot vairāku arodbiedrību prasības palielināt atalgojumu savā nozarē, pretējā gadījumā solot streikus.

Premjers atgādina, ka krīzes laikā visās nozarēs izdevumi tika būtiski samazināti - valsts sektorā strādājošo skaits un to atalgojums tika samazināts vidēji par 25%, ministriju skaits samazināts par trešdaļu, bet aģentūru skaits - uz pusi, informēja premjera preses sekretārs Mārtiņš Panke.

"Pašlaik, kad ir izdevies atjaunot stabilitāti un izaugsmi, pieprasījumus pēc papildu finansējuma saņemam no visām nozarēm, un to apjoms jau krietni pārsniedzis reālās iespējas. Uzskatu par savu atbildību nepieļaut "trekno gadu" prakses atsākšanos," norādīja V.Dombrovskis.

Tāpat viņš atgādināja, ka valsts budžetā joprojām ir 2,1% deficīts, kuru jāturpina samazināt līdz 1,4% nākamgad, tādēļ iespējas atbalstīt papildu pieprasījumus ir ierobežotas.

"Esmu vienisprātis ar pedagogiem, mediķiem, kultūras darbiniekiem, iekšlietu sistēmas un citu sektoru darbiniekiem, ka to atalgojumu nepieciešams palielināt un iespēju robežās valdība to pakāpeniski atbalstīs, gatavojot nākamā gada budžetu. Taču nedrīkstam vēlreiz pieļaut nepamatoti strauju un ar efektivitātes un produktivitātes uzlabojumiem nesaistītu atalgojuma pieaugumu, kādu pieredzējām ekonomikas pārkaršanas laikā," teica valdības vadītājs.

Politiķis skaidroja, ka, vērtējot pieprasījumus pēc papildu finansējuma, valdība stingri vadīsies pēc svarīgākajām valsts attīstības prioritātēm, akcentu liekot uz demogrāfiskās situācijas uzlabošanu un ekonomikas izrāviena nodrošināšanu.

Jau ziņots, ka vakar gan Latvijas Nacionālās operas kora arodbiedrība, gan arī Latvijas Veselības un sociālo darbinieku arodbiedrība nāca klajā ar paziņojumiem par streiku rīkošanu, ja netiks rasts risinājums par finansējumu, lai nozares darbiniekiem palielinātu atalgojumu.

Mediķu arodbiedrība ceturtdien tikšanās laikā ar veselības ministri Ingrīdu Circeni (Vienotība) panākusi vienošanos atalgojuma jautājumā. Arodbiedrība kopā ar Veselības ministriju uzsāks darbu pie projekta, kas paredzētu palielināt veselības aprūpes finansējumu un darba samaksu, un projekta pirmos uzmetumus varētu gaidīt jau pēc diviem mēnešiem.

Vēl pirms tam prasības par atalgojuma palielināšanu izteica izglītības darbinieku. Vairāk naudas savai nozarei prasa arī pasažieru pārvadātāji.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pirmdien daudzviet ilgstoši līs

Jaunā nedēļa sāksies ar lietainu un salīdzinoši vēsu laiku, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas