Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +15 °C
Apmācies
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra

NRTP: ja valsts nolems, ka jāpāriet uz digitālo TV, tam tā būs jānotiek

Ja valsts nolems, ka no 1.marta vai 1.aprīļa ir jāpāriet uz digitālo virszemes televīziju (TV), tad tam ir jānotiek, šādu viedokli trešdien vakarā Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumā Kas notiek Latvijā? pauda Nacionālā radio un televīzijas centra (NRTP) priekšsēdētāja vietniece Dace Buceniece, oponējot telekompānijai TV3, kas pieņēmusi lēmumu nākamgad turpināt raidīt analogajā apraidē.

"Nepiekrītu, ka var tā nepāriet [uz digitālo virszemes apraidi]," teica D.Buceniece. Jāpiebilst, ka telekompānija LNT panākusi vienošanos ar ciparu TV projekta ieviesēju _Lattelecom _par kanāla iekļaušanu bezmaksas digitālās TV paketē, tādējādi no nākamā gada 1.marta šajā paketē būs abi LNT un abi (LTV) kanāli.

Satiksmes ministrs Kaspars Gerhards (TB/LNNK) pauda viedokli, ka "TV 3 ir jāizvēlas, vai viņi ir bezmaksas, vai arī iet maksas paketē". 

Pamatojot savu lēmumu, TV3 Latvia direktore Baiba Zūzena raidījumā norādīja, ka līdz šim nav gūts skaidrojums par to, kāpēc Lattelecom par digitālo apraidi prasa tik, viņasprāt, nesamērīgu maksu. Viņa arī nenoliedza D.Bucenieces teikto, ka visas iesaistītās puses savulaik piekritušas 1.martam kā termiņam, kad jāatsakās no analogās apraides, taču iebildumus raisa Lattelecom prasītā cena par apraidi jaunajā formātā. Pretēji cerētajam un pieredzei citās valstīs, līdz ar pāreju tā nevis pieaug, bet samazinās. Tāpat B.Zūzena kritizēja lēmumu pieņemšanas procedūru. "Mūsu jautājums ir, kāpēc ir tik anormāla slepenība par šo projektu, vai tas ir kāds militārs objekts?"

TV3 direktore nevarēja definēt konkrētu risinājumu un norādīja, ka televīzija ir izteikusi savu pozīciju un ir gatava diskusijai. LTV ģenerāldirektors Edgars Kots LTV raidījumā rosināja noteikt, ka analogās apraides izmaksas pēc 1.marta uzņemas valsts.

Par telekompānijas TV3 lēmumu ir nepatīkami pārsteigts Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs (LVRTC), kurš secina, ka līdz ar šādu pavērsienu situācija elektronisko mediju tirgū vēl vairāk sarežģīsies, jo būtu jāuztur gan analogais, gan ciparu TV apraides tīkls. "Acīmredzot TV3 nav gatavi konkurēt tirgus apstākļos ar citiem spēlētājiem," teic LVRTC pārstāve Ieva Līne. LVRTC vērsīsies pie visām ieinteresētajām pusēm un tomēr mēģinās panākt, lai TV3 mainītu lēmumu un tomēr raidītu ciparu TV formātā. LVRTC cer uz aktīvu NRTP rīcību, lai atrisinātu šo situāciju.

Iepriekš par iekļaušanu bezmaksas paketē Lattelecom pieprasīja 650 000 latu gadā. Lattelecom komercdirektore Kerli Gabriloviča paziņojumā presei norādīja, ka Lattelecom ir nācis pretī raidorganizācijām, pārejas periodā piedāvājot atlaides par ciparu apraidi, vēsta aģentūra BNS.

TV3 Latvia direktore B.Zūzena trešdien norādīja, ka šobrīd pāriešana uz ciparu apraidi nozīmētu nepieciešamību atrast papildu līdzekļus uz citu izdevumu posteņu rēķina. "TV3 nevēlas riskēt pazemināt satura kvalitāti, samazinot ieguldījumus nacionālajam TV saturam, kurš tiek gatavots uz vietas  - ziņas, vietējie seriāli, vietējie šovi," skaidroja B.Zūzena. Arī turpmāk TV3 būs uztverams ar parasto antenu. Savukārt ciparu televīzijas formātā TV3 vērojams kabeļtelevīzijā un satelīttelevīzijā.

NRTP pārstāve D.Buceniece iepriekš pauda viedokli, ka TV3 nevar vieni paši turpināt raidīt analogajā apraidē, jo tā traucēs digitālajai apraidei. Pēc viņas stāstītā, visas frekvences pāries Lattelecom rīcībā, un šai kompānijai būs tiesības pieprasīt analogās sistēmas atslēgšanu, ja tā traucēs digitālajai. Viņai arī neesot skaidrs, kā TV3 varēs segt visas izmaksas par analogo apraidi, ko tagad sedz vairākas kompānijas. Galīgais lēmums gan tikšot pieņemts 15.decembrī.

Analogo televīziju skatās ap 220 000 mājsaimniecību, kas ir 27% no Latvijas mājsaimniecību kopējā skaita. Savukārt aptuveni 410 000 mājsaimniecību skatās kabeļtelevīziju, bet 150 000 mājsaimniecību izmanto satelītuztvērējus. Lai uztvertu ciparu televīziju, nepieciešams jaunākās paaudzes televizors ar ciparu TV dekoderi. Ja tā nav, to Lattelecom piedāvā to iegādāties par 39 latiem.

Jautājums par to, kā tiks nodrošināti dekoderi mazturīgajiem iedzīvotājiem, joprojām nav atrisināts.


(papildināts viss teksts)


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas